Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România are un nou produs protejat la nivel european: Telemea de Sibiu

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 16 octombrie 2019, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP).

Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Laptele folosit pentru fabricarea produsului ”Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute în județul Sibiu și hrănite în principal pe păşune de pe acest teritoriu. Particularitatea acesteia este dată de gustul intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă, explică ministerul.

Asociația producătorilor de ”Telemea de Sibiu” este compusă din zece persoane juridice. Proiectul a început în anul 2017, odată cu înființarea Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu.

Avantajele protejării prodului pentru consumatori sunt: siguranța achiziționării unui produs care provine doar din zona declarată și se produce conform unui caiet de sarcini, în condiții depline de siguranță.

Avantajele pentru producători: protecția denumirii care conduce la exclusivitatea comercializării cu această denumire, protecția geografică, notorietate, posibiltatea de promovare cu fonduri europene, prioritate în selecția pentru evenimentele și târgurile naționale și internaționale de profil. Toate aceste elemente împreună au ca efect în egală măsură creșterea prețului și a vânzărilor.

Reamintim că România mai deține alte șase produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu – IGP (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei -IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018), Cârnați de Pleșcoi(2019) și Telemea de Ibănești Denumire de Origine Protejată (2016).

Sursa foto: Profit.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 1.000 de joburi pentru bihoreni la „Bursa absolvenţilor”

Articolul următor

Gastronomii din Sălaj au făcut show în Slovacia

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share