Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

Muzeul Etnografic din Cluj va deveni multisenzorial cu bani din nordul Europei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a câștigat două proiecte cu finanțare nerambursabilă din Granturile Spațiului Economic European (SEE).

Acestea sunt “Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale” și „Tehnici inovative în valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei”.

În valoare de 260.000 de euro, proiectele vizează susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate. Cele două proiecte au fost depuse de MET în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și cu NUDA AS Bergen, (Norvegia).

Muzeul Etnografic a obținut o finanțare de 246.457 de euro pentru proiectul de parteneriat strategic cu beneficiari multipli „Către un muzeu multisenzorial și incluziv pentru persoanele cu dizabilități senzoriale”, în cadrul programului Erasmus+. Valoarea însumată a celor trei proiecte este de 506.456 de euro.

Primul proiect își propune să utilizeze tehnicile inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, structurii și tehnicilor de construcție, precum și pentru organizarea unei expoziții inovative în care va fi relevat inventarul original al monumentului.

Acesta vizează și restaurarea și conservarea, în vederea expunerii, a 54 de bunuri culturale mobile legate de istoria obiectivului. Proiectul are caracter inovator și valoare de model prin promovarea unui obiectiv definitoriu pentru patrimoniul cultural al României, modelele 3D realizate având un grad ridicat de detaliere pentru a oferi o experiență completă vizitatorului în mediu virtual.

Al doilea proiect urmărește punerea în valoare a icoanelor pe sticlă din Valea Sebeșului prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale, pentru explorarea completă a picturii și realizarea unor expoziții virtuale, prin restaurare virtuală.

Caracterul inovator al proiectului este dat de folosirea tehnologiei digitale în documentarea icoanelor tradiționale, elemente de referință pentru patrimoniul cultural al României. Imaginile realizate prin intermediul acestuia vor avea un înalt grad de detaliere, corespunzătoare exigențelor mari ale publicului vizitator de expoziții virtuale și vor asigura prin aplicațiile și tehnologiile achiziționate, un înalt grad de interactivitate.

Proiectul de parteneriat realizat cu nouă instituții și organizații din România, Ungaria, Turcia, Grecia, Bosnia-Herțegovina urmărește înlăturarea barierelor care împiedică accesul în muzee al vizitatorilor cu deficiențe de vedere și de auz, crearea unor oportunități educaționale, culturale și sociale pentru persoanele defavorizate și promovarea celor mai bune practici și orientări pentru dezvoltarea unor muzee accesibile și incluzive pentru această categorie de vizitatori.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în SEE și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din Estul și Sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza acordului privind SEE, ce reunește statele membre ale UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. Cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde de euro între 1994 și 2014 și cu 2,8 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Granturile SEE sunt finanțate în comun de toți cei trei donatori, iar Granturile Norvegiene, exclusiv de acest stat, și sunt disponibile în cele 13 țări care au aderat la UE după 2003. Fondurile sunt distribuite pe programe de finanțare, încadrate în sectoarele prioritare specifice și domeniile, obiectivele și rezultatele așteptate stabilite cu fiecare stat beneficiar în parte.

 

 

 

Related posts

Finanțare de 370 mil. lei pentru Autostrada Cluj Vest (Gilau) – Nadaselu

redactia

Agenţia de marketing Loopaa intră în familia Cluj IT Cluster

Stefana Muresan

Un tânăr din Brașov investește 1,7 milioane de euro într-o fermă de bovine. A doua

Papuc Irina

TEDxBaiaMare revine în noiembrie cu o nouă ediție – „Building Bridges”

A. I.

The Woman revine la Cluj-Napoca cu peste 600 femei antreprenor și manager

A. I.

Gral Medical a deschis secţia de imagistică medicală din Spitalul OncoFort Piteşti, investiţie de 5 mil. euro

redactia

Ministerul Turismului, reprezentanţe teritoriale interne în Harghita, Sibiu și Bistriţa-Năsăud

redactia

Ministerul Transporturilor: șantierele merg bine pe A3, prost pe A10

Nora Dumitrescu

Valoarea activelor totale ale sistemului de pensii private – 5,5% din PIB

Ligia Voro

Cluj-Napoca, primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri pe metru pătrat pentru apartamente

Stefana Muresan

Banca Transilvania a achiziționat Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN

Stefana Muresan

Lidl va finanța restaurarea “Versailles-ului Transilvaniei”

Nora Dumitrescu

România, pe cale să devină un jucător decisiv în energia de peste Prut

Stefana Muresan

Romanian Business Club, o poveste despre cum 1.200 de antreprenori români s-au mobilizat și au depășit impactul imediat al pandemiei

Transilvania Business

Oradea pregătește un proiect pentru 25 de autobuze electrice

redactia

Google, primul Atelier Digital din România la Facultatea de Management în Producție și Transporturi Timișoara

Stefana Muresan

Un informatician din Jibou și-a făcut lanț de săli de evenimente

Nora Dumitrescu

Zalăul vrea să îi scutească pe contribuabili de impozitul pe clădiri

Nora Dumitrescu

Centru de excelență a mobilei în Transilvania

Nora Dumitrescu

Autostrada A3 a ajuns la graniţă. Se poate circula pe A3 între Biharea şi Borş

Traian Dan

Investiții de peste 380 de milioane de Euro: promisiunile celor care vor Aeroportul Internațional Sibiu în concesiune pentru 50 de ani

Papuc Irina

Dragoș Anastasiu, reales președinte al AHK Romania

Ligia Voro

Brașov: Primăria va achiziţiona 26 de troleibuze. Finanțare europeană de 77 de milioane lei

Stefana Muresan

Finanțări de până la 100.000 de euro/startup în a patra rundă a Techcelerator

Ligia Voro

Leave a Comment