Brașov Infrastructura Ultimele stiri

FOTO: 30 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de mobilitate urbană în Făgăraș

Municipalitatea din Făgăraș a pregătit și depus la ADR Centru, în vederea finanțării prin Axa Prioritară 3 a Programului Operațional Regional 2014-2020, trei proiecte integrate, prin care dorește să investească fonduri europene pentru asigurarea unui serviciu eficient de transport public de călători și îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu autoturisme și a emisiilor CO2 provenit din transport. Valoarea totală cumulată a celor trei proiecte este de peste 135 milioane lei, din care primul proiect, semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia are o valoare totală de peste 43,8 milioane lei, prin care se vor moderniza peste 1,4 hectare de spații pietonale, precum și achiziționarea a 6 autobuze electrice și 75 de biciclete.

 

Proiectul depus de Municipiul Făgăraș urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin shimbarea accentului, de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor, la mobilitatea bazată pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de înaltă calitate și eficiență, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante.

”De câțiva ani am demarat pregătirea proiectelor de investiții în Făgăraș, în primul rând pentru reabilitarea Cetății, dar și pentru reducerea consumurilor de energie și investiții în domeniul social, pentru sănătate și educație. Avem contractul semnat pentru reabilitarea unui număr de 11 străzi și ne preocupă îmbunătățirea condițiilor de viață din Făgăraș, pentru că oamenii au nevoie de străzi asfaltate, cu apă și canalizare, confort în trafic, dar și condiții moderne pentru educația copiilor. Acum abordăm acest aspect al mobilității urbane, pentru că principalii poluatori urbani sunt cei care circulă prin oraș, cu mașina personală, pentru că nu au avut până acum alternative moderne. Vrem să modernizăm orașul, iar acest proiect de aproape 10 milioane euro este primul din seria celor trei prin care vom moderniza arterele rutiere, vom repara poduri și străzi și vom achiziționa autobuze electrice și multe biciclete, pentru a fi folosite de locuitori. Deja avem peste 110 milioane lei contractați pentru investiții în oraș și vrem să folosim cu chibzuință banii europeni, pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraș.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona industrială a Municipiului Făgăraș” are ca obiectiv specific reducerea emisiilor poluante. Acesta va rezulta ca urmare a reducerii utilizării autoturismelor personale ale cetățenilor, prin introducerea în transportul public local a 6 autobuze electrice de capacitate medie; prin triplarea numărului de oameni care folosesc transportul în comun; prin creșterea cu mai mult de 14% a numărului de bicicliști din oraș, datorită achiziției de biciclete și a realizării pistelor de biciclete în întreaga zonă vizată de proiect; dar și oferirea unei alternative optime pentru pietoni, prin modernizarea a mai mult de 14.400 mp de spații pietonale, precum și mai mult de 2.200 mp spații verzi aferente acestora. Valoarea totală a proiectului este de 43.857.976,90 lei, din care peste 40,49 milioane lei (adică aproximativ 8,85 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, respectiv peste 3,4 milioane lei provenind din contribuția beneficiarului, la cheltuielile eligibile și neeligibile. Data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută la finele primului semestru al anului 2022.

”Municipiul Făgăraș este unul dintre cele 11 orașe din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investiții a Programului REGIO prin care se dorește reducerea emisiilor poluante pe baza Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă, iar la nivelul Regiunii sunt solicitate peste 420 milioane lei pentru acest gen de proiecte de îmbunătățire a climatului din orașe. În această perioadă de finanțare, municipiul Făgăraș beneficiază de importante fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea comunității locale, adică aproape 25 milioane euro, în total. Vorbim de șase proiecte punctuale pentru Cetatea din centrul urbei, pentru anveloparea unor blocuri de locuințe, pentru Spitalul Municipal și pentru comunitatea defavorizată. Chiar dacă este dificil pentru o localitate medie să pregătească cereri de finanțare pe fonduri europene, s-au realizat deja lucruri importante la nivel local. Aceste investiții trebuie să atragă, la rândul lor, fonduri private pentru dezvoltare economică, astfel ca orașul și întreaga Țară a Făgărașului să devină un pol atractiv în județul Brașov”, a declarat Dan Popa, director Direcția Organism Intermediar pentru POR din cadrul ADR Centru.

