Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conacul Wass din Românași, inventariat în format 3D

Conacul din județul Sălaj se află într-o stare avansată de degradare

Echipa Pixels for Heritage (PFH) a realizat modelul digital 3D al Conacului Wass de Tega din comuna sălăjeană Românași. Inițiativa este un demers de salvare digitală a unor monumente istorice din România aflate într-o stare avansată de degradare.

„Iată-ne ajunși la ultima clădire digitizată, încheind astfel – pentru moment, primul excurs digital al proiectului Pixels for Heritage. Ultimul model ne poartă la Românași, la conacul Wass de Tega, clădire impozantă a cărei funcționalitate recentă este aceea de grajd pentru cai și adăpost pentru capre.

Conacul a fost construit de baronul Wass de Tega, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, cumpărat ulterior de Edumal Thmeodor din Viena. În 1898, conacul este cumpărat de baronul Gaudemus de Weidhover, suferind unele modificări, fiind transformat în cazarmă și grajd. În primele decenii ale sec. XX, conacul a ajuns în proprietatea a două familii de evrei care l-au utilizat pe post de moară de cereale.

Naționalizarea comunistă a transformat conacul în sediu al cooperative agricole de producție și în grajd, anexând și o serie de construcții cu rol agricol. După 1990, conacul a intrat într-o degradare rapidă, astăzi fiind sălașul unor cai, capre, cât și a unei mori de cereale amenajate în aripa sudică”, spun reprezentații PFH.

Publicarea demersului în rețelele de socializare a stârnit interesul publicului. „Am o admirație deosebită pentru echipa dvs, este însă foarte tristă soarta tuturor clădirilor după 1989. Se pare că şi regimul comunist le-a păstrat mai bine – prin utilizare şi întreținere minimă – decât cei de azi, proprietarii sau statul” e una dintre remarci. „Din nefericire, digitizarea nu oprește degradarea; în schimb poate oferi soluții, dacă se dorește acest lucru”, a replicat PFH.

Mai multe monumente de acest gen au fost digitizate de Institutului Naţional al Patrimoniului și de Muzeul Național de Istorie și Artă Zalău, partenere în cadrul PFH, în trei județe: Ialomița, Prahova și Sălaj. Scanările realizate vor fi procesate şi oferite spre vizualizare.

PFH este un program platformă  care urmăreşte a crea o direcţie coerentă în sfera digitalizării patrimoniului mobil şi imobil, cu un segment cronologic cuprins între preistorie și epoca contemporană. Programul se concentrează pe utilizarea tehnicilor fotogrammetrice de la sol și la joasă altitudine, producând pe lângă modele 3D și ridicări topografice, modele digitale ale terenului de înaltă precizie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Valtryp deschide o nouă fabrică la Oradea

Articolul următor

Cea de-a V-a ediție a expo-conferinței Smart Cities of Romania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share