Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cinci produse lactate, atestate ca „Produs Montan” din Bihor

Primul „produs montan” atestat din Bihor a fost obținut de o fermă cu 100 de vaci pentru lapte din Vadu Crișului.

 

VadAgrar Logistic SRL din Vadu Crișului este prima fermă din Bihor care are dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” pentru următoarele cinci produse: „Lapte crud”, „Smântână”, „Caș”, „ Brânză Telemea” și „Brânză dulce”, potrivit Revistei „Fermierul bihorean”. Toate aceste denumiri sunt înregistrate în Registrul național al produselor montane, în urma deciziei Agenției Naționale a Zonei Montane (AZM) eliberată la finele lunii august.

În Bihor sunt 36 de orașe și comune cu statut de zonă montană, respectiv: Aleșd, Aștileu, Aușeu, Borod, Bratca, Bulz, Budureasa, Buntești, Căbești, Câmpani, Cărpinet, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Dobresti,Drăgănești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Lunca, Măgești, Nucet, Pietroasa, Pomezeu, Remetea, Rieni, Roșia, Șinteu, Ștei, Șoimi, Șuncuiuș, Tărcaia, Țețchea, Vadu Crișului, Vașcău și Vârciolog. Agricultorii din aceste zone pot și ei oferi o garanție de calitate superioară pentru produsele pe care le comercializează prin certificarea acestora ca „produs montan”. Procedura este simplă, spun proprietarii fermei din Vadu Crișului. Ei au trebuit să facă dovada că atât materiile prime cât și furajele pentru animalele din fermă provin din zona montană, iar prelucrarea produselor are loc, de asemenea, în aceeași zonă.

Ferma VadAgrar și-a început activitatea de creștere a vacilor în 2007. „Este o afacere de familie. De la început ne-am axat doar pe rasa Bălțata Românească”, declară Ana Maria Țepelea care, împreună cu soțul și familia, cresc în prezent 100 de vaci pentru lapte. Și-au dezvoltat afacerea de familie inclusiv cu fonduri europene. Au primit finanțări acordate atât pentru tinerii fermieri cât și pentru achiziția de utilaje agricole. Deocamdată, lactatele din fermă sunt vândute prin intermediul unui distribuitor din Aleșd.

Ce înseamă să deții un atestat de „produs montan”? Într-o lume cu alimente obţinute prin tehnologii tot mai chimizate, cu ape doar relativ nepoluate şi alimente îmbâcsite de „e-uri”, de conservanţi, produsele obținute din zona montană, alimentele garantat sănătoase şi cu calităţi bio-energetice şi gustative remarcabile sunt din ce în ce mai căutate, atât de consumatorii locali cât și la export.

De exemplu, după ce a obținut atestatul de „produs montan”, la ferma de la Vadu Crișului au început să curgă oferte chiar și de la marile lanțuri de magazine.

„Au venit oferte și de la câteva supermarketuri care s-au arătat interesate de produsele noastre”, spune Ana Maria.

Avantajele utilizării etichetei „Produs montan”
Potrivit reprezentantului ANZM, Sergiu Gabriel Ciucle (foto), șeful Oficiului de Dezvoltare Montană (ODM) Bihor, cu sediul în localitatea Borod, avantajele utilizării etichetei „Produs montan” sunt următoarele:
– Stimulează dezvoltarea zonei montane, graţie produselor agricole și, garantat, va aduce plus valoare în zonele de munte, datorită calității net superioare a produselor agroalimentare, asigurând continuitate activităților agricole în zona montană;
– Asigură o informare corectă a consumatorului, evitându-se astfel orice înșelătorie prin folosirea abuzivă a mențiunii „munte”, pentru a remedia deformarea pieţei cauzată de vânzarea produselor numite „de munte” şi care nu sunt în realitate produse de munte;
– Creşte competitivitatea sistemelor agricole tradiţionale de munte;
– Protejează patrimoniul cultural imaterial (gastronomie locală, produse agroalimentare locale etc.) al zonelor de munte.
„Utilizarea mențiunii de calitate facultative „produs montan” are rolul de a-i încuraja atât pe producători, în sensul de a-și certifica astfel produsele, dar și pe consumatori, pentru a le câștiga încrederea și de a le oferi garanția pentru consum”, explică Sergiu Ciucle, șeful ODM Bihor.

Produse montane atestate in judetul Bihor
FOTO: MARIANA GAVRILĂ

Conform specialiștilor, produsele din zona de munte sunt mai sănătoase și net superioare prin faptul că, în această zonă, hrana animalelor de pe pășuni și fânețe prezintă o gamă variată de plante nutritive valoroase, nepoluate.

Pentru valorificarea la prețuri cât mai bune a acestor produse sănătoase, de calitate superioară, reprezentantul ANZM din Bihor sfătuiește fermierii bihoreni să aleagă calea asocierii în cooperative, care să se ocupe, în final, de colectare, prelucrare și valorificarea produselor de munte, în sistem integrat. În plus, îmbinarea sectoarelor: turism (prin agroturism, ecoturism și turism rural) și sectorul agroalimentar montan poate revitaliza economia zonei montane a județului.

Pot fi atestate produsele lactate (în special brânzeturile), carnea şi unele preparate din carne, fructele, desigur fructele de pădure, ciupercile, mierea de albine, dar lista nu este epuizată. Obținerea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” este destul de simplă. După obținerea deciziei va trebui să țineți un Registru special de autocontrol care înseamnă: înregistrarea documentelor justificative referitoare la provenienţa hranei animalelor, a materiilor prime şi a ingredientelor folosite la producerea produselor montane, precum şi a celor referitoare la destinaţia de comercializare a produselor.
„Pentru cei care au ferme, acest registru de autocontrol este similar cu ce aveai și înainte de atestare, doar că e un tabel separat. În plus, îți mai trebuie câteva documente justificative de la primărie care să ateste că suprafața de teren pe care o deții și locul de fabricare și ambalare a produselor agroalimentare sunt, respectiv provin din zona montană”, explică proprietara fermei din Vadu Crișului.

SURSA: FERMIERUL BIHOREAN

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Premiile Astra Film Festival 2019 - ”Teach”, cel mai bun documentar românesc, dezvoltat la Sibiu

Articolul următor

Regina Maria preia Biostandard Oradea şi Clinica Gastro Center Craiova

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share