Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cele mai importante 8 tendințe tehnologice în agricultură, analiză INACO

Munca repetitivă care presupune atât efort fizic cât și timp este de domeniul trecutului. Tehnologia vine zi de zi cu forțe proaspete pentru a ne ușura viața și a ne învăța să fim mai pragmatici. Iată câteva dintre cele mai noi tehnologii apărute pe piață pe care orice agricultor le poate prelua și utiliza.

 

  1. Blockchain

Capacitatea Blockchain de a urmări înregistrările asupra proprietății și rezistența la modificări poate fi utilizată pentru a rezolva probleme urgente, precum frauda alimentară, ineficiența lanțului de aprovizionare și trasabilitatea alimentelor în sistemul alimentar actual. Structura unică descentralizată a Blockchain asigură produse și practici verificate pentru a crea o piață pentru produse premium cu transparență.

De asemenea, adaugă valoare pieței actuale prin crearea unui registru în rețea și echilibrarea prețurilor pieței. (Plung and play, 2019)

 

  1. Roboți agricoli cunoscuți și sub denumirea de Abbotts

Roții agricoli pot fi folosiți în activități precum întreținerea solului, plantarea, eliminarea buruienile, irigarea, culesul fructelor, recoltarea etc., putând  accelera toate aceste procese. Spre deosebire de oameni, acești roboți pot menține coerența în timp ce procesează, reducând riscurile și crescând productivitatea. (Indian Business Story, 2019)

 

  1. Drone agricole

Dronele în agricultură pot supraveghea, dar și ierbicida, stropi cu îngrășăminte etc. suprafețe uriașe de teren. Senzorii de sol, apă sau de culturi, aplicațiile digitale de predicții meteo sau imaginile prin satelit ajută. Ce va face fermierul? Va coordona mașinile și va da comenzi de pe un calculator dronei pentru lucrări agricole diverse, care se bazează pe datele strânse tot de drona care a analizat aerian terenul, pentru a calcula cât îngrășământ sau ierbicide îi trebuie fiecărui metru pătrat de teren. (Ghidul Meseriilor Viitorului, 2019)

 

  1. Agricultura pe verticală

Agricultura pe verticală înseamnă producția de alimente sau culturi în straturi vertical stivuite. Cel mai important avantaj al acestei tehnologii este posibilitatea de a crește culturi  într-un mediu urban, ducând la o creștere a productivității care poate face economia țării mai puternică. De asemenea, poate oferi mâncare proaspătă în mai puțin timp cu costuri mai mici. (Indian Business Story, 2019)

 

  1. Imagini prin satelit pentru agricultură

Această tehnologie este folosită pentru a supraveghea culturile, economisind o cantitate considerabilă de bani și timp. În plus, o putem integra folosind senzori de sol, apă și culturi, astfel încât, ori de câte ori apare pericolul sau cerința de resurse să primim o notificare. (Indian Business Story, 2019)

 

  1. Biotehnologie

Combinarea Biotehnologiei și AgTech pentru modificarea ADN-ului plantelor și creșterea producției alimentare

Software-ul  de monitorizare și optimizare al culturilor poate fi folosit alături de Biotech pentru a le monitoriza sănătatea, pentru a modifica ADN-ul plantelor și pentru a găsi o modalitate de a face culturile imune la bolile care distrug productivitatea generală. (Challange Advisory, 2019)

 

  1. IoT în agricultură

Agricultura inteligentă bazată pe IoT îmbunătățește întregul sistemul prin monitorizarea terenului în timp real. Cu ajutorul senzorilor și a interconectivității, Internetul lucrurilor în agricultură nu numai că economisește timpul fermierilor, dar și reduce utilizarea resurselor precum apa și electricitatea. Menține umiditatea, temperatura, solul etc. sub control și oferă o observație clară în timp real. (Biz4Intellia, 2019)

 

  1. Senzori agricoli de sol și apă

Senzorii de sol și apă pot detecta nivelul de azot și nivelul de umiditate. Aceste informații pot fi folosite pentru a decide când să furnizezi apă și să folosești îngrășămintele fără un program prestabilit. Acest lucru ajută la controlul utilizării resurselor, a substanțelor chimice din apa subterană și a costurilor resurselor. (Indian Business Story, 2019)

În concluzie, timpul este limitat, iar tehnologia nelimitată. Să învățăm să o folosim în beneficiul nostru poate reprezenta o provocare, dar odată ce vom reuși, meseria de agricultor nu va mai coincide niciodată cu cea din trecut.

Mai multe detalii despre agricultura viitorului găsiți în Ghidul Meseriilor Viitorului.

Autor: Ioana Enache, masterandă la facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE, co-autor la Ghidul Meseriilor Viitorului (Ediția a II-a) și expert civic la INACO – Inițiativa pentru Competitivitate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Directiva privind impozitarea produselor energetice și electricității, sub lupa Comisiei Europene

Articolul următor

Wetterbest a lansat noul mat în piața de învelitori metalice: NEOMAT 30

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share