Energie Energy Mirror Of Romania Industrie Ultimele stiri

Centrala termică, prima opțiune pentru locuințele noi

Preocuparea românilor pentru soluții eficiente de încălzire a locuinței se intensifică în lunile de toamnă, când sunt înregistrate peste 50% din vânzările anuale de centrale termice, potrivit datelor Ariston Thermo România, liderul pieței locale de centrale termice și boilere electrice. 

 

„Urmarea câtorva recomandări simple în alegerea centralei termice va da rezultate pe termen lung, pentru că astfel se pot face economii importante la facturile de utilități în condiții de confort ridicat”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

 

Principalele criterii de achiziție a centralei termice

Alegerea centralei termice trebuie să ia în calcul suprafața locuinței, numărul de consumatori și cantitatea de apă caldă necesară. Modelul de centrală cel mai utilizat în România este cel cu o putere de 24 kW, potrivit pentru un apartament de max. 120 de metri pătrați. Recomandarea specialiștilor Ariston este însă ca la prima achiziție clientul să aibă o discuție cu un consilier specializat, care îl poate ajuta să ia cea mai bună alegere. Gradul de izolare a locuinței, obiceiurile de consum, și, nu în ultimul rând, factorii climatici sunt aspecte tehnice importante în procesul de achiziție.

Cumpărătorul trebuie să aibă în vedere și ce perioadă de garanție este asigurată de producător. Durata de utilizare a unei centrale termice depășește, în medie, 10 ani, și este important ca atât serviciul de garanție, cât și cel de post-garanție, să fie asigurate de către firme specializate. Astfel, reparațiile sunt efectuate cu piese de schimb originale, iar reviziile tehnice sunt derulate de către personal autorizat, aspecte care vor prelungi durata de viață a echipamentului.

„Studiile pe care le-am realizat arată că nevoile clienților au evoluat în ultimii ani și că serviciile post-vânzare sunt tot mai importante, în special pentru persoanele care își înlocuiesc echipamentele vechi de încălzire. Extra-garanția a devenit unul dintre factorii principali în procesul de achiziție, motiv pentru care de ceva timp regăsim pe piață modele care oferă și până la șapte ani de garanție”, a explicat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

 

Pentru un consum cât mai eficient de energie este recomandată gestionarea căldurii prin soluții de conectivitate inteligentă (smart connectivity), care pot aduce economii semnificative la factura de întreținere, fără însă a renunța la confort. Mai exact, tehnologia actuală îți permite să controlezi de la distanţă centrala, să poți regla și programa temperatura din locuință, de oriunde ai fi, în funcție de propriile preferințe, reducând astfel consumul ridicat atunci când nu ești acasă. Aceste echipamente inteligente sunt tot mai căutate pe piața locală. Potrivit datelor Ariston, vânzările de centrale „smart” au crescut cu 24% anul trecut față de 2017.

 

Centrala termică, preferată în locuințele noi

Avantajele centralei termice în comparație cu alte sisteme de încălzit au făcut ca aceasta să fie prima opțiune de încălzire pentru apartamentele noi. Mai exact, peste 90% din locuințele finalizate în anul 2018 sunt dotate cu centrală termică, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INSSE).

Spre comparație, mai puțin de 1% din locuințele finalizate în 2018 au fost racordate la sistemul de termoficare. Preferința românilor pentru centralele termice în apartamentele noi, în detrimentul altor soluții de încălzire, se remarcă și în anii anteriori. Astfel, în 2017 și 2016, ponderea locuințelor finalizate care au montată o centrală termică este de peste 85%, potrivit datelor INSSE.

„Aceste statistici confirmă faptul că românii doresc soluții moderne și eficiente de încălzire pentru locuințele lor. Extinderea infrastructurii de transport gaze în mai multe zone din țară ar face ca toți românii să beneficieze de standarde ridicate de confort, indiferent că locuiesc în mediul urban sau rural”, a spus Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Investiția necesară pentru instalarea unei centrale termice pornește, în medie, de la 3.200 de lei pentru înlocuirea unui model vechi, și poate ajunge până la aproximativ 8.200 lei pentru o primă instalare, într-un apartament de 80 mp, potrivit estimărilor Ariston. Amortizarea achiziției se poate face în 2-4 ani, în funcție de oraș și de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

Parcul total de centrale termice instalate a crescut substanțial în ultimii ani, susținut de debranșări, înlocuiri și de achizițiile pentru proiecte noi. Potrivit estimărilor Ariston, numărul total de centrale va ajunge în acest an la aproximativ 2,6 milioane de unități, comparativ cu 2,4 milioane unități în anul 2018.

 

Related posts

Satu Mare: Investiție de aproape 50 milioane de euro în domeniul combaterii inundațiilor

redactia

Specialiștii în IT s-au întâlnit la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment organizat de BRINEL

Stefana Muresan

Încep lucrările pe “Drumul Bistriţei”, investiţie de 9,4 milioane euro

Stefana Muresan

UMFST din Târgu Mureș – într-o nouă clasificare mondială de prestigiu

Ligia Voro

Elevii clujeni vor avea cursuri de educație financiară

redactia

ROMGAZ încearcă limitarea efectelor contaminării malului stâng al râului Moldova

Ligia Voro

INAUGURARE SHOWROOM CAAB HOME&OFFICE DESIGN

Stefana Muresan

Voluntarii din cluburile IMPACT produc schimbare în societate

Traian Dan

Academie în domeniul automobilismului, la Timișoara

Stefana Muresan

Vin spumant cu particule de aur degustat în cadrul pre-evenimentului VINVEST 2019

Stefana Muresan

ING Bank devine în acest an 100% disponibilă pe smartphone

Papuc Irina

Șoseaua Cluj – Zalău va fi reasfaltată. Se schimbă stratul de uzură

Nora Dumitrescu

Producătorul de mobilă Conalcri Prod din Măieruş, judeţul Braşov, afaceri de 6 mil. euro. Printre clienți, retailerii Naturlich și Leroy Merlin

Stefana Muresan

Tarom a adus la Cluj 1,3 milioane de echipamente medicale din China

Nora Dumitrescu

Japonezii i-au dovedit pe italieni în proiectul metroului clujean

Nora Dumitrescu

Băutură produsă în Satu Mare, vândută cu 2000 de euro în străinătate. Este ambalată cu fir din aur

redactia

Nemții de la Dalli, cu fabrica în Timișoara, ”curăță” mai bine de o treime din piaţa de detergenți

Stefana Muresan

Asocierea Straco Grup-Specialist Consulting-Total Road – 2,23 milioane lei pentru lucrări din autostrada Ogra-Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Romelectro, ofertă pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice Vidraru

Ligia Voro

Producătorul de lacuri şi vopsele Azur din Timişoara, cifră de afaceri de 25,5 mil. euro în primele nouă luni

Stefana Muresan

Fujikura va produce viziere anticoronavirus la Cluj

Nora Dumitrescu

Producătorul de utilaje agricole şi forestiere IRUM din Reghin – noi planuri de dezvoltare, pe fondul creșterii cu 20% a capacităţii de producţie

Stefana Muresan

Producătorul de componente auto Compa Sibiu, investiții de peste 39 mil. lei în maşini şi echipamente

redactia

Spaces închiriază 3.000 mp în Unirii View

Stefana Muresan

Leave a Comment