Brașov Investitii Ultimele stiri

Brașovul va semna primele contracte cu finanțare europeană prin POR în valoare de peste 8 milioane de euro

Municipiul Brașovul se pregătește să semneze primele contracte cu finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Regional. Este vorba despre amenajarea de benzi dedicate transportului public și trotuare adiacente; reabilitarea și modernizare Colegiul Tehnic Maria Baiulescu și realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport în zona La Iepure. Acestea au obținut deja punctajul necesar după evaluările tehnico-economice, potrivit reprezentanților Primăriei.

„Sper ca în următoarele săptămâni să semnăm primele contracte de finanțare cu fonduri de la Uniunea Europeană, pentru proiectele prevăzute în SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană n.n.), proiecte pe care Municipalitatea le-a depus la ADR Centru pentru finanțare prin Programul Operațional Regional. În urma evaluărilor tehnice și financiare, mai multe proiecte au obținut punctajul necesar și au intrat în faza precontractuală. Cele mai avansate sunt cele referitoare la benzile dedicate pentru autobuze, reabilitarea Colegiului Tehnic Maria Baiulescu și amenajarea zonei de agrement din zona La Iepure. Alte proiecte pentru care s-a finalizat procedura de evaluare sunt: pistele de biciclete, terminalul de la gară, Park&Ride-ul de la Bartolomeu, sistemul de monitorizare al traficului, achiziția de troleibuze și autobuze ecologice și garajul pentru RAT BV. Sper să semnăm cât mai repede contractele de finanțare, pentru a putea demara procedurile de licitație. Chiar dacă termenul pentru finalizarea lucrărilor și achizițiilor este decembrie 2023, având în vedere experiența cu prelugirea termenelor din cauza contestațiilor sau pentru că firma carea câștigat licitația nu a putut duce la sfârșit lucrarea, vreau ca în prima parte a anului viitor să semnăm contractele de lucrări pentru multe dintre aceste proiecte”, a declarat primarul George Scripcaru.

Lungimea traseelor identificate pentru amenajarea benzilor dedicate transportului public va fi de 16,26 km. Conform proiectului depus, benzile dedicate transportului public se vor amenaja adiacent trotuarelor, astfel încât să se păstreze toate zonele amenajate pentru oprirea autobuzelor în vederea debarcării/îmbarcării călătorilor. Amenajarea întregului traseu al mijloacelor de transport în comun s-a realizat în așa fel încât autobuzele să aibă mereu prioritate față de traficul privat, cu excepția traversării intersecțiilor, unde toate vehiculele din trafic vor respecta legislația în vigoare.

Conform normativelor în vigoare, benzile dedicate vor avea lățimea de 4 metri pe fiecare sens de circulație. Amenajarea se va face prin frezarea stratului de uzură pe toată lungimea traseului, pe o adâncime de 4 cm, apoi se va așterne un strat de uzură din beton asfaltic colorat pe înălțimea de 4 cm astfel încât să se păstreze cota existentă a terenului amenajat și pentru a fi ușor de remarcat în trafic. Se va reface marcajul longitudinal și transversal, cu vopsea reflectorizantă, pe toată lungimea traseului și pe toată lățimea carosabilului.

Durata estimată de execuție este de 16 luni, iar valoarea proiectului este de 16,6 milioane lei, inclusiv TVA – contribuția Primăriei Brașov fiind de 2% din valoarea eligibilă.

Spațiul multifuncțional de recreere și sport din zona La Iepure va fi amenajat cu un poligon pentru ciclism pentru învățarea școlarilor să se deplaseze în trafic cu ajutorul bicicletei, ca mijloc de mobilitate complementar celui auto. În acest sens proiectul propune o pistă pentru biciclete cu lățimea de 2,00m – două benzi de circulație pe o lungime totală de cca 300m, cu un traseu sinuos, prevăzut cu treceri pentru pietoni, indicatoare de circulație rutieră, semafoare și un sens giratoriu. Terenul fiind în pantă, prin lucrările de sistematizare verticală premergătoare amenajărilor panta acestuia va fi valorificată, pistele pentru biciclete fiind proiectate pe teren în pantă, lucru des întâlnit la străzile din municipiul Brașov. În momentul examenelor vor intra pe traseu până la patru mașinuțe electrice pentru ca simularea să fie cât se poate de apropiată de problemele reale cu care se confruntă în trafic.

