Cultural Sibiu Ultimele stiri

Pulsul cinematografiei românești se ia la Sibiu: 20 de filme esențiale la AFF 2019

Între 14 și 20 octombrie, la Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu vor rula pe marile ecrane 20 de filme legate de România fie prin subiect, fie prin autor: 13 documentare participă în competițiile România și DocSchool, 4 se regăsesc în programe tematice și în selecția Astra Film Junior, iar 3 filme vor avea parte de proiecții-eveniment.

 

Filmele din competiția România acoperă atât istoria mică, intimă, cât și istoria scrisă cu I mare, iar prin temele abordate, regizorii ating cele mai sensibile corzi ale societății românești, provocând spectatorii la o înțelegere mai profundă a țării, de la construcția ei începând cu 1918, până la anii grei ai dictaturii și fenomene care au luat amploare în cei 30 de ani de la Revoluție, precum migrația sau corupția.

Fata de aur (Denisa Morariu Tamaş, Adrian Robe) explorează un moment dramatic din istoria gimnasticii românești, Sydney 2000, și lupta Andreei Răducan cu cei care au înșelat-o în timp ce încearcă să-și recupereze medalia de aur și demnitatea. Pastures New (Anne Schiltz, Charlotte Grégoire) vorbește despre emigrările în afară și dorul de casă, așa cum le resimt locuitorii satului sibian Mălâncrav. Casa cu lacăt (Diana Gavra) e o explorare a fenomenului corupției, ale cărei tentacule sunt adânc înfipte în mentalitate și în viața zilnică din România. Documentarul Teach (Alex Brendea), dezvoltat în cadrul programului Romanian Docs in Progress la AFF 2016, va avea premiera mondială la ediția din acest an.

La 30 de ani de la căderea comunismului, filmul Rebels With A Cause (Dobrivoie Kerpenisan) prezintă eroii necunoscuți ai Revoluției Române din 1989. Omul care a vrut să fie liber (Mihai Mincan, George Chiper-Lillemark) spune povestea unui tânăr rebel, care a hotărât să trăiască liber în anii comunismului, într-o țară măcinată de sărăcie și teroare. Grup canal ’77 (Dragoș Zămosteanu) urmărește cazul a cinci tineri anticomuniști, adepți ai Mișcării Goma, condamnați la muncă silnică pentru că au vrut să fugă din ”paradisul” comunist. Palace for the People (Boris Missirkov, Georgi Bogdanov), o serie de cinci mini-documentare, evocă opulența, grandoarea și opresiunea manifestată arhitectural în România, Bulgaria, Serbia și Rusia. Grădina Sovietică (Dragoș Turea) devoalează adevărul despre experimentele nucleare secrete din agricultura Republicii Moldova începând cu anii ’60 și până în prezent.

Distanța dintre mine și mine (Mona Nicoară, Dana Bunescu) e un documentar ambițios care pune în dialog memoria personală a scriitoarei Nina Cassian și arhivele din timpul comunismului. Jurnalul familiei -escu (Șerban Georgescu) propune o trecere de la întâmplările mici individuale, la marile evenimente la care am luat parte toți, în cei 100 de ani de la Unire încoace.

Și în competiția DocSchool au fost selecționate două documentare ancorate în realitatea românească: La căpșuni (Priscilla Rasyid, Simon Frey) – produs în cadrul Academiei de Film Cineimpact – și Angor Pectoris (Sophie Dascal) – premiat la festivalul Visions du Réel 2019.

Alte prezențe românești sunt: Videograme dintr-o Revoluție (Andrei Ujică, Harun Farocki) – reconstituie cronologia zilelor 19-25 decembrie 1989 din imagini de arhivă – din programul tematic Videograme – România 1989, producția Oamenii dreptății (Monica Lăzurean-Gorgan) – dezvăluie fața umană a justiției printr-o serie de portrete a unor tineri juriști – inclus atât în programul tematic Sistemul juridic sub lupă, cât și în selecția Astra Film Junior, în care se mai regăsesc Sibiu 1989 (Octavian Repede) și George (Alexandra Coca-Cozma).

