Analize Cluj Sibiu Ultimele stiri

Companiile din Ardeal, cel mai bine cotate din România pe piața bursieră globală

Romgaz Mediaș și Banca Transilvania Cluj vor fi cele două societăți din România incluse în segmentul de companii medii ale furnizorului global FTSE Russell, după trecerea pieței de capital din România la statutul de piață emergentă, ce va avea loc în toamna anului viitor.

“FTSE clasifică țările pe patru stadii de piață: dezvoltată, emergentă avansată, emergentă secundară și de frontieră. Printre companiile eligibile ce urmează să fie incluse în compoziția indicilor precum FTSE Global All Cap Index se numără Romgaz, BT și BRD.

Dintre acestea, Romgaz și BT vor fi incluse în segmentul pentru companiile de talie medie, iar BRD, în cel pentru companiile mici, cea din urmă nefiind inclusă în FTSE Emerging, ci doar în componența indicelui FTSE Emerging All Cap”, explică Anca Păltineanu, analist de investiții la compania de brokeraj Tradeville.

În 27 septembrie, volumul tranzacțiilor cu acțiunile BRD și Romgaz de la Bursa de Valori București (BVB) a fost de trei ori mai mare decât media anului, iar al acțiunilor BT tranzacționate, de două ori cât media anuală și de trei ori mai mare decât cea medie din septembrie, conform reprezentanților Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România (AAFBR).

De la începutul anului, cotația acțiunilor Romgaz a crescut cu 33%, a acțiunilor BRD cu 24,7%, în timp ce cele BT au înregistrat un avans de 19,7% raportat la prețul de închidere din 11 octombrie. În acest an, indicele BET al BVB a înregistrat un avans de peste 29%, iar în trimestrul III a crescut cu 8,6% față de T2 2019.

În 27 septembrie, BET a înregistrat valoarea de închidere de 9.603 de puncte, maximul de după criza financiară din 2008. Aceasta a fost prima ședință de tranzacționare după ce FTSE Russell a anunțat că va promova România la statutul de piață emergentă secundară din septembrie 2020, într-o singură tranșă.

Producătorul de gaze naturale controlat de Ministerul Energiei (70% din capitalul social) a avut în acest an cel mai bun semestru I de la listarea din 2013 încoace: afaceri de 2,9 miliarde de lei şi un profit de 976 de milioane. Totuși, producţia de energie electrică s-a diminuat cu 63% pe fondul demarării lucrărilor de investiţie la termocentrala de la Iernut, care au implicat restricţionarea grupurilor energetice.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. În 2013 și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind producător și furnizor de energie electrică.

Valoarea de piață a BT a ajuns în vară la peste 12 miliarde de lei, în condițiile în care acțiunile societății clujene au recuperat integral prăbușirea de după anunțul guvernului de introducere a taxei pe lăcomie. Banca din Cluj este acum pe primul loc în România, peste BCR și BRD.

Totalul activelor a crescut cu 2,27%, până la 79,6 miliarde de lei în primul trimestru al anului, în condiţiile în care grupul BT a acordat 5.200 de noi credite, de 215 milioane de lei, şi 1.300 de contracte de leasing, de 210 milioane de lei, în timp ce pasivele au crescut cu 1,64%, până la 71,1 miliarde de lei, din care depozitele reprezintă 65,2 miliarde. Valoarea de piaţă a grupului financiar din Cluj este de 12,4 miliarde de lei.

Related posts

Tranzacția imobiliară a anului la Alba Iulia. Activele fostei fabrici INCOV au fost vândute unui investitor spaniol

Stefana Muresan

Compania de Infrastructură se laudă cu cioturi din Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

BNR lansează astăzi o monedă din aur cu tema Istoria aurului – moneda din aur de 10 ducaţi Mihai Viteazul

redactia

Securitatea datelor și a sistemelor, principala grijă a managerilor IT, în 2019

Ligia Voro

Călătorie de afaceri pentru antreprenori în Nepal

Ligia Voro

Talentul și tehnologia din panificație și HoReCa se întâlnesc la GastroPan

Ligia Voro

Proiect de planetariu la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Castigatorii PIN2017 Awards Gala

Ionut Oprea

Mega Image, în noul mall din Cluj

Stefana Muresan

Real Estate & Management Solutions, the trends for Cluj

redactia

VCST Automotive Production, angajări masive în Alba

Stefana Muresan

Dr. Oana Taban, Fondator și Director General Dent Estet: “Strategia noastră este să menținem și în anii următori ritmul de creștere exponențială și consistentă față de competitori și față de evoluția pieței”

Stefana Muresan

BERD acordă Primăriei Sibiu un împrumut de 65,7 milioane de lei pentru achiziţia a 50 de autobuze noi

Stefana Muresan

Unifarm: 12 avioane cargo și cel puțin 6 transporturi terestre cu PPE urmează să vină în România până la jumătatea lunii mai

Papuc Irina

Festivalul Internațional de Film Transilvania va fi amânat

Nora Dumitrescu

Antibiotice SA anunţă un profit de 33,56 milioane de lei, în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Romgaz ar putea investi într-o centrală în cogenerare, la Oradea

Stefana Muresan

Arctic donează 50 de mașini de spălat rufe și 25 de frigidere spitalelor din țară

Ion Surdu

Samsung România la HR Summit Cluj: “Tehnologia nu va schimba doar joburile ci și pe noi toți”

Stefana Muresan

Cea mai mare companie energetică din Israel ar urma să retehnologizeze CET Mintia

Stefana Muresan

Digital Nation lansează programul „Profesor în Online” pentru cadre didactice

Traian Dan

Cel mai bun moment al BVB. România – promovată la statutul de piață emergentă

Ligia Voro

Investiții publice dorite de zălăuani: treceri 3D, parking, baie comunală

Nora Dumitrescu

Tehnologia și transformările digitale în centrul atenției la Cluj Business Days 2019

Ligia Voro

Leave a Comment