Industrie Mureș Ultimele stiri

Un deceniu de activitate pentru compania mureșeană Vitafoam Luduș

În prima duminică a lunii octombrie 2009, la Luduș a fost inaugurată o modernă fabrică de spume poliuretanice, o investiție de 12 milioane de euro, unitate care înglobează într-un tot unitar cele mai noi realizări din industria de profil. În același an, 2009, oamenii de afaceri englezi au devenit investitori importanți în România, cele 4.000 de companii active investind aproximativ patru miliarde de euro pe piața românească. Importanța momentului a fost marcată atunci de prezența președintelui României, Traian Băsescu, și a ambasadorului Marii Britanii la București, Robert Barnett, care au rostit scurte alocuțiuni. După vizita la instalația complet automatizată de fabricare a spumei poliuretanice, cei doi înalți demnitari au plantat un frumos brad argintiu în curtea fabricii și au dezvelit o placă amplasată cu ocazia inaugurării modernului obiectiv: „Vitafoam Luduș – România”. Data marcată pentru istorie: 4 octombrie 2009.

 

După zece ani

După trecerea unui deceniu, bradul este în plină dezvoltare la fel ca și fabrica modernă care funcționează datorită celor 130 de angajați: ingineri, chimiști, operatori chimiști, personal administrativ și alte categorii de angajați, toți cu pregătire tehnică perfecționată la locul de muncă în mod periodic cu o rigoare britanică.

Ing. Harko Istvan, directorul tehnic al Vitafoam Luduș, a explicat că fluxul tehnologic cuprinde câteva faze de fabricație, de la procedura spumei poliuretanice până la pregătirea de transport a produsului în blocuri mari sau în piese mici debitate conform cerințelor specificate de beneficiari.

„Consumatorii noștri sunt fabricile de mobilă care folosesc spuma la confecționarea de mobilier sau pentru cei care produc saltele. Producem pentru consum intern, dar și pentru consumatori externi din toate țările limitrofe României”, a declarat ing. Harko Istvan.

De ce nu se exportă în țări mai îndepărtate? „Spuma ocupă un loc foarte mare și are o greutate relativ redusă și nu rentează să exportăm la distanțe mai mari din cauza costurilor de transport care grevează prețul produsului”. Un export în Asia, Africa sau America sau chiar la extremitatea geografică a Europei ar deveni total neeconomic din acest motiv.

Grupul din care face parte Vitafoam – România are fabrici amplasate în toată Europa tocmai pentru a reduce distanțele de la producător la beneficiar. Așa se explică și amplasarea fabricii în România pentru consumatorii din regiunea Balcanilor.

„Avem un sortiment de aproximativ 50 de tipuri de spumă, mai mult sau mai puțin dense, pentru a satisface specificațiile consumatorilor. Combinația dintre duritate și densitate dă naștere la o mare varietate de produse. Evident și gama de culori este mare pentru că fabricanții de mobilă au cerințele lor în funcție de locul în care vor fi montați bureții, în spătar, în laterale sau în alte părți”, a mai precizat ing. Harko Istvan.

O fabrică modernă

La Luduș, fabrica este modernă, are spații generoase pentru nevoile tehnologice, cu hale mari pentru depozitarea produselor. Fabricarea spumei poliuretanice se face din chimicale care ajung la fabrică cu transportul rutier obișnuit. După rețetele de fabricație, ingredientele sunt cântărite, verificate cu mare atenție totul fiind computerizat, apoi după un proces de mixație se produce spuma care se debitează pe un conveier, locul unde materialul crește în volum și devine spumă poliuretanică solidă într-un bloc de 30 de metri lungime care are nevoie de o maturare de 12 ore în depozit până la momentul debitării în calupuri transportabile.

„În unele situații se mai execută și o serie de lucrări pentru a crea diferite forme ergonomice, se aplică uneori huse după care urmează ambalarea și roluirea, adică transformarea plăcilor mari de spumă în role mai ușor de transportat. Trebuie să remarcați că noi nu avem deșeuri tehnologice, folosim și refolosim totul din producția noastră”, a punctat directorul tehnic Harko Istvan.

 

Respect pentru mediu

În ultima perioadă au fost auzite voci care afirmă că prin funcționarea acestei fabrici, ludușenii ar avea de suferit din cauza alterării aerului din oraș prin emisii dăunătoare. Care este adevărul?

