Agricultura București Industrie Ultimele stiri

Investițiile în educație – cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural, celebrată în toată lumea pe data de 15 octombrie, Corteva Agriscience, unul dintre cei mai mari furnizori de inputuri în agricultură, a organizat un eveniment însoțit de panel de discuții pentru a radiografia situația actuală a doamnelor din România active în domeniu. La eveniment au participat peste 80 de femei fermier, presă, reprezentanți din instituții de stat, asociații, profesori și manageri ai unor companii agricole cheie.

 

Panelul de discutii a reunit o varietate de opinii din partea doamnelor Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România, Elena Tatomir, director general Direcția Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Ana-Maria Bușoniu, Secretar de Stat, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene, Crenguța Bărbosu, manager Program Agricol WorldsVision România și Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin din România (CONAF).

Discuțiile au reliefat o creștere a nivelului de implicare al femeilor din România în agricultură și antreprenoriat și au prilejuit expunerea unor studii de caz și exemple de succes din domeniu. Au fost punctate, în egală măsură, probleme specifice comunităților rurale precum învățământul, numărul mare de femei inactive pe piața de muncă, violența domestică sau numărul mare mame adolescente. Printre acțiunile considerate utile pentru avansarea rolului femeilor in domeniul agricol se numără: creșterea nivelului de educație și digitalizare în mediul rural, dezvoltarea mai multor unități de procesare, accesarea de programe de sprijin europene și o mai bună colaborare între autorități și între unitățile de învățământ agricol și fermierii din zonele adiacente.

„Dacă vorbim despre agricultură, atunci trebuie să ne raportăm la subiectul egalității de gen din două perspective. Trebuie să privim lucrurile din perspectiva femeilor angajate în companii agricole care doresc să aibă cariere de succes, dar și din perspectiva femeilor fermier care dețin o afacere de familie și luptă cu diverse bariere în a administra aceste afaceri. În ambele cazuri, felul în care aceste femei sunt tratate are un impact profund asupra dezvoltării agriculturii și a economiei naționale, precum și a securității alimentare, dacă privim lucrurile la o scară globală”, a declarat Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România.
„Există un interes mare din partea doamnelor pentru domeniul agricol. Din cei 844.000 de fermieri care conduc exploatații agricole înregistrați de APIA, 275.000 sunt femei. Doar în Ministerul Agriculturii avem circa 400 de femei angajate, iar din cele 58 de licee agricole din țară 30 sunt conduse de femei.”, a declarat Elena Tatomir, director general Direcția Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii. „Suprafețele agricole prelucrate în România au crescut, productivitatea este mai mare, se fac anual investiții substanțiale în acest domeniu. Dar dincolo de producția agricolă, trebuie să încurajăm procesarea și consumul de produse procesate local”, a completat Elena Tatomir.
„Pentru a dezvolta satul românesc avem nevoie să aplicăm pentru mai multe surse de finanțare. Sunt intervenții diferite care pot fi finanțate prin politica de coeziune și aș menționa aici dezvoltarea învățământului agricol, înființarea de start-up-uri sau servicii și economii sociale care să adreseze persoane vulnerabile sau cele care provin din categorii defavorizate. Colaborarea între ministere, între mediul public și privat sau cea dintre consultanți și fermieri devine foarte importantă”, a declarat Ana-Maria Bușoniu, Secretar de Stat, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene.
„Agricultura devine un domeniu din ce în ce mai performant, iar pentru a face performanță este nevoie de cunoștințe din domenii diverse. Mai mult, însă, credem că e nevoie de practică și de o colaborare între fermieri și școlile agricole. Fac un apel la doamnele active în agricultură să se apropie de tinerii din învățământul preuniversitar agricol și să le ofere o șansă. Aceștia ar putea fi specialiștii de care vor avea nevoie curând”, a declarat Crenguța Bărbosu, manager Program Agricol WorldsVision România.
„Avem nevoie o cultură antreprenorială, de experiență și modele de succes. Acest lucru poate fi extrapolat și în agricultură. Numai 675.000 de femei din România sunt implicate azi în antreprenoriat, în poziții de manager, asociat, acționar, administrator sau PFA. Datele statistice arată că sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăți statutul femeii.”, a declarat Cristina Chiriac, președinte CONAF.

