Alba Sanatate Ultimele stiri

Peste 2 milioane de euro fonduri Regio pentru spitalul din Blaj

Ambulatoriul Spitalului Municipal din Blaj – dispensarul policlinic – va fi complet transformat, în decurs de doi ani, printr-un nou proiect european accesat de Primăria Municipiului. Astăzi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a avut loc semnarea contractului de finanțare pentru proiectul ”Extindere și dotare Ambulatoriu Spital Municipal Blaj”, în valoare totală de peste 10 milioane lei, prin care se va extinde clădirea spitalului, iar cabinetele medicale vor fi mutate în aripa extinsă a clădirii. Acest contract de finanțare a fost semnat de primarul din Blaj, Gheorghe Rotar și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, iar inițiativa, finanțată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, își propune să ducă la îmbunătățirea și creșterea calității activității medicale pentru mai mult de 50.000 cetățeni din zonă.

 

Municipiul Blaj beneficiază de posibilitatea de a-și extinde și moderniza infrastructura de sănătate, inclusiv prin achiziționarea de dotări, cu fonduri din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8, Obiectivul specific 8.1 care prevede creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar. Cerea de finanțare depusă și gestionată de administrația publică locală se bazează pe prevederile incluse în ghidul de finanțare pentru această axă prioritară a programului REGIO, respectiv de a se realiza investiții pentru ”infrastructura sanitară și socială care contribuie la dezvoltarea la nivel regional și local, în sensul reducerii inegalităților în ceea ce privește starea de sănătate și în favoarea incluziunii sociale prin îmbunătățirea accesului la serviciile  sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”. În acest moment, Spitalul își desfășoară activitatea medicală, cu și fără spitalizare în clădirile de pe strada Andrei Mureșanu, la nr. 16. Cabinetele medicale din structura ambulatoriului sunt organizate în cadrul celor două imobile: Policlinica și Spitalul propriu-zis.

”Ambulatoriul Spitalului Municipal Blaj este singurul ambulatoriu din zona deservita, respectiv Municipiul Blaj, localitățile aparținătoare și localitățile din apropierea orașului nostru, care nu au ambulatorii de specialitate. Din punct de vedere funcțional, acum, cabinetele ambulatoriului nu sunt grupate și nu sunt amplasate într-o singura locație, spațiile existente nu sunt suficiente pentru asigurarea condițiilor de suprafața, cu circuite și funcționalități prevăzute de legislație, pentru aprobarea normelor privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obținerii autorizație sanitare de funcționare. Proiectul propune soluționarea problemelor prin extinderea clădirii spitalului și mutarea cabinetelor medicale în aripa extinsă a clădirii. Extinderea se va realiza pe orizontala, cu o clădire nouă similară celei existente și alipită clădirii spitalului. Spațiile amenajate vor corespunde următoarelor funcțiuni: cabinete pentru consultație, săli de așteptare, spații pentru personalul medical, vestiare, grupuri sanitare, spații tehnice și spații de depozitare a inventarului medical”, a declarat Gheorghe Rotar, primarul municipiului Blaj.

Prin intermediul proiectului ”Extindere și dotare Ambulatoriu Spital Municipal Blaj” sunt prevăzute activități de extindere, reabilitare și dotare la nivelul întregului ansamblu construit. Extinderea se va realiza pe orizontală, cu o clădire nouă, similară celei existente și alipită clădirii spitalului. Ulterior construcției se vor transfera secțiile de ambulatoriu în spațiile nou-create și vor fi dotate cu aparatură medicală și mobilier medical necesar pentru funcțiunile specifice de ambulatoriu. La fiecare nivel – subsol, parter și la etajele 1, 2 și 3 – va exista o circulație orizontală, pentru a se lega clădirea veche a spitalului de cea nouă a ambulatoriului integrat, așa cum prevăd legislația și normativele în vigoare. Concret, pe lângă lucrările de construcții și instalații pentru extinderea pe orizontală a clădirii, vor fi achiziționate utilaje și echipamente tehnologice, noi echipamente medicale pentru dotarea specifică a cabinetelor medicale, iar la exterior vor fi reabilitate aleile pietonale, care vor fi și iluminate, ca și căile de acces către ambulatoriu, precum și cele de la ambulatoriu către spital. Vor mai fi realizare spații verzi în incintă și se va amenaja o parcare pentru ambulanțe sau autosanitare destinate consultațiilor la domiciliu.

