Fără categorie Sanatate Timiș Ultimele stiri

Centrul de Oncologie OncoHelp aniversează 10 ani de activitate

- 2 2 960x278 - Centrul de Oncologie OncoHelp aniversează 10 ani de activitate

Speranța celor care au înființat Centrul de Oncologie OncoHelp în urmă cu 10 ani a fost aceea de a asigura tuturor pacienților bolnavi de cancer un tratament corect, în condiții cât mai bune. Dorința fondatorilor a fost aceea de a păstra din sistemul public ceea ce era mai bun – și de aceea au hotărât ca toate serviciile oferite pacienților să fie accesibile. Astăzi, după zece ani de funcționare, Centrul de Oncologie OncoHelp oferă în continuare servicii gratuite tuturor pacienților asigurați.

 

La momentul inaugurării sale, la 1 octombrie 2009, centrul avea 32 de paturi și o singură secție de oncologie. Astăzi are 161 de paturi și o serie de secții noi – hematologie, radioterapie, îngrijiri paliative și compartimente de imagistică medicală. La început au fost 3 persoane, iar azi sunt peste 250 de angajați și colaboratori. Proiectul OncoHelp a crescut mereu, împins de afluxul permanent de noi pacienți, astfel încât s-a ajuns ca în anul 2019 să fie realizate lunar in jur de 2.500 de internări.

Pentru a marca aniversarea celor 10 ani de activitate, Asociația OncoHelp, în colaboare cu Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, organizează în această seară, la Opera Națională Română din Timișoara spectacolul aniversar “Silvia”.

“Istoria noastră, a OncoHelp, a început în 2004 într-un parter de bloc. Am organizat atunci un cabinet de oncologie și am visat să schimbăm felul în care erau tratați bolnavii de cancer în Timișoara. Un an mai târziu am mutat cabinetul în locația actuală și am început construcția unui mic spital lângă ambulatoriul existent deja.

Am vrut să schimbăm ceea ce nu funcționa în altă parte, am vrut să eliminăm problemele cu care se confruntă medicii peste tot și să adăugăm servicii care lipseau la ora respectivă. Am încercat de-a lungul timpului să arătăm că se poate și altfel. Să oferim gratuit servicii de calitate. Am considerat și considerăm în continuare că este datoria noastră să ne respectăm chemarea. Am considerat ca este datoria noastră să practicăm medicina nu doar ca o știință ci și ca o artă a compasiunii şi o misiune a sufletului.

Astăzi, la aniversarea a 10 ani de la inaugurarea Centrului de Oncologie OncoHelp, suntem încercați de sentimente amestecate. Pe de o parte este sentimentul de recunoștință față de toți cei care au făcut eforturi enorme pentru a ne sprijini. Pe de altă parte ne apasă sentimentul de responsabilitate, de a nu dezamăgi așteptările celor care au crezut în noi. În fine, dar nu în ultimul rând, e bucuria pe care o simțim, aceea de a sărbători împreună un deceniu de solidaritate în lupta contra cancerului “, a declarat Conf. Dr. Șerban Negru.

- 1 1 - Centrul de Oncologie OncoHelp aniversează 10 ani de activitate

Secția de oncologie medicală reprezintă cel mai mare departament al Centrului de Oncologie OncoHelp. Împreună cu secția de hematologie tratează zilnic peste o sută de pacienți, în regim de internare de zi sau continuă, într-un ritm care trebuie menținut fără încetare. Dezvoltarea laboratorului de radioterapie a însemnat o mare investiție și a presupus construirea unor buncăre speciale. Zilnic sunt tratați 120 – 140 pacienți care beneficiază de o infrastructură la fel de performantă ca in centrele de referință din Europa, fapt confirmat de o serie de audituri externe. Îngrijirile paliative reprezintă un capitol special – oferă servicii de îngrijire pacienților terminali, care ajung la noi în stare foarte gravă și de multe ori mor în spital. Pacienții din saloanele de paliație sunt adeseori oameni bătrâni și singuri, prea bolnavi pentru a se putea întreține și care își trăiesc ultimele clipe în solitudine. Asigurarea demnității până în ultima clipă și confortul ameliorării suferinței în etapele ei finale sunt obiectivele noastre în această secție. Ambulatoriul de oncologie oferă pacienților servicii integrate, care să evite stresul deplasării între diverse locații, fiind la baza oricărui spital multidisciplinar de cancer. Pe lângă acesta am adus specialități noi, și am oferit pacienților consiliere psihologică și sfaturi de nutriție gratuite. În ultimii 5 ani am asigurat cazare și masă gratuită din resursele noastre pentru un număr de peste 1.000 pacienți tratați în regim ambulator.

Dar un spital nu înseamnă doar o clădire, ci și un număr de pacienți – oameni care suferă de o boală cumplită.  Grupul de suport al pacientelor cu cancer de sân din cadrul OncoHelp reprezintă un exemplu permanent de eroism, zi de zi, acel eroism tăcut al bolnavului care te face să înțelegi cât de neimportante sunt micile neplăceri cotidiene față în față cu marile provocări pe care viața ți le pune înainte.