Corteva Agriscience, companie 100% agricolă cu departamente puternice de cercetare, producător și furnizor de semințe, produse de protecția plantelor și soluții digitale, țintește să devină promotor global al egalității de gen pe plan global și, mai ales, în România. Înțelegând impactul pozitiv pe care îl au femeile, compania caută să incorporeze egalitatea de gen în cultura sa și să beneficieze de efectele echilibrului de gen.

Corteva Agriscience a comandat anul trecut un studiu amplu, care a colectat date din 17 țări pentru a sublinia importanța femeilor în domeniul agricol și pentru a identifica barierele care stau în calea unei implicări depline și de succes a acestora. Rezultatele studiului arată că, deși femeile sunt foarte încântate să lucreze în acest domeniu, ele simt o discriminare de gen destul de răspândită care variază de la 78% în India până la 52% în SUA. Doar jumătate dintre femei spun că au la fel de mult succes ca bărbații cu aceleași aptitudini, 42% afirmă că beneficiază de aceleași șanse ca omologii lor bărbații și 38% spun că sunt împuternicite să ia decizii privind modul în care sunt utilizate fondurile în ferme și agricultură. Aproape 40% dintre respondenți spun că au venituri mai mici decât bărbații și un acces mai limitat la surse de finanțare.

Corteva dorește să implice mai mult companiile, comunitățile locale, autoritățile și grupurile de femei din diverse etape ale producției agricole și să le ofere acestora o platformă de comunicare, schimb de experiențe și sfaturi.

Related posts

Transilvania are cele mai multe proiecte de Smart City în România

Nora Dumitrescu

Synevo, 14 centre de recoltare amplasate în vestul țării

redactia

Transdara Arad, membru al Grupului Atlassib, a ieşit din insolvenţă

Stefana Muresan

Noi instrumente de eficiență energetică (cogenerare, monitorizare, automatizare)

redactia

GIC a finalizat acordul de achizitie a P3

Ionut Oprea

Lucrul “la comun”, noua tendință în România

Stefana Muresan

AGROLAND, retailer agricol românesc investește în resurse umane de top specializate

Ligia Voro

Athos Com din Sălaj și două firme din București, contract de aproape 90 mil. lei cu DRDP București

redactia

Prodvinalco a strâns dividende de 4 milioane din profiturile anterioare

Nora Dumitrescu

TAROM va opera curse din Oradea către Milano şi Barcelona

redactia

Contribuabilii pot solicita de la ANAF prin SPV fișa de plătitor simplificată

Traian Dan

O firmă din Tulcea va reabilita Castelul Corvinilor, contract de 5 mil. euro

redactia

Laboratorul de prăjituri, componenta dulce Pansab Reghin

Ligia Voro

Fostul Palat al Telefoanelor din Brașov se va transforma în hotel

Stefana Muresan

Producător de mobilier din Brașov spune că poate să producă halate de unică folosință, dar nu și să le sterilizeze

Ion Surdu

Aradul vrea să acceseze fonduri europene de 48 mil. euro pentru dezvoltarea transportului public

redactia

CBRE: Dezvoltatorii se concentrează pe marile orașe regionale

Ligia Voro

Bani europeni destinati îmbunătătirii procedurilor si optimizării proceselor în Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Laufer: Granturi de 50.000 de lei pentru firmele românești care vizează internaționalizarea

Stefana Muresan

Administrația Fondului de Mediu a lansat Programul Rabla Clasic

Traian Dan

Cristina Pardi, Head of New Business: “Filosofia NTT DATA Romania are în centrul său clientul, viziunea și echipa”

redactia

Ce organizează APMCR la Construct Expo?

Ligia Voro

Număr record de participanți la Târgul de Cariere Digital Oradea, peste 2.800

Traian Dan

Ministerul Transporturilor a emis ultimul set de autorizații pentru modernizarea căii ferate între Simeria și Arad, constructor asocierea Astaldi SpA – FCC Construccion SA – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA – SC Thales Systems România SRL

Stefana Muresan

Leave a Comment