Sibiu Ultimele stiri

Începe Astra Film Festival 2019 la Sibiu: 126 de filme ce prezintă realitatea din 45 de țări

Din 14 octombrie Sibiul redevine pentru șapte zile gazda celui mai important eveniment din România dedicat filmului de non-ficțiune. Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional Astra Film aduce o selecție excepțională de 126 de filme documentare care surprind realități distincte din 45 țări de pe cinci continente. Peste 55 de filme vor avea premiera națională, internațională sau globală la Astra Film Festival 2019.

O selecție din 3000 de filme, a celor mai bune documentare produse in ultimul an, 47 de titluri au intrat în cursa competițională Astra Film Festival 2019, la patru secțiuni: Internațional (11 filme), Europa Centrală și de Est (10 filme), România (11 filme) și Docschool (14 filme – secțiune dedicată filmelor produse de universități și școli din toată lumea).

Filmele din competiție vor fi evaluate de un juriu care reunește 10 profesioniști din elita industriei cinematografice: Olivia Cooper-Hadjian (liderul echipei de selecționeri pentru festivalul Cinéma du Réel din Paris), Peter Dale (șeful departamentului de documentar al National Film and Television School din Londra), Martin Horyna (colaborator al Festivalul Internațional Karlovy Vary din Cehia), Zhang Yang (regizor și scenarist chinez cu multe premii importante la activ), Michael Stewart (directorul festivalului de film documentar Open City din Londra), Miquel Martí Freixas (selecționer la Documenta Madrid), Aleksandar Govedarica (deținător al unei companii de producție în Canada), Liviu Tipuriță (regizor și producător), Mirela Nagâț (prezentatoare emisiunii Cooltura de la TVR1) și Claudiu Turcuș (profesor la UBB Cluj).

Grupate în 12 programe tematice speciale, filmele de anul acesta aduc pe marele ecran subiecte importante și relevante. de la istoria recentă a Europei („Videograme – România 1989” și „Europa 30”), la povești despre dragoste, căsătorie și sex („Sex Work Stories” și „Marriage, Sex and Beyond”), sau analize intime ale unor oameni, sisteme, națiuni sau fenomene („The Family Camera”, „China Necunoscută”, „The Professional Foreigner” sau „Sistemul Juridic sub lupă”). O serie de documentare captivante, care împing toate limitele imaginației, vor fi prezentate sub formă de VR și producții Dome în cupola-cinema, instalată pentru al patrulea an consecutiv în Piața Mare din Sibiu.

Secțiunea „Maeștri ai documentarului” conține cele mai recente creații ale unor nume de marcă din cinematografia mondială: Viktor Kossakovsky, Kim Longinotto și Werner Herzog, ultimul aducând pe marele ecran o conversație memorabilă cu nimeni altul decât Gorbaciov. Totodată, vor fi disponibile proiecțiile-eveniment „Touch Me Not”, „Între Chin și Amin” (România) și „Siberia în oase” (Republica Moldova).

Elevii și adolescenții se pot bucura de experiențe cinematografice dedicate în cadrul festivalului Astra Film Junior, care în acest an aduce peste 20 de filme documentare despre fenomenul încălzirii globale, perspective și dorințe de viitor pentru generațiile de astăzi, mișcări sociale, justiție sau identitate națională.

Una dintre atracțiile festivalului este Domul din inima Sibiului, care va anima timp de 7 zile Piața Mare cu o selecție vastă și incitantă de filme creative realizate cu cele mai noi tehnologii în format VR (realitate virtuală) și full-dome (proiecție 360 de grade). Tot aici va avea loc un party imersiv spectaculos susținut joi, 17 octombrie, de la ora 21:30, de Ungo Visuals.

Ediția 2019 a Festivalului Internațional Astra Film de la Sibiu se va deschide astăzi, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat Sibiu, cu premiera națională a filmului „Funeralii naționale”, în regia lui Sergei Loznitsa și o discuție cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin. Aventura cinematografică va continua până duminică, 20 octombrie, în 9 spații din centrul istoric al Sibiului: Filarmonica de Stat Sibiu, Sala de sticlă, Teatrul Gong, Astra Film Cinema 1, Astra Film Cinema 2, Cinema „Ion Besoiu” – Sala mare, Cinema „Ion Besoiu” – Sala mică, Full-dome și VR dome, iar o serie de întâlniri și concerte se vor desfășura la Hub AFF – Filarmonica de Stat Sibiu.

