Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Creștere a numărului de pasageri de 130% pentru Aeroportul Transilvania

Aeroportul Internațional Transilvania Târgu Mureș este menționat, ca unul dintre performerii, în cel mai recent raport al ACI Europe privind traficul aerian (de pasageri, mărfuri și mișcări de aeronave) din Europa pentru luna iulie, raport dat publicității în 16 septembrie.

 

Potrivit Raportului intitulat “Rezultatele traficului aerian în luna iulie arată o încetinire semnificativă de creștere”, Aeroportul Internațional Transilvania Târgu Mureș, clasificat în categoria a IV-a, a înregistrat o creștere de 130% a numărului de pasageri față de aceeași perioadă a anului trecut (16.482 de pasageri în iulie 2019). Chiar dacă pare o performanță uriașă, trebuie să fim realiști asupra acestor rezultate, deoarece este doar unul sezonier și are legătură cu cele două curse charter – spre și dinspre Antalya, Turcia, respectiv spre și dinspre Hurghada, Egipt, operate de pe aeroportul mureșean pe perioada sezonului de vară. Vestea bună în ceea ce privește traficul aerian al Aeroportului Transilvania Târgu Mureș este cea legată de introducerea curselor Wizz spre și dinspre Budapesta zilnic din luna octombrie care va tempera ușor o scădere abruptă a numărului de pasageri.

Vă reamintim că până la jumătatea lunii septembrie de pe Aeroportul Târgu Mureș erau operate, săptămânal, patru curse – spre Budapesta, Memmingem, Londra și Dortmund. Toate zborurile sunt operate de WIZZ Air.

Tot în categoria IV, printre performeri se numără aeroporturile din Tampere (+120.3%), Maribor (+72.6%), Foggia (+66.7%) și Turku (+52.3%).

Potrivit raportului, traficul de pasageri în Europa a crescut în luna iulie cu 2,2% comparativ cu aceeași lună din anul anterior, însă nu a atins nici jumătate din creșterea înregistrată în luna anterioară – iunie 2019. “Este cea mai slabă perforrmanță lunară din acest an până acum”, se arată în raport.

În același timp, pentru a noua lună consecutiv, traficul aerian de mărfuri a scăzut, cu -2,3%. De asemenea, nici creșterea mișcărilor de aeronave nu a înregistrat o performanță foarte bună, deși pe creștere cu 1,2%, în condițiile în care la începutul anului se înregistra o creștere de 3,8%.

În România, traficul aerian a crescut însă cu 4,4%, de două ori cât media europeană.

“Luna iulie a marcat o încetinire semnificativă pentru aeroporturile din Europa. Traficul de pasageri nu mai sfidează gravitația economică, iar diferența de performanță față de traficul de mărfuri se îngustează. Dincolo de factorii economici și geopolitici, acest lucru arată că sunt mai precaute companiile aeriene în ceea ce privește creșterea de capacitate și deschiderea de noi rute. Ineficiența managementului traficului aerian, costurile cu combustibilul și forța de muncă, menținerea la sol a B737MAX și întârzierea în livrarea aeronavelor se adaugă toate la presiunile asupra cererii. În timp ce aceste presiuni ale cererii sunt determinate de factori economici, faptul că încetinirea vine în principal de la o scădere a traficului intern de pasageri (-1,5%) ar putea indica un impact nou al schimbărilor de atitudine față de transportul aerian ca un rezultat al crizei climatice”, a declarat, citat în raport, Olivier Jankovec, Director General al ACI EUROPE (n.a. Consiliul Internațional al Aeroporturilor – Regiunea Europa).

 

Număr de pasageri în scădere

 

Observăm că în decursul ultimului an, raportat la cifrele de trafic din ultimii 5 ani dinaintea închiderii aeroportului și la tendința de creștere a traficului aerian la nivel european și mondial, numărul de pasageri care au tranzitat Aeroportul Transilvania Târgu Mureș s-a redus la aproximativ jumătate, dacă luăm în considerare o lună bună cum este luna iulie 2019.

Cifrele anuale de trafic în perioada 2012-2016 sunt următoarele:

2012 – 300.427 (medie lunară de 25.035)

2013 – 356.699 (29.724)

2014 – 343.521 (28.626)

2015 – 335.993 (27.999)

2016* – 287.621 (28.762)

*calculat la 10 luni

Menționăm că în ultimele două luni ale anului 2016, de pe Aeroportul Transilvania Târgu Mureș nu au mai fost operate curse regulate de pasageri. În 2017 și jumătate din 2018, pista de aterizare-decolare a aeroportului a intrat în reparații capitale, aceasta fiind funcțională, din nou, în iunie 2018.

Ligia VORO

Raportul poate fi consultat mai jos:

[pdf-embedder url=”https://www.transilvaniabusiness.ro/wp-content/uploads/2019/09/ACI-EUROPE-Airport-Traffic-Report-July-2019.pdf” title=”ACI EUROPE Airport Traffic Report – July 2019″]
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Astra Film Festival, o vedere de ansamblu a ediției din 2019  

Articolul următor

LeasingWEB, un serviciu de achiziționare în rate a website-urilor dedicat IMM-urilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share