Analize Cluj Sibiu Ultimele stiri

Companiile din Ardeal, cel mai bine cotate din România pe piața bursieră globală

Romgaz Mediaș și Banca Transilvania Cluj vor fi cele două societăți din România incluse în segmentul de companii medii ale furnizorului global FTSE Russell, după trecerea pieței de capital din România la statutul de piață emergentă, ce va avea loc în toamna anului viitor.

“FTSE clasifică țările pe patru stadii de piață: dezvoltată, emergentă avansată, emergentă secundară și de frontieră. Printre companiile eligibile ce urmează să fie incluse în compoziția indicilor precum FTSE Global All Cap Index se numără Romgaz, BT și BRD.

Dintre acestea, Romgaz și BT vor fi incluse în segmentul pentru companiile de talie medie, iar BRD, în cel pentru companiile mici, cea din urmă nefiind inclusă în FTSE Emerging, ci doar în componența indicelui FTSE Emerging All Cap”, explică Anca Păltineanu, analist de investiții la compania de brokeraj Tradeville.

În 27 septembrie, volumul tranzacțiilor cu acțiunile BRD și Romgaz de la Bursa de Valori București (BVB) a fost de trei ori mai mare decât media anului, iar al acțiunilor BT tranzacționate, de două ori cât media anuală și de trei ori mai mare decât cea medie din septembrie, conform reprezentanților Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România (AAFBR).

De la începutul anului, cotația acțiunilor Romgaz a crescut cu 33%, a acțiunilor BRD cu 24,7%, în timp ce cele BT au înregistrat un avans de 19,7% raportat la prețul de închidere din 11 octombrie. În acest an, indicele BET al BVB a înregistrat un avans de peste 29%, iar în trimestrul III a crescut cu 8,6% față de T2 2019.

În 27 septembrie, BET a înregistrat valoarea de închidere de 9.603 de puncte, maximul de după criza financiară din 2008. Aceasta a fost prima ședință de tranzacționare după ce FTSE Russell a anunțat că va promova România la statutul de piață emergentă secundară din septembrie 2020, într-o singură tranșă.

Producătorul de gaze naturale controlat de Ministerul Energiei (70% din capitalul social) a avut în acest an cel mai bun semestru I de la listarea din 2013 încoace: afaceri de 2,9 miliarde de lei şi un profit de 976 de milioane. Totuși, producţia de energie electrică s-a diminuat cu 63% pe fondul demarării lucrărilor de investiţie la termocentrala de la Iernut, care au implicat restricţionarea grupurilor energetice.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. În 2013 și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind producător și furnizor de energie electrică.

Valoarea de piață a BT a ajuns în vară la peste 12 miliarde de lei, în condițiile în care acțiunile societății clujene au recuperat integral prăbușirea de după anunțul guvernului de introducere a taxei pe lăcomie. Banca din Cluj este acum pe primul loc în România, peste BCR și BRD.

Totalul activelor a crescut cu 2,27%, până la 79,6 miliarde de lei în primul trimestru al anului, în condiţiile în care grupul BT a acordat 5.200 de noi credite, de 215 milioane de lei, şi 1.300 de contracte de leasing, de 210 milioane de lei, în timp ce pasivele au crescut cu 1,64%, până la 71,1 miliarde de lei, din care depozitele reprezintă 65,2 miliarde. Valoarea de piaţă a grupului financiar din Cluj este de 12,4 miliarde de lei.

Related posts

Compa, nou sediu pentru recrutare și promovare în Sibiu

Stefana Muresan

Conferința directorilor generali ai aeroporturilor membre în AAR  

Ligia Voro

Airbus și IAR vor colabora în următorii 15 ani pentru fabricarea elicopterului H215M

redactia

Marquardt Sibiu navighează cu bine pe valul pandemiei

Transilvania Business

Europarlamentarul Daniel Buda: Asocierea în Agricultură – avantaje, inclusiv posibilitatea de negociere a unui preț mai bun al produselor

Stefana Muresan

DEBT IN EUROPEAN EMERGING MARKETS FORUM 2018

Ionut Oprea

Cluj-Napoca ia 66,5 milioane euro de la UE pentru investiții

Stefana Muresan

Producătorul de cabluri IPROEB din Bistrița – măriri de salarii cu 20% și noi investiții

Stefana Muresan

A apărut primul magazin mobil cu produse locale din Transilvania

Nora Dumitrescu

Veniturile din vânzări ale Antibiotice Iași au depășit 70 de milioane lei în primele 3 luni: mai mult cu 8 milioane de lei față de T1 din 2019

Papuc Irina

CEE Property Forum – 5th time in Vienna & a panel dedicated to Romania

Ionut Oprea

Parcul Tetarom III e plin. Quadroform vine cu 11 milioane de euro

Nora Dumitrescu

CBRE păstrează administrarea clădirii Campus 6.1 deținută de CA Immo

Ligia Voro

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin merge spre afaceri de 163 mil. euro

redactia

Salina Turda, Parcul Naţional Retezat, Castrul Roman Porolissum şi Valea Maramureşului, apreciate de Ghidul de Călătorie Michelin

Stefana Muresan

Traficul de mărfuri în porturile maritime româneşti, în 2018, cifrat la peste 61 de miioane de tone; al treilea cel mai mare volum din ultimii 30 de ani

redactia

Cemacon Cluj şi-a majorat capitalul social cu 2,46 milioane lei

Stefana Muresan

Fabrica Terapia va angaja elevii direct de pe băncile școlii

Nora Dumitrescu

Consultații “second opinion” și diagnostic precis la un click distanță

Stefana Muresan

Dafora Mediaș, cifră de afaceri cu 64% mai mare și pierderi de aproape trei ori mai mici

Stefana Muresan

Hella România a ajuns la 3.700 de angajaţi. Fabrica de la Lugoj se extinde

Stefana Muresan

Marea întoarcere la birouri. Cât de curând? Câți dintre noi?

redactia

Gusturi sibiene: A fost lansată o platformă ce încurajează consumul local

Ion Surdu

Trei măsuri de comunicare proactivă cu investitorii

Ion Surdu

Leave a Comment