Infrastructura Mureș Ultimele stiri

Creștere a numărului de pasageri de 130% pentru Aeroportul Transilvania

Aeroportul Internațional Transilvania Târgu Mureș este menționat, ca unul dintre performerii, în cel mai recent raport al ACI Europe privind traficul aerian (de pasageri, mărfuri și mișcări de aeronave) din Europa pentru luna iulie, raport dat publicității în 16 septembrie.

 

Potrivit Raportului intitulat “Rezultatele traficului aerian în luna iulie arată o încetinire semnificativă de creștere”, Aeroportul Internațional Transilvania Târgu Mureș, clasificat în categoria a IV-a, a înregistrat o creștere de 130% a numărului de pasageri față de aceeași perioadă a anului trecut (16.482 de pasageri în iulie 2019). Chiar dacă pare o performanță uriașă, trebuie să fim realiști asupra acestor rezultate, deoarece este doar unul sezonier și are legătură cu cele două curse charter – spre și dinspre Antalya, Turcia, respectiv spre și dinspre Hurghada, Egipt, operate de pe aeroportul mureșean pe perioada sezonului de vară. Vestea bună în ceea ce privește traficul aerian al Aeroportului Transilvania Târgu Mureș este cea legată de introducerea curselor Wizz spre și dinspre Budapesta zilnic din luna octombrie care va tempera ușor o scădere abruptă a numărului de pasageri.

Vă reamintim că până la jumătatea lunii septembrie de pe Aeroportul Târgu Mureș erau operate, săptămânal, patru curse – spre Budapesta, Memmingem, Londra și Dortmund. Toate zborurile sunt operate de WIZZ Air.

Tot în categoria IV, printre performeri se numără aeroporturile din Tampere (+120.3%), Maribor (+72.6%), Foggia (+66.7%) și Turku (+52.3%).

Potrivit raportului, traficul de pasageri în Europa a crescut în luna iulie cu 2,2% comparativ cu aceeași lună din anul anterior, însă nu a atins nici jumătate din creșterea înregistrată în luna anterioară – iunie 2019. “Este cea mai slabă perforrmanță lunară din acest an până acum”, se arată în raport.

În același timp, pentru a noua lună consecutiv, traficul aerian de mărfuri a scăzut, cu -2,3%. De asemenea, nici creșterea mișcărilor de aeronave nu a înregistrat o performanță foarte bună, deși pe creștere cu 1,2%, în condițiile în care la începutul anului se înregistra o creștere de 3,8%.

În România, traficul aerian a crescut însă cu 4,4%, de două ori cât media europeană.

“Luna iulie a marcat o încetinire semnificativă pentru aeroporturile din Europa. Traficul de pasageri nu mai sfidează gravitația economică, iar diferența de performanță față de traficul de mărfuri se îngustează. Dincolo de factorii economici și geopolitici, acest lucru arată că sunt mai precaute companiile aeriene în ceea ce privește creșterea de capacitate și deschiderea de noi rute. Ineficiența managementului traficului aerian, costurile cu combustibilul și forța de muncă, menținerea la sol a B737MAX și întârzierea în livrarea aeronavelor se adaugă toate la presiunile asupra cererii. În timp ce aceste presiuni ale cererii sunt determinate de factori economici, faptul că încetinirea vine în principal de la o scădere a traficului intern de pasageri (-1,5%) ar putea indica un impact nou al schimbărilor de atitudine față de transportul aerian ca un rezultat al crizei climatice”, a declarat, citat în raport, Olivier Jankovec, Director General al ACI EUROPE (n.a. Consiliul Internațional al Aeroporturilor – Regiunea Europa).

 

Număr de pasageri în scădere

 

Observăm că în decursul ultimului an, raportat la cifrele de trafic din ultimii 5 ani dinaintea închiderii aeroportului și la tendința de creștere a traficului aerian la nivel european și mondial, numărul de pasageri care au tranzitat Aeroportul Transilvania Târgu Mureș s-a redus la aproximativ jumătate, dacă luăm în considerare o lună bună cum este luna iulie 2019.

Cifrele anuale de trafic în perioada 2012-2016 sunt următoarele:

2012 – 300.427 (medie lunară de 25.035)

2013 – 356.699 (29.724)

2014 – 343.521 (28.626)

2015 – 335.993 (27.999)

2016* – 287.621 (28.762)

*calculat la 10 luni

Menționăm că în ultimele două luni ale anului 2016, de pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureș nu au mai fost operate curse regulate de pasageri. În 2017 și jumătate din 2018, pista de aterizare-decolare a aeroportului a intrat în reparații capitale, aceasta fiind funcțională, din nou, în iunie 2018.

Ligia VORO

Raportul poate fi consultat mai jos:

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2019/09/ACI-EUROPE-Airport-Traffic-Report-July-2019.pdf” title=”ACI EUROPE Airport Traffic Report – July 2019″]

Related posts

UMB Spedition, asfaltări pe Autostrada A1, Lugoj-Deva, lotul 4

Stefana Muresan

Aeroportul Iași la Forumul Economic de la Cracovia

P3 2017 expansion starts with €243 million Spanish portfolio acquisition

Ionut Oprea

Un start-up clujean primește finanțare din Canada. Ideea indianului care „în viața trecută a fost transilvănean” valorează peste 15 mil. $

redactia

Conducerea CNAIR a desemnat o comisie de supracontrol la toate punctele de frontieră

Ligia Voro

Lidl va deschide un nou magazin în Sibiu. Proiectul prevede prelungirea și amenajarea unei străzi de-a lungul râului Cibin

Papuc Irina

Wienerberger va menține activitatea de producție în Ardeal

Nora Dumitrescu

Cooperarea româno-germană în domeniul educației, sprijinită printr-un parteneriat între FCBRG și UVT

Stefana Muresan

BCR, BRD și Raiffeisen devin acționari cu cote egale în una dintre cele mai importante companii de servicii integrate de transport

Ion Surdu

Aproape două miliarde de euro, fonduri europene, pentru mai multe proiecte de infrastructură din România

Stefana Muresan

Județele cu cele mai multe startup-uri pornite pe bani europeni

Papuc Irina

Tramvaiele vor circula din nou în Reșița, după 8 ani, datorită fondurilor europene

redactia

Primul monitor cardiac miniaturizat din Transilvania, implantat la Clinicco Brașov

Ligia Voro

Chipsuri de sfeclă de zahăr și praline imprimate 3D, printre cele 80 de produse prezentate de USAMV Cluj-Napoca, la Salonul ”Pro Invent 2019”

Stefana Muresan

A fost semnat acordul de asistență cu BERD pentru construirea Spitalului Regional Braşov

redactia

ALINSO: 10 years anniversary at Ploiesti West Park

Ionut Oprea

Sibiul, viitoarea Regiune Gastronomică Europeană, va beneficia de o finanţare europeană de 160.000 de euro

redactia

Circa 150 de antreprenori din Transilvania au lansat prima filială regională a Romanian Business Leaders

Stefana Muresan

Castelul Teleki din Dumbrăvioara, județul Mureș, scos la vânzare

redactia

Crama Liliac, în căutarea unui investitor care să dezvolte cabane în mijlocul viei, investiţie de circa 350.000 euro

Stefana Muresan

Cum vrea să atragă noi angajați una dintre principalele companii de tehnologie și producătoare de jocuri video

Papuc Irina

Bancă de celule stem hematopoietice la Iași, a patra din România

redactia

Imobiliare.ro: Topul celor mai scumpe apartamente din ţară

Stefana Muresan

Transelectrica pune în funcțiune tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab

Traian Dan

Leave a Comment