Brașov Investitii Ultimele stiri

Brașovul va semna primele contracte cu finanțare europeană prin POR în valoare de peste 8 milioane de euro

Municipiul Brașovul se pregătește să semneze primele contracte cu finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Regional. Este vorba despre amenajarea de benzi dedicate transportului public și trotuare adiacente; reabilitarea și modernizare Colegiul Tehnic Maria Baiulescu și realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport în zona La Iepure. Acestea au obținut deja punctajul necesar după evaluările tehnico-economice, potrivit reprezentanților Primăriei.

„Sper ca în următoarele săptămâni să semnăm primele contracte de finanțare cu fonduri de la Uniunea Europeană, pentru proiectele prevăzute în SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană n.n.), proiecte pe care Municipalitatea le-a depus la ADR Centru pentru finanțare prin Programul Operațional Regional. În urma evaluărilor tehnice și financiare, mai multe proiecte au obținut punctajul necesar și au intrat în faza precontractuală. Cele mai avansate sunt cele referitoare la benzile dedicate pentru autobuze, reabilitarea Colegiului Tehnic Maria Baiulescu și amenajarea zonei de agrement din zona La Iepure. Alte proiecte pentru care s-a finalizat procedura de evaluare sunt: pistele de biciclete, terminalul de la gară, Park&Ride-ul de la Bartolomeu, sistemul de monitorizare al traficului, achiziția de troleibuze și autobuze ecologice și garajul pentru RAT BV. Sper să semnăm cât mai repede contractele de finanțare, pentru a putea demara procedurile de licitație. Chiar dacă termenul pentru finalizarea lucrărilor și achizițiilor este decembrie 2023, având în vedere experiența cu prelugirea termenelor din cauza contestațiilor sau pentru că firma carea câștigat licitația nu a putut duce la sfârșit lucrarea, vreau ca în prima parte a anului viitor să semnăm contractele de lucrări pentru multe dintre aceste proiecte”, a declarat primarul George Scripcaru.

Lungimea traseelor identificate pentru amenajarea benzilor dedicate transportului public va fi de 16,26 km. Conform proiectului depus, benzile dedicate transportului public se vor amenaja adiacent trotuarelor, astfel încât să se păstreze toate zonele amenajate pentru oprirea autobuzelor în vederea debarcării/îmbarcării călătorilor. Amenajarea întregului traseu al mijloacelor de transport în comun s-a realizat în așa fel încât autobuzele să aibă mereu prioritate față de traficul privat, cu excepția traversării intersecțiilor, unde toate vehiculele din trafic vor respecta legislația în vigoare.

Conform normativelor în vigoare, benzile dedicate vor avea lățimea de 4 metri pe fiecare sens de circulație. Amenajarea se va face prin frezarea stratului de uzură pe toată lungimea traseului, pe o adâncime de 4 cm, apoi se va așterne un strat de uzură din beton asfaltic colorat pe înălțimea de 4 cm astfel încât să se păstreze cota existentă a terenului amenajat și pentru a fi ușor de remarcat în trafic. Se va reface marcajul longitudinal și transversal, cu vopsea reflectorizantă, pe toată lungimea traseului și pe toată lățimea carosabilului.

Durata estimată de execuție este de 16 luni, iar valoarea proiectului este de 16,6 milioane lei, inclusiv TVA – contribuția Primăriei Brașov fiind de 2% din valoarea eligibilă.

Spațiul multifuncțional de recreere și sport din zona La Iepure va fi amenajat cu un poligon pentru ciclism pentru învățarea școlarilor să se deplaseze în trafic cu ajutorul bicicletei, ca mijloc de mobilitate complementar celui auto. În acest sens proiectul propune o pistă pentru biciclete cu lățimea de 2,00m – două benzi de circulație pe o lungime totală de cca 300m, cu un traseu sinuos, prevăzut cu treceri pentru pietoni, indicatoare de circulație rutieră, semafoare și un sens giratoriu. Terenul fiind în pantă, prin lucrările de sistematizare verticală premergătoare amenajărilor panta acestuia va fi valorificată, pistele pentru biciclete fiind proiectate pe teren în pantă, lucru des întâlnit la străzile din municipiul Brașov. În momentul examenelor vor intra pe traseu până la patru mașinuțe electrice pentru ca simularea să fie cât se poate de apropiată de problemele reale cu care se confruntă în trafic.

