Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vechea staţie de comprimare Sărmăşel, demolată de Romgaz

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA a atribuit societăţii Proiect M Evoconstruct SRL Sărmăşag (Sălaj) un contract în valoare de 147.000 de lei pentru furnizarea de servicii de proiectare pentru lucrarea de demontare/demolare a vechii staţii de comprimare Sărmăşel, informează www.licitatiapublica.ro.

 

Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, amplasamentul staţiei se află la nord de localitatea Sărmăşel şi la vest de localitatea Sărmăşel-Gară, demolarea acesteia a fost stabilită prin Hotărârile Consiliului de Administraţie Romgaz nr. 5/23 martie 2017 şi 22/10 septembrie 2017, iar proiectul constă în dezafectarea Halei 1 şi a utilajelor din hală, a instalaţiilor tehnologice, electrice, de alimentare cu gaz, apă, precum şi a clădirii administrative, a turnurilor de răcire şi a anexelor.

„Activele existente în prezent în patrimoniul staţiei de compresoare Sărmăşel propuse la casare nu sunt utilizate la dimensiunile lor tehnologice şi valorice. Neutilizarea la capacitate a acestora generează ineficienţă economică prin ponderea însemnată a costurilor de întreţinere”, se precizează în caietul de sarcini.

 

Gazomotocompresoare perimate

Pe lista echipamentelor care vor fi casate se află şi şase gazomotocompresoare care erau destinate înmagazinării/extracţiei gazelor din câmpul de producţie al Sucursalei Târgu-Mureş căreia i-au aparţinut, ulterior fiind transferate Sucursalei de Înmagazinare Ploieşti.

„Gazomotocompresoarele sunt fabricate în anul 1984 în Rusia, au durata normală de funcţionare depăşită cu mult şi nu au mai fost utile Sucursalei Ploieşti – Depozag Ploieşti – deoarece au fost proiectate pentru o presiune de refulare de până la 25 bar, presiune care nu asigură condiţiile de comprimare/extracţie a gazelor. Prin urmare, compresoarele din Hala 1 Sărmăşel nu mai au obiect, iar menţinerea lor în starea actuală generează cheltuieli nejustificate pentru întreţinere, taxe, amortizări. Echipamentele au o perioadă de exploatare de peste 25 de ani, sunt uzate fizic şi moral, au un consum mare de ulei cu efecte negative asupra funcţionării instalaţiilor şi a sondelor şi nu pot asigura creşterea capacităţii de înmagazinare gaze”, se mai menţionează în document.

Termenul de execuţie al proiectului este de 7 luni de la data semnării contractului.

Noua staţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale de la Sărmăşel, aferentă depozitului de înmagazinare din localitatea Sărmăşel, oraşul Sărmaşu, a fost inaugurată în luna iulie 2016, investiţia însumând peste 238 de milioane de lei.

Alex TOTH

Un articol Zi de Zi

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autobuze electrice și hibrid, bike-sharing și modernizarea infrastructurii în Hunedoara

Articolul următor

Salariul mediu net - 3100 de lei în luna mai. Cine sunt în top câștiguri?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share