Tabloul producțiilor românești din selecția AFF 2019 e completat de trei proiecții-eveniment: Touch Me Not (Adina Pintilie), Siberia din Oase (Leontina Vătămanu) și Între Chin și Amin (Toma Enache). Filmele Siberia din Oase – care punctează ororile prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în epoca stalinistă, și Între Chin și Amin – considerat primul film artistic legat de Fenomenul Pitești, vor fi proiectate în premieră la Sibiu. După ce a fost distins cu trofeul Ursul de Aur la Berlinale 2018 și a fost selectat la peste 150 de festivaluri de renume, Touch Me Not va avea o altfel de expunere în cadrul AFF. Proiecția va fi urmată de o dezbatere educațională, ”Politicile corpului”, publicul având ocazia să intre în dialog cu protagoniștii filmului și regizorul Adina Pintilie, o experiență transformativă cu focus pe comunitățile cu dizabilități din Sibiu, invitate să participe la acest eveniment.

Astra Film Festival Sibiu se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Astra Film Festival 2019 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Related posts

Primăria Ciugud, bani europeni pentru un proiect care va dezvolta două judeţe

redactia

Antreprenoriat Verde – Peste 4000 elevi construiesc proiecte care salvează planeta

redactia

Consiliul Județean Sibiu a preluat președinția Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru

Stefana Muresan

Universitatea de Vest din Timișoara: Au început înscrierile în grupul țintă al proiectului „Atelierul de antreprenori ”

Stefana Muresan

Traficul de internet mobil s-a dublat in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2016

Stefana Muresan

FOTO: Zile spectacol la Oradea, a fost celebrat fenomenul Art Nouveau

Ligia Voro

Tarom reia zborurile de la Satu Mare spre litoral. Bilete, de la 31 de euro

Stefana Muresan

Vizita vicepremierului Ana Birchall la Departamentul Energiei

Stefana Muresan

Enzo Bertini și-a deschis primul magazin de pantofi de lux din Transilvania

Nora Dumitrescu

"INVENTING GREATER PARIS METROPOLIS” AT MIPIM 2018

Ionut Oprea

Linia de producţie Bell Helicopters ar putea fi mutată din Texas la Braşov

Stefana Muresan

Monor, Romfulda și Lacto Sinelli domină piața lactatelor din Bistrița-Năsăud

Stefana Muresan

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea lanțului Ecofarmacia din Transilvania de către gigantul Phoenix

Papuc Irina

Numărul de angajați din industria serviciilor de afaceri din Cluj va crește cu 10% în 2020

Papuc Irina

Conferinta: Mobilitatea viitorului la Sibiu

Ionut Oprea

La Timişoara s-a deschis cea mai mare unitate de tratare a marilor arşi din România, o investiţie de cinci milioane de euro

Robert Bloancă

Finanţare nerambursabilă de până la 1.000.000 euro pentru investiţii în sisteme de irigaţii

Stefana Muresan

Renovarea aripii sudice a Palatului Baroc de la Oradea va fi gata până luna viitoare

Stefana Muresan

Partener Deloitte, desemnat și responsabil pentru energie în Europa Centrală

Ligia Voro

CNAIR a semnat contractul pentru realizarea centurii Comarnic, care va fi gata peste șapte luni

Stefana Muresan

Oameni care ne inspiră. Două exemple de succes ale Star Transmission & Star Assembly

Stefana Muresan

Japonezii i-au dovedit pe italieni în proiectul metroului clujean

Nora Dumitrescu

Alianța Vestului vrea tren de mare viteză între Transilvania și Banat

Nora Dumitrescu

Five billion euros of development projects to be showcased at the Hungarian booth of EXPO REAL in Munich

Ionut Oprea

Leave a Comment