Editorial Energie Energy Mirror Of Romania Opinii Slider Ultimele stiri

Planeta noastră schimbă modelul economic

Când l-am văzut Sir David Attenborough prezentând seria de documentare produsă și difuzată de Netflix – Our Planet (Planeta noastră), m-am cutremurat. Era încă o dovadă, dar una brutală, palpabilă că Pământul nostru se schimbă, iar cel mai important “ajutor” vine din partea noastră, a oamenilor, ființele înzestrate cu rațiune, însă în același timp și cu marile păcate – de la lăcomie până la ce voiți dvs. -, iar în aceste scopuri, marii deținători de putere – economică și politică, în principal – și de bani sunt dispuși să facă orice pentru a le păstra. Și după ei potopul maselor.

E o introducere pentru a aduce în atenție o problemă majoră pe care realizatorii o ating impresionând, atingând acea coardă emoțională pe care unii dintre noi o mai avem. Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari calamități ale secolului nostru, fie că o recunoaștem, fie că nu. Una dintre cele mai importante reuniuni pe tema schimbărilor climatice și a acțiunilor ce se impun pentru a lăsa generațiilor care vor veni o planetă cu viitor este UN Climate Action Summit 2019, care va avea loc în 23 septembrie, la New York.

În comunicatul care anunță summit-ul se vorbește despre Acordul de la Paris, semnat în 2016, care arată pașii pe care țările semnatare trebuie să îi parcurgă pentru ca impactul schimbărilor climatice să fie inversat, însă se recunoaște că acordul este fără sens în absența unor acțiuni ambițioase.

În acest sens, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat un apel către liderii lumii de a veni la reuniunea la nivel înalt cu planuri concrete, realistice pe care țările lor intenționează să le desfășoare din 2020 astfel încât emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse în următoarea decadă cu 45%, iar în 2050 să avem emisii zero.

În același timp, deși la reuniunea informală de la Sibiu, din 9 mai, liderii Uniunii Europene, au evitat o discuție aplicată asupra problematicii schimbărilor climatice, cu toate că au fost câțiva șefi de state și de guverne care ar fi forțat o dezbatere, această temă se va regăsi pe agenda Consiliului European din 20-21 iunie.

Pentru Europa, la fel ca pentru întreaga lume, ținta de atins – emisii reduse de gaze cu efect de seră, respectiv o neutralitate din punct de vedere al amprentei de carbon în următorii 30 de ani, ceea ce nu e atât de departe, precum ni s-ar putea părea, vine la pachet, în primul rând, cu o mare povară investițională, respectiv cu o schimbare majoră a modelului de economie, națională și globală, la nivel macro, și de business, la nivel micro. Ceea ce nici măcar o parte importantă a țărilor extrem de dezvoltate nu par să își dorească să își asume.

Dacă ne referim doar la câteva industrii, până în 2050, ar cam trebui să dispară sectorul energetic care se bazează pe combustibili fosili, iar locul său să fie luat de energia regenerabilă. De asemenea, de semnificative transformări sunt vizate industrii precum petrol și gaze, oțel, ciment, chimică și tehnologia informației, fiecare pentru efectul poluant al materiilor prime pe care le folosesc sau al procesului de producție a produselor finite. Nu se simt mai bine în această discuție nici industria forestieră, agricultura, pescuitul oceanic, creșterea animalelor și industria alimentară sau acele sectoare de care se îngrijesc administrațiile publice – clădiri publice, transportul urban, infrastructura urbană.

Însă, vestea bună e că în această transformare care îi sperie pe unii și care sunt aproape sigură că, prin voia sau fără vrerea liderilor lumii, în ciuda rezistenței la schimbare și a costurilor sale financiare, materiale și umane se va produce, noi industrii, care vor solicita noi locuri de muncă, au apărut deja și vor apărea.

P.S. Sunt sigură că economiile se vor transforma și pentru că vedem o nouă generație care se ridică și căreia nu îi este indiferentă planeta pe care i-o lăsăm.

Ligia VORO

 

Editorial publicat în ediţia print TB 87, iunie 2019, care poate fi răsfoită AICI

 

Horoscopul Azi

Related posts

Lucian Anghel (BVB): "Dacă bursa ar fi un barometru, putem spune că economia românească a duduit în 2017"

Stefana Muresan

“Mediciniștii” clujeni au pătruns în topul mondial al universităților

Nora Dumitrescu

Feminitate la puterea a treia

Ligia Voro

Canah din Salonta, singura fabrică din Europa care produce produse bio din seminţe de cânepă, afaceri pe peste 5 mil. euro

redactia

Primul portal care poate fi gestionat împreună cu dezvoltatori imobiliari

Ligia Voro

Conferința și expoziția RoBuild 2018 – CONCRETE EDITION

redactia

GastroArt continuă seria de conferințe dedicate Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului

Ligia Voro

VIDEO Compania Lanco a donat o cabină de dezinfecție performantă Spitalului Județean Sibiu

Ion Surdu

Bathory Fest se ține și în pandemie

Nora Dumitrescu

Încă un expert confirmat la Conferința „Litigii pe Fonduri Europene”, București

redactia

New fares encourage to international travels by LOT

Ionut Oprea

Gigantul Webhelp i-a cumpărat pe clujenii de la Pitech

Nora Dumitrescu

Marea Unire a Vinurilor

Stefana Muresan

Fonduri pentru primăriile bihorene în funcție de indicatorii de performanță

Traian Dan

Grupul Banca Transilvania deține active de aproape 20 miliarde euro

Nora Dumitrescu

Mobilitatea viitorului o abordare integrată cu soluţii durabile

A. I.

Utilizarea semnăturii electronice pe formularele de plată ale proiectelor de investiții, obligatorie pentru beneficiarii PNDR 2020

Papuc Irina

Investițiile în educație – cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

Ligia Voro

26 iunie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

redactia

Afaceri românești în pandemie: s-a lansat primul sabot medical antibacterian

Traian Dan

Depozitul urban neconform de deșeuri de la Dej, închis și ecologizat

Ligia Voro

Oradea investește 11 milioane de euro în reabilitarea coridorului Nufărul – Cantemir

Traian Dan

Șeful de la Ursus va conduce Berarii României

Nora Dumitrescu

Emag va face livrări cu dube electrice în Ardeal

Nora Dumitrescu

Leave a Comment