Cultural Eveniment Sibiu Ultimele stiri

Astra Film Festival, o vedere de ansamblu a ediției din 2019  

Ajuns la cea de-a XXVI-a ediție, Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu va prezenta în acest an, între 14 și 20 octombrie, o selecție a celor mai recente 126 de filme realizate în 45 de țări ale lumii. 47 de titluri din 4 secțiuni competiționale vor intra în cursa pentru premiile Astra Film Festival 2019. Programul e completat de zeci de filme de excepție, grupate după subiectele abordate în 12 programe tematice speciale, care aduc pe marele ecran subiecte care ne frământă pe toți în aceste zile, indiferent de sex, naționalitate sau vârstă. 

Cele 12 filme selectate în competiția România reprezintă tot atâtea moduri de a explora profund istoria turbulentă a țării și efectele vizibile și mai puțin vizibile asupra prezentului, căutând fără menajamente chipuri ale adevărului. Competiția Europa Centrală și de Est include 11 documentare, care deși sunt diverse ca subiect, au în comun forța cu care reușesc să pătrundă în universul intim al unor oameni sau al unor națiuni din spațiul ex-sovietic. 10 filme puternice realizate de cele mai promițătoare noi voci ale cinematografiei documentare din lume conturează competiția Internațional din acest an. Se împlinesc 20 de ani de când AFF programează în selecția oficială filme produse de universități și școli de film din toată lumea, iar în acest an, cele mai bune 14 filme se regăsesc în competiția DocSchool, aducând laolaltă studenți din România, Germania, Elveția, Portugalia, Anglia, Belgia, Israel, India sau Liban.

Premiile AFF 2019 vor fi decernate sâmbătă, 19 octombrie, iar filmele câștigătoare vor putea fi revăzute în ultima zi de festival – duminică, 20 octombrie.

Programul ediției din acest an este unul bogat și variat, iar pe lângă secțiunile competiționale, festivalul propune 12 programe speciale, dominate de filme care antrenează și ascut mintea privitorilor și care îi fac să vadă lumea cu alți ochi. O experiență cinematografică extrem de captivantă îi așteaptă și pe copii și adolescenți, în cadrul festivalului Astra Film Junior, care însumează în acest an peste 20 de filme documentare ce ating subiecte precum: schimbări climatice, dorința unui viitor mai bun, mișcări sociale, justiție sau identitate națională.

Filmele din programele tematice evocă momente din istoria recentă a Europei, între două ziduri, unul care s-a demolat în 1989, și cel de-al doilea, construit la aproape 30 de ani distanță de teama străinilor (”Videograme – România 1989” și ”Europa 30”), privesc la mare adâncime secretele pe care le ascund căsătoria, dragostea și sexul (”Sex Work Stories” și ”Marriage, Sex and Beyond”), prezintă poveștile unor femei gata să înfrunte viața pentru un ideal, pentru supraviețuire sau pentru binele altora (”Puterea e de genul feminin”), surprind în detaliu microcosmosul intim al autorilor lor sau al unor națiuni (”Aparatul de filmat, membru al familiei” și ”China necunoscută”) sau aduc sistemul de justiție mai aproape de cetățeni (”Sistemul juridic sub lupă”).

Pentru că, în acest an, s-a stins din viață Asen Balikci, una dintre figurile marcante ale antropologiei vizuale moderne, AFF îi dedică un program-portret care include proiecții de filme și discuții panel. ”DokStation” prezintă la Sibiu trei documentare muzicale din programul ediției din acest an al festivalului omonim. Secțiunea ”Maeștri ai documentarului” conține cele mai recente creații ale unor nume de marcă din cinematografia mondială: Viktor Kossakovsky, Kim Longinotto și Werner Herzog, care aduce pe marele ecran o conversație memorabilă cu nimeni altul decât Gorbaciov. Nu vor lipsi nici proiecțiile-eveniment: ”Colectiv”, ”Touch Me Not”, ”Siberia în oase” și ”Între Chin și Amin”.

Titlurile filmelor selecționate pentru ediția din acest an a Astra Film Festival sunt disponibile pe site-ul www.astrafilm.ro.

Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

 

Related posts

O firmă din Satu Mare produce 700 de tone de paste pe an. Novita Impex, o afacere pornită în bucătăria unui apartament

Stefana Muresan

Austriecii de la Austrotherm – a treia fabrică de polistiren din România, la Arad

Stefana Muresan

Guvernul a decis majorarea salariului minim în România pentru anul 2020

Papuc Irina

Cultura porumbului, provocările momentului

Ligia Voro

"INVENTING GREATER PARIS METROPOLIS” AT MIPIM 2018

Ionut Oprea

ACSA Turda coordonează reabilitarea rețelei PAFSIN

Nora Dumitrescu

Instalații fotovoltaice în valoare de 20.000 de lei pentru persoanele fizice, decontate de stat

redactia

Informaticienii de la AROBS, rechemați la birou

Nora Dumitrescu

Clujenii de la Electroglobal, afaceri de 10 milioane euro în S1

Stefana Muresan

Sustenabilitate, responsabilitate socială și implicare în contextul pandemiei: teme de dezbatere la „POSITIVE BUSINESS. A talk about sustainability and positive impact in business”

Transilvania Business

S-a deschis aplicația pentru programul de granturi destinat IMM, PFA și ONG

Traian Dan

Corneliu Florin Buicu: Primele 300 de noi ambulanțe, distribuite către serviciile de urgență din țară

redactia

Noul val al producătorilor din Cluj, atras de vânzările pe internet

Nora Dumitrescu

Draxlmaier se extinde la Codlea

Stefana Muresan

Șunca „Miro” din Reghin, un ingredient proaspăt pentru pizzerii

Ligia Voro

Ambasadorul Italiei în România: Fraternitatea româno-italiană are rădăcini adânci, istorice

Stefana Muresan

Romgaz continuă exploatarea unui număr de 11 perimetre petroliere

Stefana Muresan

The 1st quarterly CEE Digital Services Matchmaking Summit

Ionut Oprea

Maramureșenii, stimulați cu 1,3 milioane de euro ca să își recicleze deșeurile

Nora Dumitrescu

CTP continues active role in restoring forest biodiversity with purchase of 460 hectares of forest near Zlín

Ionut Oprea

Mastercard donează un milion de euro pentru construcția primului spital de oncologie pediatrică din România

Stefana Muresan

Zboruri noi de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Stefana Muresan

Au fost reluate lucrările la Aeroportul Internațional Brașov

Papuc Irina

Absorbţie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene

redactia

Leave a Comment