De asemenea, o alee pietonală principală pietruită străbate terenul pe axa nord-sud, făcând legătura dintre accesul pe teren, pavilionul administrativ și platoul belvedere situat la cota cea mai înaltă a amplasamentului. Această alee face legătura cu toate zonele amenajate pentru recreere – aparate fitness, foișoare, balansoare pentru adulți, locuri de joacă pentru copii.

Valoarea acestui proiect este de 8,8 milioane lei (inclusiv TVA).

În ceea ce privește reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic Maria Baiulescu, autoritățile vor să aducă imobilul la standardele impuse de legislația în vigoare din punct de vedere tehnic și funcțional. Cu alte cuvinte, se dorește înlocuirea tâmplăriilor exterioare, termoizolarea clădirilor și refacerea finisajelor și instalațiilor. Se vor face lucrări de întreținere și reparații ale învelitorii; reparații ale hidroizolațiilor de peste terase; reparații ale coșurilor de fum și ale sorturilor din tablă; reparații la coame și dolii; reparații fațade; înlocuirea instalațiilor de preluare a apelor pluviale (jgheaburi, burlane), înlocuirea parazăpezilor etc. Centralele termice existente se vor înlocui cu trei centrale pe gaze, astfel dimensionate încât să poată furniza necesarul de apă caldă și agent termic, în funcție de temperatura exterioară, și de temperatura necesară în funcție de activitățile desfășurate în diferitele spații.

Valoarea proiectului este de 14,3 milioane lei inclusiv TVA.

Related posts

Start-up orădean în domeniul IT, finanţat cu 7 milioane de dolari de Google

Traian Dan

Un nou contract de finanțare pentru Spitalul Județean de Urgență Brașov: se vor achiziționa peste 150 de echipamente medicale

Papuc Irina

Cluj-Napoca: Licitaţia pentru 22 de tramvaie şi 50 de troleibuze, în linie dreaptă

Stefana Muresan

STABLES, cel mai nou spațiu de co-working din Cluj-Napoca, deschis oficial

Ionut Oprea

2019 – anul marilor schimbari. Apare Dacia cu motor de Mercedes

redactia

Roman Braşov, în negocieri cu Pakistanul pentru un contract de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Maramureșenii de la Techtex au livrat măștile pentru alegerile locale

Nora Dumitrescu

Mihai Daraban la Indagra 2018: Vrem să pariem pe procesare. Indagra Food să depășească Indagra

redactia

Miliardar chinez, cel mai mare acționar al Daimler – concern cu două fabrici în Alba

Stefana Muresan

Trei asocieri de firme, interesate de amenajarea Stațiunii balneo-climaterice de la Ocna Mureș, contract de peste 6 mil. de euro

Stefana Muresan

România a fost mai dinamică decât regiunea în primul semestru din 2019

Ligia Voro

Cunoscuta companie italiană RINA lansează certificarea de încredere în biosecuritate, o schemă de certificare inovatoare pentru prevenirea și controlul răspândirii infecțiilor.

Nicolae Pop

Chambers Europe Awards 2017

Ionut Oprea

România faptelor bune – performerii CSR ai României

Ligia Voro

PRIMER: Peste 95% din medicamentele care costa sub 25 lei, folosite de peste 8 milioane de pacienti, sunt fabricate in tara

redactia

Autostrada Transilvania costă 6,2 miliarde de euro

Nora Dumitrescu

Un start-up fondat de o echipă de români dezvoltă o platformă bazată pe inteligența artificială care să ajute companiile să-și modernizeze operațiunile IT

Papuc Irina

Carbochim şi-a majorat profitul de aproape 40 de ori, în primul trimestru

Stefana Muresan

Grupul Mobexpert își redeschide, de astăzi, o parte din magazine. Urmează și reluarea activității fabricilor

Papuc Irina

Din decembrie, Vodafone va avea un nou director financiar – Marius Corcoman

Ligia Voro

Fermierii bihoreni comasează terenurile pentru creșterea productivității

Traian Dan

Alexandra Crivineanu, noul director de dezvoltare și marketing în cadrul RMN – Diagnostica

redactia

Autoritățile din Brașov au anunțat când încep lucrările la terminalul viitorului aeroport

Papuc Irina

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Nufarm, cu focus pe fermier

Ligia Voro

Leave a Comment