Energie Energy Mirror Of Romania Industrie Ultimele stiri

Centrala termică, prima opțiune pentru locuințele noi

Preocuparea românilor pentru soluții eficiente de încălzire a locuinței se intensifică în lunile de toamnă, când sunt înregistrate peste 50% din vânzările anuale de centrale termice, potrivit datelor Ariston Thermo România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice. 

 

„Urmarea câtorva recomandări simple în alegerea centralei termice va da rezultate pe termen lung, pentru că astfel se pot face economii importante la facturile de utilități în condiții de confort ridicat”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

 

Principalele criterii de achiziție a centralei termice

Alegerea centralei termice trebuie să ia în calcul suprafața locuinței, numărul de consumatori și cantitatea de apă caldă necesară. Modelul de centrală cel mai utilizat în România este cel cu o putere de 24 kW, potrivit pentru un apartament de max. 120 de metri pătrați. Recomandarea specialiștilor Ariston este însă ca la prima achiziție clientul să aibă o discuție cu un consilier specializat, care îl poate ajuta să ia cea mai bună alegere. Gradul de izolare a locuinței, obiceiurile de consum, și, nu în ultimul rând, factorii climatici sunt aspecte tehnice importante în procesul de achiziție.

Cumpărătorul trebuie să aibă în vedere și ce perioadă de garanție este asigurată de producător. Durata de utilizare a unei centrale termice depășește, în medie, 10 ani, și este important ca atât serviciul de garanție, cât și cel de post-garanție, să fie asigurate de către firme specializate. Astfel, reparațiile sunt efectuate cu piese de schimb originale, iar reviziile tehnice sunt derulate de către personal autorizat, aspecte care vor prelungi durata de viață a echipamentului.

„Studiile pe care le-am realizat arată că nevoile clienților au evoluat în ultimii ani și că serviciile post-vânzare sunt tot mai importante, în special pentru persoanele care își înlocuiesc echipamentele vechi de încălzire. Extra-garanția a devenit unul dintre factorii principali în procesul de achiziție, motiv pentru care de ceva timp regăsim pe piață modele care oferă și până la șapte ani de garanție”, a explicat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

 

Pentru un consum cât mai eficient de energie este recomandată gestionarea căldurii prin soluții de conectivitate inteligentă (smart connectivity), care pot aduce economii semnificative la factura de întreținere, fără însă a renunța la confort. Mai exact, tehnologia actuală îți permite să controlezi de la distanţă centrala, să poți regla și programa temperatura din locuință, de oriunde ai fi, în funcție de propriile preferințe, reducând astfel consumul ridicat atunci când nu ești acasă. Aceste echipamente inteligente sunt tot mai căutate pe piața locală. Potrivit datelor Ariston, vânzările de centrale „smart” au crescut cu 24% anul trecut față de 2017.

 

Centrala termică, preferată în locuințele noi

Avantajele centralei termice în comparație cu alte sisteme de încălzit au făcut ca aceasta să fie prima opțiune de încălzire pentru apartamentele noi. Mai exact, peste 90% din locuințele finalizate în anul 2018 sunt dotate cu centrală termică, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INSSE).

Spre comparație, mai puțin de 1% din locuințele finalizate în 2018 au fost racordate la sistemul de termoficare. Preferința românilor pentru centralele termice în apartamentele noi, în detrimentul altor soluții de încălzire, se remarcă și în anii anteriori. Astfel, în 2017 și 2016, ponderea locuințelor finalizate care au montată o centrală termică este de peste 85%, potrivit datelor INSSE.

„Aceste statistici confirmă faptul că românii doresc soluții moderne și eficiente de încălzire pentru locuințele lor. Extinderea infrastructurii de transport gaze în mai multe zone din țară ar face ca toți românii să beneficieze de standarde ridicate de confort, indiferent că locuiesc în mediul urban sau rural”, a spus Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Investiția necesară pentru instalarea unei centrale termice pornește, în medie, de la 3.200 de lei pentru înlocuirea unui model vechi, și poate ajunge până la aproximativ 8.200 lei pentru o primă instalare, într-un apartament de 80 mp, potrivit estimărilor Ariston. Amortizarea achiziției se poate face în 2-4 ani, în funcție de oraș și de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

Parcul total de centrale termice instalate a crescut substanțial în ultimii ani, susținut de debranșări, înlocuiri și de achizițiile pentru proiecte noi. Potrivit estimărilor Ariston, numărul total de centrale va ajunge în acest an la aproximativ 2,6 milioane de unități, comparativ cu 2,4 milioane unități în anul 2018.

 

Related posts

Răzvan Ionele: „România are șansa să devină lider în EU la producția de echipamente medicale de protecție, dacă industria va obține sprijinul necesar. Este o oportunitate once in a lifetime”

Papuc Irina

Enzo Bertini și-a deschis primul magazin de pantofi de lux din Transilvania

Nora Dumitrescu

Electrica Transilvania Nord, investiție în zona turistică Vârtop

Nora Dumitrescu

Brandul Banca Transilvania valorează o jumătate de miliard de dolari

Nora Dumitrescu

CBRE lansează servicii omnichannel de retail și industrial

Transilvania Business

Digitalizarea şi informatizare la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Traian Dan

Traderul de cereale East Grain își face silozuri la Sânpaul

Nora Dumitrescu

Cele mai profitabile fabrici de mobilă din Mureş

Stefana Muresan

Primăria Cluj va avea primul funcţionar public robot din țară

Stefana Muresan

Aparat inovativ de monitorizare a calității aerului din clădiri, lansat pe piață de UBB

redactia

Brandurile Geox și New Balance, concurența Adidas în Ardeal

Nora Dumitrescu

Apare o fabrică de bere artizanală la Cluj

Nora Dumitrescu

Fraţii Buzoianu, bloc cu 8 etaje pe platforma industrială a fostei fabrici Feleacul din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Laurențiu Lazăr, noul Managing Partner al Colliers International Romania

Ionut Oprea

Universitatea Transilvania din Brașov a primit ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de „Ofițer” din partea Președintelui României

redactia

Romgaz face permutări în CA

Stefana Muresan

A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan din București: E nevoie de o investiție de 400 de milioane de euro

Papuc Irina

ASA CONS din Tur­da, afaceri în creștere cu 10%

Stefana Muresan

„Un absolvent de arte nu ajunge șomer”. Interviu cu rectorul Universității de Artă și Design Cluj, Radu-Marcel Moraru

redactia

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri acordă sprijin companiilor şi sectorului financiar prin preluarea parţială a riscurilor de credit

Papuc Irina

O agenție de comunicare din Iași, în programul oficial “România la Centenar”

Stefana Muresan

Prima ofertă TAROM din acest an: zboruri de 119 euro tur-retur de Valentine’s Day şi Dragobete

Papuc Irina

Zboruri Tarom de la Iaşi către Cluj şi Timişoara, de la sfârşitul lunii martie

Stefana Muresan

Academia IMPACT, program complex de transFORMARE pentru profesori

Ligia Voro

Leave a Comment