Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

În Maramureș se taie ilegal 90.000 de metri cubi pe pădure pe an

Organizațiile de mediu Greenpeace, Agent Green și Declic au solicitat măsuri urgente față de creșterea cazurilor de violență asupra pădurarilor din ultimii ani.

Maramureșul este județul cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din ultimii 30 de ani, conform rapoartelor Greenpeace. Numai anul trecut au fost depistați 90.000 mc de lemn, acesta fiind doar “vârful aisbergului”. “90.000 mc nu pot ieși din pădure cu căruța. Pentru asta e nevoie de utilaje grele, infrastructură și complicitatea autorităților.

Aceste cifre cumplite sunt un semn că structurile de crimă organizată finanțate din furtul de lemn nu fac pași în spate. Măsurile luate de autorități nu dau rezultate, dimpotrivă, moartea pădurarilor e un semn flagrant că infracționalitatea din păduri este în creștere”, susțin organizațiile.

Ecologiștii consideră că singura soluție eficientă în înlăturarea acestor acte de violență este stoparea ilegalităților din pădure. “Avem violență asupra celor ce apără legea pentru că în păduri activează o vastă rețea de oameni certați cu legea.

Cauza acestor crime este, în mod evident, rețeaua infracțională din domeniul forestier, susținută de milioanele de metri cubi de lemn care dispar anual din pădure. E firesc ca pădurarii să ceară dreptul la arme de apărare în contextul în care autoritățile par incapabile să gestioneze situația. Dar înarmarea pădurarilor nu este soluția: violența naște violență”.

Organizatorii Marșului pentru Păduri, programat în 3 noiembrie, sunt de părere că ecologiștii și silvicultorii ar trebui să ceară autorităților măsuri eficiente care să ducă la stoparea ilegalităților din domeniul forestier – modernizarea sistemului automat de urmărire a materialelor lemnoase, a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii și protecția strictă a pădurilor primare și seculare.

“Există soluții tehnice accesibile pentru supravegherea automată a exploatărilor forestiere: monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite.

Automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupției și destructura rețele infracționale care s-au infiltrat adânc în societatea românească. Mai mult de atât, îi poate proteja în primul rând pe silvicultori”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cea de-a V-a ediție a expo-conferinței Smart Cities of Romania

Articolul următor

Promovare în cadrul CBRE România: Andrei Jerca preia funcția de Head of Industrial Services

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share