De asemenea, o alee pietonală principală pietruită străbate terenul pe axa nord-sud, făcând legătura dintre accesul pe teren, pavilionul administrativ și platoul belvedere situat la cota cea mai înaltă a amplasamentului. Această alee face legătura cu toate zonele amenajate pentru recreere – aparate fitness, foișoare, balansoare pentru adulți, locuri de joacă pentru copii.

Valoarea acestui proiect este de 8,8 milioane lei (inclusiv TVA).

În ceea ce privește reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic Maria Baiulescu, autoritățile vor să aducă imobilul la standardele impuse de legislația în vigoare din punct de vedere tehnic și funcțional. Cu alte cuvinte, se dorește înlocuirea tâmplăriilor exterioare, termoizolarea clădirilor și refacerea finisajelor și instalațiilor. Se vor face lucrări de întreținere și reparații ale învelitorii; reparații ale hidroizolațiilor de peste terase; reparații ale coșurilor de fum și ale sorturilor din tablă; reparații la coame și dolii; reparații fațade; înlocuirea instalațiilor de preluare a apelor pluviale (jgheaburi, burlane), înlocuirea parazăpezilor etc. Centralele termice existente se vor înlocui cu trei centrale pe gaze, astfel dimensionate încât să poată furniza necesarul de apă caldă și agent termic, în funcție de temperatura exterioară, și de temperatura necesară în funcție de activitățile desfășurate în diferitele spații.

Valoarea proiectului este de 14,3 milioane lei inclusiv TVA.

Related posts

Încep studiile pentru fezabilitatea metroului și trenului metropolitan de Cluj

Nora Dumitrescu

Filmele de la TIFF, încărcate pe o platformă de streaming

Nora Dumitrescu

Continental a prezentat la Timișoara tehnologii și produse inovatoare

Stefana Muresan

Clujul face jocurile la bursă. Radu Hanga, ales pe patru ani

Nora Dumitrescu

Tranzacție istorică: Transgaz, acţionar majoritar la Vestmoldtransgaz din R. Moldova

Stefana Muresan

Hype Project, lansare pe piața amenajărilor de lux din România

Papuc Irina

Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru Secțiunea 1 a Autostrăzii Sibiu-Pitești

Papuc Irina

Solina România se întoarce pe piața ingredientelor alimentare prin realizarea primelor livrări

Stefana Muresan

AdePlast pregăteşte deschiderea de fabrici noi la Craiova, Cluj-Napoca, Oradea şi Ploieşti

Stefana Muresan

Superfood Company: Piața produselor de îngrijire a copiilor mici crește cu circa 5% în primul semestru din 2018

Stefana Muresan

LabCampus gains world-leading technology company as its first customer

Ionut Oprea

Investiţie de peste 7 mil. euro pentru reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu din Oradea

Stefana Muresan

Interviu cu prorectorul pentru Cercetare al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca: UBB pune accentul pe realizarea proiectului InfoBioNano4Health

Ion Surdu

Cel mai mare producător de mobilă din Italia, care deține Italsofa Baia Mare, mută parte din producție în România 

Stefana Muresan

Mind Reset – noul centru medical privat de neurologie, psihiatrie și psihologie clinică din Cluj-Napoca

A. I.

Transilvania are cele mai multe proiecte de Smart City în România

Nora Dumitrescu

Cum stimulăm tinerii să se implice în viața comunității lor?

Ligia Voro

Regina Maria și Regele Ferdinand pe bancnota de 100 de lei

redactia

Trei noi proiecte cu finantare europeana depuse de Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Doi studenți de la UTCN au creat aplicația care ajută părinții să depisteze problemele de vedere ale copiilor

Stefana Muresan

Colliers a consiliat Nepi Rockcastle în vânzarea strategică a portofoliului de birouri pentru peste 300 milioane euro

Papuc Irina

Produs alimentar unic în lume, realizat de un cercetător din Oradea

redactia

143 de ani de la inventarea telefonului. Care au fost primele cuvinte rostite la aparatul magic

Stefana Muresan

CBRE: 80% din spațiile de retail livrate în prima jumătate din 2018, se află în orașe secundare și terțiare

redactia

Leave a Comment