”Proiectele pregătite de administrația publică a municipiului Blaj răspund necesității de modernizare și dotare a infrastructurii sociale, fie că e vorba de sănătate, ca în acest caz, fie că e vorba de îmbunătățire a condițiilor de educație sau de climatul socio-economic, ca în cazul proiectelor deja semnate pentru dezvoltarea acestui oraș. Administrația locală din Blaj are în derulare multe proiecte importante pentru comunitate. Aceste investiții vor convinge populația că se folosesc bani europeni pentru creșterea calității vieții. În total, pentru toate proiectele gestionate de noi pentru Blaj, vorbim de sume contractate de peste cinci milioane euro, bani care vor fi folosiți pentru a rezolva problemele pe care cetățenii și edilii le-au identificat ca fiind cele mai importante. Activitatea locală destinată creșterii calității vieții este susținută de fondurile publice europene prin programul REGIO 2014-2020, iar pentru potențialii pacienți din Blaj este un semnal foarte bun, deoarece calitatea serviciilor medicale va crește în scurt timp, oamenii fiind siguri că nu mai trebuie să se deplaseze în centrul județului, sau chiar mult mai departe, pentru investigații și tratamente ambulatorii”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Data limită de finalizare a proiectului este 30 iunie 2021, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 10.700.750 lei, din care suma nerambursabilă, în cuantum de 98% din cheltuielile eligibile, reprezintă peste 2,25 milioane euro (10.486.735  lei).

 

Related posts

Argon Dental aduce sistemul german de implant dentar K3PRO în România

Ionel Albu

Honeywell inaugurează un laborator electro-IT pentru 400 de studenți ai Universității Politehnice Timișoara

Stefana Muresan

Dorel Goia, cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud

Stefana Muresan

O familie din Alba produce brânzeturi de 24 de ani, pe care acum le vinde în Europa

redactia

Specialiștii din Sănătate au nevoie de educație medicală continuă

Stefana Muresan

Investiții complexe pentru modernizarea sistemului de transport public local din municipiul Deva  

Ligia Voro

Mureș: Senzaționala transformare a unei case vechi de 500 de ani în pensiune

redactia

CONAF propune Guvernului să ia măsuri pentru sprijinirea mediul de afaceri: acces gratuit la utilitățile publice pentru minim 90 de zile

Papuc Irina

Trenuri cu 160 de km/h pe ruta Simeria-Braşov-Bucureşti-Constanţa

Stefana Muresan

Contractul pentru finalizarea centurii Târgu-Mureșului, scos la licitație

Ligia Voro

Oradea va avea fântână arteziană muzicală cu jocuri de lumini

Traian Dan

Una dintre cele mai frumoase case din Sibiu, scoasă la vânzare cu 2 milioane de euro

Papuc Irina

TripnHeal: România poate deveni un centru important pentru turismul dentar

Papuc Irina

Birourile Moebius și K&K au proiectat reabilitarea Palatului Banffy

Nora Dumitrescu

Investiții de 12 mil. euro în Parcul Industrial Eurobusiness II din Oradea

redactia

Cluj: Cazare gratuită pentru părinții copiilor internați la Oncologie

Stefana Muresan

Transgaz demarează lucrările la stațiile de comprimare gaze naturale din cadrul BRUA

Stefana Muresan

Aeroportul Internaţional Baia Mare, redeschis traficului intern şi extern în iunie

Stefana Muresan

Asocierea SC Drum Concept, Proactiv, Tancrad si Kentel Design – contract de reabilitare drumuri de 50 mil. euro, în Hunedoara

redactia

RAAL Bistrița prognozează un plus record de 18 mil. euro, mizând și pe industria autovehiculelor electrice

Stefana Muresan

Românca Daniela Rus a fost numită consilier pe știință și tehnologie la Casa Albă

Papuc Irina

Comunitatea italo-română, cât o țară europeană

Stefana Muresan

Elvețienii de la Holcim vor finanța spitale din Transilvania și Banat

Nora Dumitrescu

12 oferte pentru proiectarea și execuția lotului 3 al Autostrăzii de Centura București Nord

Ligia Voro

Leave a Comment