Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cushman & Wakefield Echinox: Dublarea stocului de spații industriale și logistice în ultimii 5 ani

Piața spațiilor industriale și logistice din România traversează cea mai bună perioadă din istorie, atât din prisma cererii, cât și a ofertei, asistând în ultimii 5 ani la o dublare a stocului total, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

 

Stocul spațiilor industriale și logistice din România a ajuns la finalul primului semestru al acestui an la 3,61 milioane metri pătraţi, peste 85% dintre aceste spații fiind situate în București, Timișoara, Ploiești, Cluj-Napoca și Pitești, orașe având conexiuni solide la rețeaua națională de autostrăzi.

Bucureștiul are în prezent un stoc de spații logistice și industriale de aproximativ 1,8 milioane de metri pătrați, având o pondere de 50% în stocul total, capitala fiind urmată de Timișoara (500.000 mp), Ploiești (350.000 mp), Cluj-Napoca (280.000 mp) și Pitești (235.000 mp).

În primele șase luni ale anului au fost livrate spații noi cu o suprafață de 200.000 de metri pătrați, livrările din București având o pondere de 57% din total (115.000 mp). În ceea ce privește a doua parte a anului, sunt așteptate noi proiecte care însumează aproximativ 300.000 metri pătrați, dezvoltatorii de spații logistice și industriale menținând astfel același ritm puternic de expansiune.

Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Primul semestru al anului a fost unul dinamic din punct de vedere al tranzacțiilor de închiriere de spații industriale și logistice, ce au totalizat 235.000 metri pătrați. Bucureștiul rămâne în continuare cea mai atractivă locație, atât din punct de vedere al stocului total cât și al tranzacțiilor încheiate. De asemenea, observăm că tranzacții importante s-au încheiat în Slatina, unde Pirelli își va extinde suprafața de producție cu 62.000 metri pătraţi și în Oradea, oraș în care furnizorul de componente auto Sogefi își va extinde activitatea. Acest lucru reliefează atât potențialul unor astfel de orașe ce nu figurau până acum în topul destinațiilor căutate de marii dezvoltatori și chiriași din domeniu cât și al pieței în general, fiind așteptat ca acest trend pozitiv să continue în urmatorii ani.”

Rata de neocupare la nivel național este de aproximativ 6%, nivelul chiriilor contractuale poziționându-se între 3,7 și 4,1 euro/ mp/ lună, situându-se pe un trend stabil, România fiind astfel una din cele mai competitive piețe din Europa în ceea ce privește costurile de ocupare.

Ținând cont de planurile de dezvoltare anunțate de marii jucători din această piață, este de așteptat ca stocul spațiilor logistice și industriale din România să depășească pragul de 4 milioane de metri pătrați la începutul anului 2020.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FOTO: Ceragrim Ungheni, Mureș - După 25 de ani

Articolul următor

CBRE România l-a recrutat pe Gijs Klomp pentru funcția de Head of Investment Properties

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share