Premiile Astra Film Festival 2019 vor fi decernate sâmbătă, 19 octombrie. Filmele câștigătoare vor putea fi revăzute în ultima zi de festival – duminică, 20 octombrie.

„De-a lungul celor 26 de ani, Astra Film Festival și-a construit o asemenea reputație internațională, încât mulți autori de film doresc să-și expună filmele aici, fermecați de programarea originală, căldura cu care publicul primește filmele, fluxul permanent de idei și atmosfera multiculturală din interiorul fostei cetăți medievale. Din experiența edițiilor trecute, vă pot spune că sunt mulți regizori consacrați care au trecut mai întâi pe la Astra Film Festival. Tocmai de aceea, o spun de fiecare dată, mergeți cu încredere să vedeți cât mai multe filme din programul generos pe care l-am pregătit în acest an. Indiferent că vorbim de mari maeștri sau voci emergente ale documentarului, avem de-a face cu filme care au puterea de a pătrunde în mintea spectatorilor și de a rămâne acolo pentru totdeauna”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Programul și informații complete despre filme sunt disponibile pe astrafilm.ro.

Related posts

Asociarea Drum Asfalt, Trameco, Constructorul Sălard, face sediul CJ Bihor

Traian Dan

NTT DATA anunță lansarea WinActor® Versiunea 7.1.1 o actualizare majoră a propriei soluții RPA

Nicolae Pop

Șoselele de mare viteză ale Transilvaniei, subfinanțate în 2020

Nora Dumitrescu

Ministerul Transporturilor: șantierele merg bine pe A3, prost pe A10

Nora Dumitrescu

Transgaz: Vom acţiona astfel încât să nu fie afectat în niciun fel termenul de începere a operării comerciale a BRUA

Stefana Muresan

Creștere a numărului de pasageri de 130% pentru Aeroportul Transilvania

Ligia Voro

Arhitecţii-dezvoltatori REDESIGN, proiect imobiliar exclusivist de 15 mil. euro în Brașov

Stefana Muresan

Memorandum de Înţelegere între Transgaz şi Srbijagas

Stefana Muresan

Peste 100 de milioane de euro pentru 65.000 de fermieri afectați de criza sanitară

Ion Surdu

Castrul de la Porolissum va fi mai atractiv pentru turiști

Nora Dumitrescu

MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2020: Appeal of mergers & acquisitions rises among high-risk-appetite investors while many industries are coping with a troubling period

Nicolae Pop

Investiție de 1,8 milioane de euro făcută de Continental la Carei: o nouă stație de epurare a apei

Stefana Muresan

Vitacom Electronics face analiza mediului de business pentru tinerii antreprenori români

Ligia Voro

CNAIR a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia Variantei de Ocolire a municipiului Mediaş, proiect de peste 125 de milioane de lei

redactia

Regina Maria susține start-up-urile din România cu abonamente medicale gratuite

Stefana Muresan

Spitalul „Clujana” se modernizează cu 5 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Liderul pieței electro-IT&C din România deschide cel mai mare magazin din rețea la Arad

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Arad, orașul palatelor în stil vienez

Transilvania Business

Guvernul a adoptat studiul de fundamentare pentru Autostrada Comarnic-Brașov

Ligia Voro

Exportatorii de top ai Maramureșului: Aramis, Eaton, Universal Alloy

Nora Dumitrescu

Parcul Central din Cluj, irigat inteligent cu 1,4 milioane lei

Nora Dumitrescu

Lucrările la Palatul Rimanóczy Kálmán din Oradea, aproape finalizate

Ligia Voro

Startup-ul Neurolabs primește o investiție de 1 milion de Euro

Papuc Irina

Sibiu Regiune Gastronomică, în prim-plan la Târgul de Turism al României

Stefana Muresan

Leave a Comment