În sprijinul acestor paciente a fost organizat în ultimii ani evenimentul caritabil “Dovleacul roz” – care în acest an aniversar devine un simbol al campaniilor derulate de OncoHelp si se dăruiește cu recunoștință comunitățiii și tuturor susținătorilor. De-a lungul timpului alături de Asociația OncoHelp au fost numeroși oameni cu suflet mare, organizații caritabile sau instituții cărora le suntem extrem de recunoscători. Le mulțumim tuturor voluntarilor – profesori și elevi din cadrul Liceului de Arte Plastice Timișoara – care au desenat, cu dăruire si pasiune dovlecii care vor decora foaierul Operei Române, cu ocazia concertului aniversar din această seară.

Un rol important în evoluția Centrului de Oncologie OncoHelp îl are echipa acestui spital – personalul care luptă, zi de zi, să aducă vindecare acolo unde poate, și alinare atunci când boala a avansat implacabil. În trei schimburi, șapte zile din șapte, an după an, medici, asistente, infirmiere, farmaciste, personal administrativ și voluntari, au luptat și luptă împreună, ca o mare familie.

În ceea ce privește proiectele de viitor, povestea OncoHelp nu se încheie aici. În următorii ani se dorește extinderea prin construirea unor noi corpuri de clădire în care va crește numărul de paturi din zona de staționar. Se dorește lărgirea laboratorului de radioterapie și pornirea în următoarele luni a tehnologiei de brachiterapie. De asemenea, este planificată dotarea departamentului de imagistică cu aparatură de înaltă performanță.

Organizarea unui nou ambulatoriu este o prioritate pentru Centrul de Oncologie OncoHelp, unul din cele mai importante proiecte la ora actuală fiind construcția corpului de clădire în care secția de radioterapie își va putea desfășura activitatea în condiții mai bune. Acesta va fi finalizat în această iarnă, iar din luna martie a anului viitor se va asigura cazare gratuită pentru circa 100 pacienți zilnic, iar activitatea curentă de consultații va fi mai confortabilă și mai eficientă.

Related posts

Strabag a facturat 32,6 mil lei pentru Lot 2, Ugheni-Ogra, din autostrada Braşov-Târgu Mureş

redactia

Gazprom, vastă campanie de explorare petrolieră în Bihor şi Timiş

Stefana Muresan

Femeia de afaceri Daniela Mariscu, nominalizată la Bruxelles pentru Excelenţă în Antreprenoriat

Stefana Muresan

Invata ce inseamna designul de interior pe 6-7 octombrie, la Bucuresti

redactia

Primul laborator de tehnologii cloud, deschis la Universitatea de Vest Timișoara cu sprijinul Microsoft

redactia

Bursa de la București a închis ședința de joi în creștere ușoară pe majoritatea indicilor

Papuc Irina

Atterbury Europe and Iulius open EUR220m mixed-use Iulius Town Timisoara, Romania, this August

Ligia Voro

Casă nouă de Moș Nicolae pentru 13 medici de la Spitalul din Satu Mare

Traian Dan

Sibiul si Timisoara – orase prezente la Cities of Tomorrow #5 – cap de afis pe listele investitorilor

Ionut Oprea

Studenții de la USAMV Cluj-Napoca “dau examen de licență” la Festivalul Alimentului

Ligia Voro

Valer Blidar – industriaș, bancher și viticultor la Tohani. Povestea fiului ultimului luptător anticomunist răpus de Securitate

redactia

Peste 1.500 de noi locuri de muncă, generate de inaugurarea a 11 noi hoteluri afiliate marilor lanţuri internaţionale

redactia

Organizaţia Salvaţi Copiii şi tenismena Sorana Cîrstea au dotat Maternitatea din Târgovişte, în valoare de aproape 23.000 de euro

Papuc Irina

Cel mai mare complex rezidențial din Timișoara, City of Mara, infuzie de peste 10 mil lei

Stefana Muresan

Paşi concreţi în direcţia edificării Spitalului Regional de Urgenţă Cluj

Stefana Muresan

IMM-urile propun un program de măsuri pentru relansarea economică a României

Traian Dan

Mega Image a deschis un nou concept store la Timişoara şi vizează inaugurarea pentru alte 11 magazine noi, în luna mai

Robert Bloancă

Ministrul Muncii: Vreau să transform REVISAL în REFORMA. Începe numărătoarea tuturor angajaților plătiți de stat

Ion Surdu

Oradea își reabilitează rețeaua termică cu fonduri europene

Traian Dan

NTT DATA, noul sponsor al echipei de fotbal CFR Cluj

Stefana Muresan

Concluzii după cea mai importantă conferință dedicată concurenței 

Ligia Voro

Diplomați și lideri de business din țară și străinătate, la Conferința Internațională de Business Diplomacy

redactia

Universitatea de Vest din Timișoara: Lansarea proiectului „Local Heritage for Active Tourism in Banat”

Stefana Muresan

”Mobilitatea viitorului”, eveniment marca CCIFER, despre impactul noilor modalități de transport

Stefana Muresan

Leave a Comment