Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muzeul Etnografic din Cluj va deveni multisenzorial cu bani din nordul Europei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a câștigat două proiecte cu finanțare nerambursabilă din Granturile Spațiului Economic European (SEE).

Acestea sunt “Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale” și „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”.

În valoare de 260.000 de euro, proiectele vizează susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate. Cele două proiecte au fost depuse de MET în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu NUDA AS Bergen, (Norvegia).

Muzeul Etnografic a obținut o finanțare de 246.457 de euro pentru proiectul de parteneriat strategic cu beneficiari multipli „Către un muzeu multisenzorial și incluziv pentru persoanele cu dizabilități senzoriale”, în cadrul programului Erasmus+. Valoarea însumată a celor trei proiecte este de 506.456 de euro.

Primul proiect își propune să utilizeze tehnicile inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, structurii și tehnicilor de construcție, precum și pentru organizarea unei expoziții inovative în care va fi relevat inventarul original al monumentului.

Acesta vizează și restaurarea și conservarea, în vederea expunerii, a 54 de bunuri culturale mobile legate de istoria obiectivului. Proiectul are caracter inovator și valoare de model prin promovarea unui obiectiv definitoriu pentru patrimoniul cultural al României, modelele 3D realizate având un grad ridicat de detaliere pentru a oferi o experiență completă vizitatorului în mediu virtual.

Al doilea proiect urmărește punerea în valoare a icoanelor pe sticlă din Valea Sebeșului prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale, pentru explorarea completă a picturii și realizarea unor expoziții virtuale, prin restaurare virtuală.

Caracterul inovator al proiectului este dat de folosirea tehnologiei digitale în documentarea icoanelor tradiționale, elemente de referință pentru patrimoniul cultural al României. Imaginile realizate prin intermediul acestuia vor avea un înalt grad de detaliere, corespunzătoare exigențelor mari ale publicului vizitator de expoziții virtuale și vor asigura prin aplicațiile și tehnologiile achiziționate, un înalt grad de interactivitate.

Proiectul de parteneriat realizat cu nouă instituții și organizații din România, Ungaria, Turcia, Grecia, Bosnia-Herțegovina urmărește înlăturarea barierelor care împiedică accesul în muzee al vizitatorilor cu deficiențe de vedere și de auz, crearea unor oportunități educaționale, culturale și sociale pentru persoanele defavorizate și promovarea celor mai bune practici și orientări pentru dezvoltarea unor muzee accesibile și incluzive pentru această categorie de vizitatori.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în SEE și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din Estul și Sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza acordului privind SEE, ce reunește statele membre ale UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. Cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și cu 2,8 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Granturile SEE sunt finanțate în comun de toți cei trei donatori, iar Granturile Norvegiene, exclusiv de acest stat, și sunt disponibile în cele 13 țări care au aderat la UE după 2003. Fondurile sunt distribuite pe programe de finanțare, încadrate în sectoarele prioritare specifice și domeniile, obiectivele și rezultatele așteptate stabilite cu fiecare stat beneficiar în parte.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tranzacții cu birouri de 164 de milioane de euro la Cluj

Articolul următor

Bosch, desemnat ca primă opțiune pentru inginerii din Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share