„Ne doare foarte mult această acuzație pentru că noi, cei care muncim aici și depunem tot efortul ca să meargă totul bine, nu vedem de unde vine acest lucru”, a răspuns ing. Harko Istvan.
”Tocmai acesta este unul dintre motive ca de Ziua Porților Deschise să vedeți că noi folosim focul, nu ardem nimic, nu avem coșuri de fum, nu avem practic nimic prin care să emanăm gaze toxice. Nu știu de unde a pornit acest zvon. Mai mult, noi nici nu avem program de lucru pe timpul nopții, decât la livrarea produselor. Noi, noaptea nu producem”, a adăugat ing. Harko Istvan.

După afirmațiile directorului tehnic, fabrica are autorizație de mediu, sunt controlați în permanență de autoritățile de mediu, au avize pentru toate operațiunile efectuate, pentru produsele finite au certificările prevăzute de legislația română și atunci de unde zvonurile?

”La Luduș este cea mai recent înființată fabrică și este cea mai performantă dintre cele pe care le deține compania. Trebuie să se știe că procesul tehnologic în sine nu este producător de emisii toxice poluante”, a accentuat directorul tehnic.

 

Producție de 70 de tone/zi

Vitafoam Luduș are o producție zilnică de aproximativ 70 de tone de spumă poliuretanică, adică de burete folosit pe scară largă în toate casele din Europa și din lume în general.

La Ziua Porților Deschise de Vitafoam au venit tineri și mai puțin tineri, locuitori ai orașului Luduș curioși să descopere ceva ieșit din comun și văzând ordine, curățenie și oameni obișnuiți care muncesc de zece ani într-o fabrică modernă în care se produce o parte din componentele care alcătuiesc o parte din confortul casnic.

Ioan A. BORGOVAN

 

Related posts

Multibet Transilvania furnizează betoane de calitate

redactia

“Fiscal do’s and don’ts when working with inter-company/group transactions”

Transilvania Business

Centrul Medical Cardio Med Tîrgu Mureș este un lider recunoscut pe plan european în domeniul cardiologiei de vârf

Stefana Muresan

Continental Timișoara a livrat 60 de milioane de unități în 10 ani

Nicolae Pop

Noul senzor de profil 2D-/3D de la wenglor cu lumina UV

redactia

Proiectele majore ale Clujului: metroul, centura și trenul metropolitan

Nora Dumitrescu

Vești bune: Uzinele Dacia sunt gata să reia progresiv activitatea industrială

Papuc Irina

Germanii de la Marquardt Schaltsysteme caută peste 90 de ucenici pentru fabrica din Sibiu

redactia

Banca Națională găzduiește expoziția Muzeul antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România, o inițiativă CITR Group

redactia

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest: Primăria Oradea, cele mai multe contracte de finanțare semnate

redactia

O plantație de aluni din Timiș produce materie primă pentru Ferrero Rocher sau Raffaello

Stefana Muresan

COS România asigură peste 30% din vânzările de mobilier Steelcase în CEE

Ligia Voro

Profi devine partener al proiectului „Monitorul Prețurilor”, alături de alte 9 lanțuri de magazine

Papuc Irina

Lime România introduce abonamentul de 18 lei pentru un număr nelimitat de închirieri a trotinetelor electrice timp de o săptămână

Papuc Irina

P3, repere pentru expansiune de business

Ionut Oprea

Trei noi parteneri la Deloitte România 

Ligia Voro

The largest leasing transaction ever recorded in the Bucharest office market: development of Groupe Renault Romania's new headquarters in Bucharest

Ionut Oprea

Compania de Infrastructură se laudă cu cioturi din Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Cu aplicația WashMe nu pierzi timp la spălătoriile auto

Ligia Voro

Școala duală, peste universități, în Timișoara

redactia

Cât trăiesc românii: Speranţa de viaţă, cu aproape şase ani sub media UE

Papuc Irina

Bergerat Monnoyeur a prezentat în România primele excavatoare inteligente pentru sectorul construcţiilor

Stefana Muresan

Municipiul Oradea, încă un pas pentru a deveni stațiune turistică

Ligia Voro

Leave a Comment