Brașov Investitii Ultimele stiri

Brașovul va semna primele contracte cu finanțare europeană prin POR în valoare de peste 8 milioane de euro

Municipiul Brașovul se pregătește să semneze primele contracte cu finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Regional. Este vorba despre amenajarea de benzi dedicate transportului public și trotuare adiacente; reabilitarea și modernizare Colegiul Tehnic Maria Baiulescu și realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport în zona La Iepure. Acestea au obținut deja punctajul necesar după evaluările tehnico-economice, potrivit reprezentanților Primăriei.

„Sper ca în următoarele săptămâni să semnăm primele contracte de finanțare cu fonduri de la Uniunea Europeană, pentru proiectele prevăzute în SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană n.n.), proiecte pe care Municipalitatea le-a depus la ADR Centru pentru finanțare prin Programul Operațional Regional. În urma evaluărilor tehnice și financiare, mai multe proiecte au obținut punctajul necesar și au intrat în faza precontractuală. Cele mai avansate sunt cele referitoare la benzile dedicate pentru autobuze, reabilitarea Colegiului Tehnic Maria Baiulescu și amenajarea zonei de agrement din zona La Iepure. Alte proiecte pentru care s-a finalizat procedura de evaluare sunt: pistele de biciclete, terminalul de la gară, Park&Ride-ul de la Bartolomeu, sistemul de monitorizare al traficului, achiziția de troleibuze și autobuze ecologice și garajul pentru RAT BV. Sper să semnăm cât mai repede contractele de finanțare, pentru a putea demara procedurile de licitație. Chiar dacă termenul pentru finalizarea lucrărilor și achizițiilor este decembrie 2023, având în vedere experiența cu prelugirea termenelor din cauza contestațiilor sau pentru că firma carea câștigat licitația nu a putut duce la sfârșit lucrarea, vreau ca în prima parte a anului viitor să semnăm contractele de lucrări pentru multe dintre aceste proiecte”, a declarat primarul George Scripcaru.

Lungimea traseelor identificate pentru amenajarea benzilor dedicate transportului public va fi de 16,26 km. Conform proiectului depus, benzile dedicate transportului public se vor amenaja adiacent trotuarelor, astfel încât să se păstreze toate zonele amenajate pentru oprirea autobuzelor în vederea debarcării/îmbarcării călătorilor. Amenajarea întregului traseu al mijloacelor de transport în comun s-a realizat în așa fel încât autobuzele să aibă mereu prioritate față de traficul privat, cu excepția traversării intersecțiilor, unde toate vehiculele din trafic vor respecta legislația în vigoare.

Conform normativelor în vigoare, benzile dedicate vor avea lățimea de 4 metri pe fiecare sens de circulație. Amenajarea se va face prin frezarea stratului de uzură pe toată lungimea traseului, pe o adâncime de 4 cm, apoi se va așterne un strat de uzură din beton asfaltic colorat pe înălțimea de 4 cm astfel încât să se păstreze cota existentă a terenului amenajat și pentru a fi ușor de remarcat în trafic. Se va reface marcajul longitudinal și transversal, cu vopsea reflectorizantă, pe toată lungimea traseului și pe toată lățimea carosabilului.

Durata estimată de execuție este de 16 luni, iar valoarea proiectului este de 16,6 milioane lei, inclusiv TVA – contribuția Primăriei Brașov fiind de 2% din valoarea eligibilă.

Spațiul multifuncțional de recreere și sport din zona La Iepure va fi amenajat cu un poligon pentru ciclism pentru învățarea școlarilor să se deplaseze în trafic cu ajutorul bicicletei, ca mijloc de mobilitate complementar celui auto. În acest sens proiectul propune o pistă pentru biciclete cu lățimea de 2,00m – două benzi de circulație pe o lungime totală de cca 300m, cu un traseu sinuos, prevăzut cu treceri pentru pietoni, indicatoare de circulație rutieră, semafoare și un sens giratoriu. Terenul fiind în pantă, prin lucrările de sistematizare verticală premergătoare amenajărilor panta acestuia va fi valorificată, pistele pentru biciclete fiind proiectate pe teren în pantă, lucru des întâlnit la străzile din municipiul Brașov. În momentul examenelor vor intra pe traseu până la patru mașinuțe electrice pentru ca simularea să fie cât se poate de apropiată de problemele reale cu care se confruntă în trafic.

