Sibiu Ultimele stiri

25 de ani de cooperare cu Ille et Villane din Franța și un nou acord

Președinta Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean și Președintele Departamentului Ille-et-Vilaine, domnul Jean-Luc Chenut, au semnat ieri un nou acord de cooperare pe perioada 2019-2021. Cele două administrații au decis prelungirea acestui parteneriat care aduce beneficii de ambele părți. În județul Sibiu există de 25 de ani o strânsă cooperare cu autorități locale și asociații din Ille et Villane, Franța, iar piloni importanți ai acestei cooperări au fost organizația Solidarité 35 Roumanie și Asociația de Prietenie Ille-et-Vilaine Sibiu. Relațiile bilaterale au fost încurajate prin consolidarea în timp a unui parteneriat la nivelul celor două autorități județene

Ceremonia de semnare a noului acord a avut loc în prezența mai multor invitați români și francezi reprezentanți ai autorităților locale, mediului de afaceri francofon, precum și ai asociațiilor neguvernamentale active în județul Sibiu. În cadrul evenimentului, cei doi președinți, Daniela Cîmpean și Jean-Luc Chenut și-au exprimat angajamentul de continuare a cooperării, punctând beneficiile de ambele părți. Evoluția cooperării a fost rememorată în cadrul a două ateliere care au reunit instituții publice, respectiv entități private. Au luat cuvântul  Valérie Lecomte-Tribehou – director general al Centrului pentru Egalitate, Educație, Cetățenie din Departamentul Ille-et-Vilaine, Martin Bottesch – consilier județean și unul dintre susținătorii cei mai activi ai acestui parteneriat,  Livia Ilie, prorector – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Ovidiu Baron – director adjunct al Complexul Național Muzeal ASTRA, Tudor Daniel Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, Niculae Dancu – primarul comunei Păuca, Nicolae Şuşa –  primarul comunei Șeica Mare.

“Mulțumesc autorităților locale și asociațiilor din Ille-et-Vilaine și din județul Sibiu care au colaborat de-a lungul timpului și au dau naștere unor inițiative în domenii diverse precum: servicii sociale, protecţia copilului, agricultură, mediu, turism, cultură și educaţie. Azi mai mult ca oricând ne dorim ca astfel de parteneriate între comunități dintre diferite zone ale Europei să continue, pentru că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să nu lăsăm să se formeze alte cortine sau ziduri care să ne despartă din punct de vedere politic, economic, sau social” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
La rândul său, președintele Jean-Luc Chenut a precizat: „Acesta este inima parteneriatului care ne unește: o cooperare voluntară care creează condițiile favorabile pentru dezvoltarea de acțiuni și schimburi care sunt în beneficiul celor două teritorii, în care fiecare învață de la cealaltă, respectând în același timp competențele și responsabilitățile noastre.”

Cooperarea s-a materializat în schimburi de experienţă vizând domenii ca: servicii sociale, protecţia copilului, agricultură, mediu, cultură, educaţie, sănătate și dezvoltarea societăţii civile. În toate aceste domenii, județul Sibiu a beneficiat de formare profesională pentru specialiști din sectorul public dar și privat, de exemple de bune practici și metode noi de lucru. Au fost realizate proiecte ca „Dezvoltare rurală durabilă”, „Centre de documentare şi informare”, centrele de vacanţă pentru copiii din mediul rural, demarate în 2009, care continuă și azi și implică voluntari din Franța alături de voluntari români care au învățat conceptul de animație pentru copii. În domeniul agricol au existat de asemenea schimburi importante, Consiliul General din Ille-et-Vilaine facilitând participarea unor delegații sibiene la Salonul internațional al crescătorilor de animale –SPACE.

