Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Planeta noastră schimbă modelul economic

Când l-am văzut Sir David Attenborough prezentând seria de documentare produsă și difuzată de Netflix – Our Planet (Planeta noastră), m-am cutremurat. Era încă o dovadă, dar una brutală, palpabilă că Pământul nostru se schimbă, iar cel mai important “ajutor” vine din partea noastră, a oamenilor, ființele înzestrate cu rațiune, însă în același timp și cu marile păcate – de la lăcomie până la ce voiți dvs. -, iar în aceste scopuri, marii deținători de putere – economică și politică, în principal – și de bani sunt dispuși să facă orice pentru a le păstra. Și după ei potopul maselor.

E o introducere pentru a aduce în atenție o problemă majoră pe care realizatorii o ating impresionând, atingând acea coardă emoțională pe care unii dintre noi o mai avem. Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari calamități ale secolului nostru, fie că o recunoaștem, fie că nu. Una dintre cele mai importante reuniuni pe tema schimbărilor climatice și a acțiunilor ce se impun pentru a lăsa generațiilor care vor veni o planetă cu viitor este UN Climate Action Summit 2019, care va avea loc în 23 septembrie, la New York.

În comunicatul care anunță summit-ul se vorbește despre Acordul de la Paris, semnat în 2016, care arată pașii pe care țările semnatare trebuie să îi parcurgă pentru ca impactul schimbărilor climatice să fie inversat, însă se recunoaște că acordul este fără sens în absența unor acțiuni ambițioase.

În acest sens, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat un apel către liderii lumii de a veni la reuniunea la nivel înalt cu planuri concrete, realistice pe care țările lor intenționează să le desfășoare din 2020 astfel încât emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse în următoarea decadă cu 45%, iar în 2050 să avem emisii zero.

În același timp, deși la reuniunea informală de la Sibiu, din 9 mai, liderii Uniunii Europene, au evitat o discuție aplicată asupra problematicii schimbărilor climatice, cu toate că au fost câțiva șefi de state și de guverne care ar fi forțat o dezbatere, această temă se va regăsi pe agenda Consiliului European din 20-21 iunie.

Pentru Europa, la fel ca pentru întreaga lume, ținta de atins – emisii reduse de gaze cu efect de seră, respectiv o neutralitate din punct de vedere al amprentei de carbon în următorii 30 de ani, ceea ce nu e atât de departe, precum ni s-ar putea părea, vine la pachet, în primul rând, cu o mare povară investițională, respectiv cu o schimbare majoră a modelului de economie, națională și globală, la nivel macro, și de business, la nivel micro. Ceea ce nici măcar o parte importantă a țărilor extrem de dezvoltate nu par să își dorească să își asume.

Dacă ne referim doar la câteva industrii, până în 2050, ar cam trebui să dispară sectorul energetic care se bazează pe combustibili fosili, iar locul său să fie luat de energia regenerabilă. De asemenea, de semnificative transformări sunt vizate industrii precum petrol și gaze, oțel, ciment, chimică și tehnologia informației, fiecare pentru efectul poluant al materiilor prime pe care le folosesc sau al procesului de producție a produselor finite. Nu se simt mai bine în această discuție nici industria forestieră, agricultura, pescuitul oceanic, creșterea animalelor și industria alimentară sau acele sectoare de care se îngrijesc administrațiile publice – clădiri publice, transportul urban, infrastructura urbană.

Însă, vestea bună e că în această transformare care îi sperie pe unii și care sunt aproape sigură că, prin voia sau fără vrerea liderilor lumii, în ciuda rezistenței la schimbare și a costurilor sale financiare, materiale și umane se va produce, noi industrii, care vor solicita noi locuri de muncă, au apărut deja și vor apărea.

P.S. Sunt sigură că economiile se vor transforma și pentru că vedem o nouă generație care se ridică și căreia nu îi este indiferentă planeta pe care i-o lăsăm.

Ligia VORO

 

Editorial publicat în ediţia print TB 87, iunie 2019, care poate fi răsfoită AICI

 

Horoscopul Azi

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Vor să mențină controlul afacerilor de familie, dar nu au planuri de succesiune clare

Articolul următor

Trafic îngreunat în Vama Giurgiu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Se va circula mai ușor în Regiunea Vest

Autoritățile locale din marile orașe ale Regiunii Vest au acum ocazia de a accesa finanțări europene destinate modernizării…
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Se va circula mai ușor în Regiunea Vest

Autoritățile locale din marile orașe ale Regiunii Vest au acum ocazia de a accesa finanțări europene destinate modernizării…
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share