Analize Energie Energy Mirror Of Romania Ultimele stiri

Directiva privind impozitarea produselor energetice și electricității, sub lupa Comisiei Europene

Comisia Europeană a publicat un nou raport de evaluare a Directivei 2003/96/CE privind impozitarea produselor energetice și a electricității, menționând că, după mai bine de 15 ani de la implementarea Directivei, cadrul de impozitare existent a pierdut pasul cu dezvoltarea din sectorul energetic.

 

În sens larg, Directiva evaluată de către Comisia Europeană stabilește regulile pentru impozitarea produselor energetice utilizate drept combustibil pentru încălzire ori carburant și pe cele pentru impozitarea electricității. Impozitarea se realizează în sfera accizelor, iar Directiva stabilește nivelul minim al acestora.

 

Principalele probleme identificate de Comisia Europeană

Prevederile neclare ori incomplete din Directiva privind impozitarea produselor energetice și a electricității, codurile tarifare neactualizate și nivelul minim al accizelor ce nu a mai fost actualizat constituie principalele probleme identificate de Comisia Europeană în cel mai recent raport pe tema Directivei 2003/96/CE.

Deși inițial această Directivă și-a atins obiectivul de a asigura o funcționare corectă și concurențială a pieței energetice, Comisia Europeană subliniază că astăzi aceasta nu își mai atinge obiectivul dorit. În latura fiscală, cauzele identificate de Comisie pentru care Directiva ”nu mai ține pasul” cu industria sunt neindexarea nivelului minim al accizelor și utilizarea divergentă a scutirilor de accize de către statele membre UE.

Nivelul minim al accizelor aplicabile produselor energetice și electricității este doar unul formal, raportul Comisiei arătând că majoritatea statelor membre aplică taxe semnificativ mai mari decât minimul stabilit prin Directivă, care, astfel, devine fără efect. Cât privește scutirile de accize, Comisia atrage atenția că acestea nu sunt corelate cu politicile energetice cu privire la stimularea eficienței energetice și reducerea emisiilor.

 

Interpretarea legislației ajunge tot mai des la CJUE

Comisia Europeană mai atrage atenția și asupra prevederilor neclare ori incomplete din cadrul Directivei care au condus la interpretări diferite ale statelor membre și la numeroase cazuri judecate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în vederea obținerii unei interpretări.

Spre exemplu, CJEU a clarificat prin decizia în cauza C 90/17 că producătorul de energie electrică Turbogas – Produtora Energetica SA are și calitatea de ”distribuitor” pentru energia electrică produsă pentru uz propriu și beneficiază de scutire de la plata taxelor pentru respectiva cantitate consumată pentru uz propriu.

În România, cazuistica CJUE în domeniul accizelor rămâne mai în umbră, nefiind analizată în cadrul inspecțiilor fiscale (deși obligatorie și direct aplicabilă) și nici implementată în cuprinsul Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (în contrast cu legislația de TVA care este mult mai rapid aliniată la interpretările CJUE).

În contextul legislației actuale, cum bine a fost evaluată de către Comisia Europeană, sarcina contribuabililor de conformare cu prevederi fiscale neactualizate, neclare și rămase în urma evoluției sectorului energetic, devine mai împovărătoare.

Material de opinie de Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte, și Ana Săbiescu, Senior Manager Taxe Indirecte, Deloitte România

Related posts

Băile Felix şi 1 Mai, program de investiţii de peste 15 milioane euro

Stefana Muresan

Proptech Demo Day

Ligia Voro

Prețurile apartamentelor, pe un trend ascendent de unsprezece trimestre

Stefana Muresan

Record de plăți online ale impozitelor și taxelor locale la Oradea

Traian Dan

Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, extinsă cu 60 de stații

Traian Dan

Câştigurile E.ON afectate de dificultăţile din Marea Britanie

A. I.

Cupru Min, venituri în creştere cu 35,8% în 2017

Stefana Muresan

Office, Rezidențial, Retail, Industrial&Logistic – perspectivă 360 grade, la Real Estate & Construction Forum

Ionut Oprea

ROMBAT prezintă la Bistrița prima Dacia LOGAN 100% electrică

Stefana Muresan

Investiție din fonduri europene: Primarul Emil Boc anunță asocierea cu 6 localități pentru trenul metropolitan, ce va fi integrat cu metroul

redactia

Oradea investește peste 6 milioane de euro în 12 hectare de spații verzi

Traian Dan

Brașovul și Maramureșul, în topul turismului rural dintre ani

Nora Dumitrescu

Continental: 15 ani de istorie la Sibiu

Papuc Irina

Sălajul își face drumuri modernizate de 90 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Care sunt cele mai asigurate județe din Transilvania la dezastre naturale

Nora Dumitrescu

Delgaz Grid va înlocui rețeaua de alimentare cu gaze naturale din Arad pe o lungime de 32 de kilometri

Robert Bloancă

CBRE: Dezvoltarea accelerată a Clujului atrage interes și pentru zonele învecinate

Ligia Voro

Marquardt donează peste 22.000 de euro pentru Spitalul Județean Sibiu

Ion Surdu

Cererile la APIA se vor depune online

Traian Dan

Partener StartUP- Pachete de finanțare de peste 40.000 euro pentru înființarea de start-up-uri în regiunea de Nord-Vest

Stefana Muresan

Finanțări de 30.000 de lei pentru Colegiul Național Avram Iancu din Ștei

Traian Dan

CNAIR, licitație pentru modernizarea Transfăgărășanului

Stefana Muresan

Cluj: Alocare de 23 mil. lei pentru infrastrutura Tetarom V

Stefana Muresan

Studiu Deloitte: jucătorii din sectorul imobiliar comercial din România vor căuta să încheie contracte pentru perioade mai scurte în viitor

Ion Surdu

Leave a Comment