Noul acord continuă teme consacrate precum servicii sociale, tineret, turism, cultură și dezvoltare rurală, la care se adaugă egalitatea de gen, un domeniu de interes pentru ambele administrații care își propun ameliorarea calității serviciilor publice în spiritul șanselor egale și al democrației participative. Nu întâmplător semnarea noului acord a avut loc la Muzeul ASTRA, una dintre instituțiile județului care au valorificat cu succes cooperarea cu Franța prin realizarea  unor inițiative ca „Târgul de Țară”, care găzduiește pe tot parcursul verii producători locali și evenimente cu tradiție, unul dintre cele mai apreciate fiind chiar ASTRA Multicultural, aflat în plină desfășurare.

Semnarea acordului are loc în cadrul unei vizite mai ample desfășurate de o delegație a Departamentului Ille et Vilaine în Județul Sibiu. Delegația vizitează obiective care ilustrează cu succes rezultatele cooperării în localități ca Șura Mare, Copșa Mică, Moșna. Duminică, 14 iulie, de Ziua Franței, va avea loc un concert în Muzeul ASTRA în care vedetele sunt o orchestră de tineri din Ille et Vilaine și una formată din elevii Liceului de Artă din Sibiu, implicate într-un schimb cultural. Evenimentul marchează și încheierea Sezonului România – Franța demarat la 1 Decembrie 2018 cu scopul omagierii a două centenare: Centenarul Marii Uniri și sprijinului acordat de Franța în constituirea statului român modern, respectiv centenarul sfârșitului Primului Război Mondial, din dorința de a reafirma atașamentul celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.

Related posts

Cel mai mare muzeu în aer liber din România s-a redeschis pentru public

Ion Surdu

Mai aveți câteva zile pentru a vă înscrie la seminarul „Bioeconomie și eficiență energetică în industria agroalimentară”

Ligia Voro

Fostul sediu al Bancpost din Șimleu, vândut la ofertă pe OLX

Nora Dumitrescu

Arad a fost Capitala Vinurilor din România, în cadrul celei de-a III-a ediții Vicii și Delicii

Ligia Voro

Schaeffler va construi la Braşov un centru de testare pentru piaţa automotive

redactia

FOTO: Zile spectacol la Oradea, a fost celebrat fenomenul Art Nouveau

Ligia Voro

Spitale din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, modernizate cu 8 milioane de euro, fonduri europene

redactia

S IMMO successfully sells large office buildings in Vienna

Ionut Oprea

Hotelul de Gheaţă atrage mii de turiști în fiecare iarnă

Stefana Muresan

Clujul turistic în 2019: mulți îl vizitează, puțini rămân peste noapte

Nora Dumitrescu

Cea mai amplă ediție GoTech World din istoria evenimentului a reunit 10.577 de participanți într-un manifesto al digitalizării

Ligia Voro

Mesajul unui angajat sălăjean din HoReCa: “Cavalerii ospitalității au nevoie de voi!”

Nora Dumitrescu

Producătorul de scaune Antares mizează pe afaceri de 10 mil. de euro pentru acest an

Stefana Muresan

Fomco Group, un business care se clădește constant. De 15 ani.

Stefana Muresan

Programul Start-Up Nation demarează mâine

redactia

Romgaz continuă livrările de gaze către Electrocentrale Constanţa

redactia

Timișoara: Au fost plantați primii 350 de arbori în cel mai mare parc suspendat din ţară

Stefana Muresan

Hotel și vilă din Brașov, scoase la vânzare cu peste 3 milioane de euro

Ion Surdu

România are peste 400.000 de companii cu femei acţionari

Stefana Muresan

Satu Mare: Investiție de aproape 50 milioane de euro în domeniul combaterii inundațiilor

redactia

Proiectele de transport pentru perioada 2018 – 2027

Stefana Muresan

Noii angajați de la Taparo vor primi salarii brute de 2.400 de lei

Nora Dumitrescu

CFR Călători își modernizează 500 de vagoane

Nora Dumitrescu

MOL a finalizat construcția terminalului GPL în Tileagd, investiție de 2,3 mil. euro

Stefana Muresan

Leave a Comment