Prin investiția propusă se vor derula lucrări de modernizare a trotuarelor din zona industrială a Municipiului Făgăraș, podul peste pârâul Berivoi va fi reparat, cu păstrarea clasei de încărcare, podul peste pârâul Racovița va fi refăcut și se vor amenaja piste pentru biciclete, cu lățimea de minim 1m.

Pe aceste zone se vor separa fluxul pietonal și cel rutier, fiind implementate sisteme de siguranță sau aliniamente de spațiu verde. Pistele de biciclete vor fi amplasate pe tronsoanele unde lățimea drumului o permite. Pentru stimularea folosirii mijloacelor alternative de transport se vor proiecta stații de închiriere biciclete, cu toate dotările necesare. Prin acest proiect vor fi construite sau modernizate piste de biciclete în suprafață totală de peste 10.000 mp, unde vor exista 7 stații de închiriere, pentru cele 75 de biciclete disponibile în sistem bike-sharing.

În plus, stațiile de transport în comun vor fi refăcute și vor fi amplasate în alveole, doar prin excepție pe partea carosabilă. Unde există spațiu, se vor amenaja noi stații de transport în comun. Proiectul prevede construirea sau reabilitarea a 10 stații de transport public, precum și achiziționarea de 6 noi autobuze electrice, de capacitate medie.

 

Related posts

Tunelurile pentru urşi de pe autostrada Lugoj-Deva, estimate la 1,11 miliarde lei

redactia

Anca Marcu, noul Director de Resurse Umane al Vodafone România

Ligia Voro

Arad: Cea mai tânără femeie edil din România, fostă vedetă MTV, oferă spaţiu gratuit firmelor care doresc să creeze locuri de muncă

Stefana Muresan

Compania italiană Frimat S.P.A, singurul ofertat pentru contractul privind construirea sălii polivalente de la Blaj

redactia

Salina Turda, promovată la Madrid

Nora Dumitrescu

Constructorii Astaldi și Max Boegl, ritm intens de lucru pe lotul dintre Iernut și Chețani (A3). Când se va putea circula

Stefana Muresan

Electrificarea liniei ferate Cluj – Oradea, din fonduri europene

Stefana Muresan

Nearly thousand top projects in Poland worth €120bn

Ionut Oprea

Au fost semnate primele două contracte de finanțare pentru drumurile județene din Arad, finanțate prin Regio-POR 2014-2020

Stefana Muresan

Se dau tichete valorice pentru cei care reciclează aparatură electronică veche

Traian Dan

BRAȘOVUL, ÎNTRE CERCETARE ȘI TEHNOLOGIE

redactia

Crizele sunt un catalizator pentru inovație – Andreea Nițoi, Brand & Innovation Manager la RSM România

Nicolae Pop

Primul strat de asfalt pe șoseaua de mare viteză dintre Mureș și Cluj

Nora Dumitrescu

Concurs de proiecte pentru amenajarea spațiului de deasupra Digi-parcării

Traian Dan

Alba: Nouă pârtie, la Şureanu, în Munţii Sebeşului

redactia

Politicile educationale ale Clujului, prezentate la Sofia in cadrul Conferintei “Regions and Cities Investing in Education to Strengthen EU Values”

Stefana Muresan

Strabag a facturat 32,6 mil lei pentru Lot 2, Ugheni-Ogra, din autostrada Braşov-Târgu Mureş

redactia

Furnizorul de componente auto Eckerle Automotive, afaceri de peste 45 mil. euro cu fabrica din Cluj

Stefana Muresan

Bani europeni pentru dotarea cu aparatura medicala a UPU din cadrul Spitalului de Copii Cluj

Stefana Muresan

Legendara mașină americană Pontiac GTO are „sânge” de ardelean

redactia

Două companii IT clujene, în top 10 România

Nora Dumitrescu

Apulum Alba Iulia, producție la turație maximă

Stefana Muresan

Black Sea Oil & Gas demarează proiectul de gaze naturale Midia din Marea Neagră, evaluat la 400 milioane dolari

redactia

Oradea va avea un parc ştiinţific şi tehnologic de 7 mil. euro

redactia

Leave a Comment