București Finante-banci Ultimele stiri

ASF celebrează educația financiară în cadrul World Investor Week

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) organizează, în perioada  30 septembrie – 6 octombrie 2019, sub egida „Săptămânii Mondiale a Investitorului“ (World Investor Week – WIW), demers inițiat de International Organization of Securities Commissions (IOSCO), o serie de evenimente educaționale în București. Acestea au drept scop conștientizarea importanței dobândirii noțiunilor specifice piețelor financiare non-bancare de către tineri, dar și de către publicul larg.

 

Prima acțiune din săptămâna WIW, aflată la a treia ediție, a reunit astăzi, la Bursa de Valori București, aproape 100 de liceeni care au participat la deschiderea ședinței de tranzacționare. Acest eveniment a inclus o prezentare a Bursei, dar și un moment educativ destinat elevilor prezenți și are drept obiectiv informarea tinerilor cu privire la principiile și la mecanismele bursiere.

Evenimentul principal al World Investor Week va fi reprezentat de Conferința „Contribuția pieței financiare non-bancare la dezvoltarea economiei românești“. Dezbaterea va reuni joi, 3 octombrie 2019,   la Academia de Studii Economice din București, reprezentanți ai piețelor financiare non-bancare, ai mediului de afaceri și ai mediului academic.

„ASF continuă dezvoltarea și diversificarea programelor de educație financiară, întrucât își dorește să fie cât mai aproape de publicul larg. În contextul dezvoltării tehnologiilor în domeniul financiar, avem nevoie de un investitor de retail educat, care să poată lua deciziile în cunoștință de cauză“, a declarat Președintele ASF, domnul Leonardo Badea.

În cadrul WIW sunt programate o serie de acțiuni la nivelul învățământului gimnazial, liceal și universitar, dar și în parteneriat cu operatori ai pieței de capital.

World Investor Week este susținută de Președinția G20, de Banca Mondială și de alte instituții internaționale precum: Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Centrul de Excelență pentru Educație Financiară Globală și Forumul Internațional pentru Educația Investitorilor.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este membră a IOSCO și în această calitate susține demersurile organizației, care a lansat în 2017 conceptul World Investor Week, conștientizând nevoia de educație financiară a investitorilor în contextul unei piețe financiare în schimbare și a unui comportament bazat din ce în ce mai mult pe asumarea unor riscuri mari.

ASF desfășoară anual un program de educație financiară care pentru anul școlar 2019 – 2020 include circa 500 de școli din toate județele țării, plus Municipiul București. În cadrul Laboratorului Academic, programul ASF destinat dezvoltării educației financiare în învățământul universitar, vor fi organizate seminarii pe tot parcursul lunii octombrie în centrele universitare partenere ale ASF.

 

Evenimentele organizate de ASF sub egida WIW

  • „Clopoțelul sună la BVB!“ eveniment care a reunit la Bursa de Valori București aproape 100 de elevi la deschiderea ședinței de tranzacționare. Elevii au participat la un seminar interactiv despre produse financiare non-bancare;
  • Programul de educație financiară pentru liceele cu profil economic. Spre deosebire de programul realizat de ASF la nivel național pentru mediul preuniversitar – „Să vorbim despre piața financiară nebancară“, acest program va cuprinde trei module, aprofundând noțiunile de învățare și generând un set mai larg de competențe;
  • Programul train-the-trainer pentru profesorii din învățământul preuniversitar. În parteneriat cu Institutul de Studii Financiare, ASF va organiza și în acest an seminarii prin care oferă cadrelor didactice baza informațională necesară pentru predarea în cadrul disciplinelor Educație economico -financiară, Economie sau Antreprenoriat a noțiunilor aferente funcționării piețelor financiare non-bancare;
  • Activitate de cercetare în educație derulată în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană – lansarea unui chestionar de cercetare a gradului de rezistență al antreprenorilor la finanțarea prin intermediul pieței de capital. Acest studiu urmărește să aducă o contribuție la dezvoltarea pieței de capital din România prin evidențierea motivelor care împiedică/rețin antreprenorii să se finanțeze prin intermediul pieței de capital;
  • Conferința „Contribuția pieței financiare non-bancare la dezvoltarea economiei românești“, ASE București;
  • Depozitarul Central va oferi, la sediul său, posibilitatea înregistrării contului IBAN în mod gratuit pentru deținătorii de instrumente financiare;
  • Lansarea hub-urilor regionale de dezvoltare pentru stimularea finanțării prin intermediul pieței de capital. Pentru fiecare regiune de dezvoltare din România va fi stabilit un oraș (hub), iar antreprenorii din fiecare regiune vor fi informați, prin diverse acțiuni locale, cu privire la posibilitatea finanțării prin intermediul pieței de capital.

 

Mai multe detalii despre acțiunile întreprinse de ASF cu ocazia WIW le puteți găsi pe site-ul ASF https://asfromania.ro/edu/.

 

Related posts

Grupul Dan Steel Beclean țintește afaceri de peste 200 mil. lei

Stefana Muresan

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca, mai scumpe decât cele noi

Nora Dumitrescu

Companiile din producţie pot primi fonduri europene pentru eficiență energetică

Ligia Voro

Care sunt furnizorii Casei Regale a României. Statutul, o recunoaștere a calității

redactia

Promenada Sibiu, inaugurat oficial de NEPI Rockcastle

Papuc Irina

Anca Marcu, noul Director de Resurse Umane al Vodafone România

Ligia Voro

Două cartiere din Oradea vor fi reconfigurate. Investiții de peste 50 milioane lei

redactia

Consiliul Concurenței analizează preluarea Comoserv SRL de către compania franceză SNEF

Papuc Irina

Sibienii au cel mai mare salariu din regiune

Stefana Muresan

Premiul I pentru proiectele europene din regiunea de Nord-Vest, atribuit Consiliului Judeţean Cluj

Stefana Muresan

Exportul de cereale prin Portul Constanța în primele 3 luni a depășit recordul de anul trecut

Ion Surdu

Nivelul preturilor de consum in Romania raportate la media UE in anul 2019

Gruita Ienasoiu

Cunoscuta companie italiană RINA lansează certificarea de încredere în biosecuritate, o schemă de certificare inovatoare pentru prevenirea și controlul răspândirii infecțiilor.

Nicolae Pop

Grupul german ZF Friedrichshafen preia și centrul de cercetare-dezvoltare al BeeSpeed din Timișoara

redactia

Bogdan Badea, noul CEO al eJobs România

Stefana Muresan

Directorul TAROM, despre strategia de dezvoltare: ”Încercăm să folosim poziţia noastră de hub pentru a crea punţi aeriene”

redactia

Sibiul va prelua oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană

redactia

MIPIM 2017: challenging trends. Romania's progress: "secret"

Ionut Oprea

Ministerul Agriculturii vrea să legifereze Legea Laptelui ”pentru a scoate falsurile de pe piață”

redactia

Terasele s-ar putea deschide la 1 iunie, sezonul estival pe litoral la 15 iunie

Traian Dan

Antreprenoriatul, tehnologia și inovarea socială, în dezbatere la UVT

redactia

Grand Hotel Italia, afaceri de 28 mil. lei, plus 23%

Stefana Muresan

Fabrica Eaton Electric și-a reluat parțial producția

Nora Dumitrescu

Acord între Ministerul Turismului și Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019

redactia

Leave a Comment