De asemenea, o alee pietonală principală pietruită străbate terenul pe axa nord-sud, făcând legătura dintre accesul pe teren, pavilionul administrativ și platoul belvedere situat la cota cea mai înaltă a amplasamentului. Această alee face legătura cu toate zonele amenajate pentru recreere – aparate fitness, foișoare, balansoare pentru adulți, locuri de joacă pentru copii.

Valoarea acestui proiect este de 8,8 milioane lei (inclusiv TVA).

În ceea ce privește reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic Maria Baiulescu, autoritățile vor să aducă imobilul la standardele impuse de legislația în vigoare din punct de vedere tehnic și funcțional. Cu alte cuvinte, se dorește înlocuirea tâmplăriilor exterioare, termoizolarea clădirilor și refacerea finisajelor și instalațiilor. Se vor face lucrări de întreținere și reparații ale învelitorii; reparații ale hidroizolațiilor de peste terase; reparații ale coșurilor de fum și ale sorturilor din tablă; reparații la coame și dolii; reparații fațade; înlocuirea instalațiilor de preluare a apelor pluviale (jgheaburi, burlane), înlocuirea parazăpezilor etc. Centralele termice existente se vor înlocui cu trei centrale pe gaze, astfel dimensionate încât să poată furniza necesarul de apă caldă și agent termic, în funcție de temperatura exterioară, și de temperatura necesară în funcție de activitățile desfășurate în diferitele spații.

Valoarea proiectului este de 14,3 milioane lei inclusiv TVA.

Related posts

E.ON Energie România a finalizat „Autostrada electrică” Iași-Târgu Mureș  

Ligia Voro

Forestierii vor să se dezvolte prin investiții asigurate din fonduri europene

Traian Dan

APIA eliberează adeverințe pentru Măsura 14- Bunăstarea animalelor

Traian Dan

Clădirea IPJ Cluj, reabilitată cu 19 milioane de euro din fonduri europene

Stefana Muresan

A debutat noul sezon al Targurilor Produs de Cluj

Stefana Muresan

Mureș: Green Residence face pași spre finish-line și dă consistență brandului Ideal Home (Fomco Imobiliare)

redactia

Castelul Wass-Banffy din satul Gilău, restaurat cu fonduri europene

Stefana Muresan

It’s all about wellbeing

Ionut Oprea

Ajutoare de stat în valoare de 151 mil. lei pentru opt companii din industrie şi turism

Stefana Muresan

Timişul, Aradul și Bihorul, în fruntea producției de grâu din România

redactia

Primăria Braşov va susţine şi cel de al cincilea episod al producţiei Wild Carpathia. Documentarele, difuzate în 120 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi

redactia

ARCPA, la Guvern: „România trebuie să își păstreze calitatea de jucător relevant pe piața globală a comerțului cu cereale”

Papuc Irina

Canadienii de la Bombardier, peste 600 de angajaţi în centrul de servicii din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Romgaz rămâne jucător activ pe piaţa de furnizare în contextul liberalizării pieței

Ligia Voro

ALTEX introduce chatboţi pentru simplificarea proceselor de resurse umane

Traian Dan

CNAIR promite finalizarea loturilor 3 și 4 din Lugoj – Deva

Stefana Muresan

IRUM – “U” Cluj, parteneriat pentru performanță

Ligia Voro

POZITIV TB: Ioana Oltean (Napoca Imobiliare): „Va fi o perioadă în care se va face diferența între cei care fac imobiliare după „ureche” și cei care lucrează profesionist cu strategii și resurse”

Ligia Voro

Comisia von der Leyen, aprobată de Parlamentul European

Ligia Voro

La OCPI Bihor se pot studia din nou cărțile funciare vechi: taxa 10 lei/15 minute

Traian Dan

Premieră: Pacienți cu ocluzie coronariană totală cronică, salvați prin două intervenții complexe la Spitalul Monza-Ares Cluj Napoca

Stefana Muresan

OMV Petrom, rezultate mult mai bune comparativ cu T2 2018

Ligia Voro

S-a stabilit locația Spitalului Pediatric Monobloc din Cluj. Licitația, finalizată în acest an

Stefana Muresan

Antreprenori IT din vestul ţării și UVT, soluţii comune pentru problema resursei umane

Stefana Muresan

Leave a Comment