Energie Energy Mirror Of Romania Mureș Sibiu Slider Ultimele stiri

Vechea staţie de comprimare Sărmăşel, demolată de Romgaz

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA a atribuit societăţii Proiect M Evoconstruct SRL Sărmăşag (Sălaj) un contract în valoare de 147.000 de lei pentru furnizarea de servicii de proiectare pentru lucrarea de demontare/demolare a vechii staţii de comprimare Sărmăşel, informează www.licitatiapublica.ro.

 

Potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, amplasamentul staţiei se află la nord de localitatea Sărmăşel şi la vest de localitatea Sărmăşel-Gară, demolarea acesteia a fost stabilită prin Hotărârile Consiliului de Administraţie Romgaz nr. 5/23 martie 2017 şi 22/10 septembrie 2017, iar proiectul constă în dezafectarea Halei 1 şi a utilajelor din hală, a instalaţiilor tehnologice, electrice, de alimentare cu gaz, apă, precum şi a clădirii administrative, a turnurilor de răcire şi a anexelor.

„Activele existente în prezent în patrimoniul staţiei de compresoare Sărmăşel propuse la casare nu sunt utilizate la dimensiunile lor tehnologice şi valorice. Neutilizarea la capacitate a acestora generează ineficienţă economică prin ponderea însemnată a costurilor de întreţinere”, se precizează în caietul de sarcini.

 

Gazomotocompresoare perimate

Pe lista echipamentelor care vor fi casate se află şi şase gazomotocompresoare care erau destinate înmagazinării/extracţiei gazelor din câmpul de producţie al Sucursalei Târgu-Mureş căreia i-au aparţinut, ulterior fiind transferate Sucursalei de Înmagazinare Ploieşti.

„Gazomotocompresoarele sunt fabricate în anul 1984 în Rusia, au durata normală de funcţionare depăşită cu mult şi nu au mai fost utile Sucursalei Ploieşti – Depozag Ploieşti – deoarece au fost proiectate pentru o presiune de refulare de până la 25 bar, presiune care nu asigură condiţiile de comprimare/extracţie a gazelor. Prin urmare, compresoarele din Hala 1 Sărmăşel nu mai au obiect, iar menţinerea lor în starea actuală generează cheltuieli nejustificate pentru întreţinere, taxe, amortizări. Echipamentele au o perioadă de exploatare de peste 25 de ani, sunt uzate fizic şi moral, au un consum mare de ulei cu efecte negative asupra funcţionării instalaţiilor şi a sondelor şi nu pot asigura creşterea capacităţii de înmagazinare gaze”, se mai menţionează în document.

Termenul de execuţie al proiectului este de 7 luni de la data semnării contractului.

Noua staţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale de la Sărmăşel, aferentă depozitului de înmagazinare din localitatea Sărmăşel, oraşul Sărmaşu, a fost inaugurată în luna iulie 2016, investiţia însumând peste 238 de milioane de lei.

Alex TOTH

Un articol Zi de Zi

 

 

Related posts

Cercetarea Nomisma referitoare la combaterea inovativă a dăunătorilor a fost prezentată în cadrul târgului Fruit Logistica

Ligia Voro

De la 1 februarie, Guvernul a abrogat plata defalcată a TVA

Traian Dan

Rotaryenii bihoreni și-au dat mâna pentru sănătatea comunității

Traian Dan

Leave a Comment