Editorial Energie Energy Mirror Of Romania Opinii Slider Ultimele stiri

Planeta noastră schimbă modelul economic

Când l-am văzut Sir David Attenborough prezentând seria de documentare produsă și difuzată de Netflix – Our Planet (Planeta noastră), m-am cutremurat. Era încă o dovadă, dar una brutală, palpabilă că Pământul nostru se schimbă, iar cel mai important “ajutor” vine din partea noastră, a oamenilor, ființele înzestrate cu rațiune, însă în același timp și cu marile păcate – de la lăcomie până la ce voiți dvs. -, iar în aceste scopuri, marii deținători de putere – economică și politică, în principal – și de bani sunt dispuși să facă orice pentru a le păstra. Și după ei potopul maselor.

E o introducere pentru a aduce în atenție o problemă majoră pe care realizatorii o ating impresionând, atingând acea coardă emoțională pe care unii dintre noi o mai avem. Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari calamități ale secolului nostru, fie că o recunoaștem, fie că nu. Una dintre cele mai importante reuniuni pe tema schimbărilor climatice și a acțiunilor ce se impun pentru a lăsa generațiilor care vor veni o planetă cu viitor este UN Climate Action Summit 2019, care va avea loc în 23 septembrie, la New York.

În comunicatul care anunță summit-ul se vorbește despre Acordul de la Paris, semnat în 2016, care arată pașii pe care țările semnatare trebuie să îi parcurgă pentru ca impactul schimbărilor climatice să fie inversat, însă se recunoaște că acordul este fără sens în absența unor acțiuni ambițioase.

În acest sens, secretarul general al ONU, António Guterres, a lansat un apel către liderii lumii de a veni la reuniunea la nivel înalt cu planuri concrete, realistice pe care țările lor intenționează să le desfășoare din 2020 astfel încât emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse în următoarea decadă cu 45%, iar în 2050 să avem emisii zero.

În același timp, deși la reuniunea informală de la Sibiu, din 9 mai, liderii Uniunii Europene, au evitat o discuție aplicată asupra problematicii schimbărilor climatice, cu toate că au fost câțiva șefi de state și de guverne care ar fi forțat o dezbatere, această temă se va regăsi pe agenda Consiliului European din 20-21 iunie.

Pentru Europa, la fel ca pentru întreaga lume, ținta de atins – emisii reduse de gaze cu efect de seră, respectiv o neutralitate din punct de vedere al amprentei de carbon în următorii 30 de ani, ceea ce nu e atât de departe, precum ni s-ar putea părea, vine la pachet, în primul rând, cu o mare povară investițională, respectiv cu o schimbare majoră a modelului de economie, națională și globală, la nivel macro, și de business, la nivel micro. Ceea ce nici măcar o parte importantă a țărilor extrem de dezvoltate nu par să își dorească să își asume.

Dacă ne referim doar la câteva industrii, până în 2050, ar cam trebui să dispară sectorul energetic care se bazează pe combustibili fosili, iar locul său să fie luat de energia regenerabilă. De asemenea, de semnificative transformări sunt vizate industrii precum petrol și gaze, oțel, ciment, chimică și tehnologia informației, fiecare pentru efectul poluant al materiilor prime pe care le folosesc sau al procesului de producție a produselor finite. Nu se simt mai bine în această discuție nici industria forestieră, agricultura, pescuitul oceanic, creșterea animalelor și industria alimentară sau acele sectoare de care se îngrijesc administrațiile publice – clădiri publice, transportul urban, infrastructura urbană.

Însă, vestea bună e că în această transformare care îi sperie pe unii și care sunt aproape sigură că, prin voia sau fără vrerea liderilor lumii, în ciuda rezistenței la schimbare și a costurilor sale financiare, materiale și umane se va produce, noi industrii, care vor solicita noi locuri de muncă, au apărut deja și vor apărea.

P.S. Sunt sigură că economiile se vor transforma și pentru că vedem o nouă generație care se ridică și căreia nu îi este indiferentă planeta pe care i-o lăsăm.

Ligia VORO

 

Editorial publicat în ediţia print TB 87, iunie 2019, care poate fi răsfoită AICI

 

Horoscopul Azi

Related posts

Hunedoara: 20 de blocuri și o școală, reabilitate din fonduri europene

Stefana Muresan

Banca Transilvania și Romgaz, printre cele mai tranzacționate la bursă

Nora Dumitrescu

Orădenii pot verifica în ce zonare fiscală se încadrează

Traian Dan

Măsuri active pentru firmele care își mențin angajații și care fac angajări

Traian Dan

Seceta la maxim: Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă lasă râurile din zona de vest fără trei sfert din debite

Robert Bloancă

[Enjoy Transylvania!] Noble Castles, the Architectural Jewels of Yore

Transilvania Business

Companii din China, interesate de noile proiecte în valoare de peste 500 mil. euro din Cluj

redactia

Wizz Air “taie” avioanele din România spre Austria, Emirate, Israel

Nora Dumitrescu

Oradea facilitează accesul spre Satu Mare şi Autostrada Transilvania

Traian Dan

Consiliul Județean Sibiu a preluat președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru

Stefana Muresan

Compania de armament Romarm va produce echipamente sanitare, măşti şi combinezoane de protecție pentru medici

Ion Surdu

[Enjoy Transylvania!] Brașov, an Attractive City for National and International Investments

Transilvania Business

Atractivitate crescută pentru programul de internship al Star Transmission & Star Assembly

Ligia Voro

Romgaz va investi în acest an 856 de milioane de lei la termocentrala Iernut

Stefana Muresan

Efectele pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare

Ligia Voro

A fost demolată fabrica Mobam

Nora Dumitrescu

Just launched: the Senior Housing and Healthcare Association

Papuc Irina

Iulius Cluj și-a restrâns programul. Restaurantele vor livra acasă

Nora Dumitrescu

NTT Data, Fortech, Endava si Softvision duc Clujul pe locul doi in topul judetelor cu cei mai multi angajati in IT

Stefana Muresan

Prin orașul Seini vor circula autobuzele electrice

Nora Dumitrescu

Turdenii de la EMS vor face hidroizolația podurilor de pe A10

Nora Dumitrescu

Elis Pavaje a finalizat achiziția fabricii Fruhwald, investiție de peste 1 mil. euro

redactia

Oana Stănescu, românca de 35 de ani care urmează să schimbe fața New York-ului prin proiectele sale

redactia

POZITIV TB: Rodica Lupu – „Cel mai bun rezultat al crizei va fi creșterea nivelului de digitalizare în toate mediile”

Traian Dan

Leave a Comment