Agricultura București Industrie Ultimele stiri

Investițiile în educație – cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural, celebrată în toată lumea pe data de 15 octombrie, Corteva Agriscience, unul dintre cei mai mari furnizori de inputuri în agricultură, a organizat un eveniment însoțit de panel de discuții pentru a radiografia situația actuală a doamnelor din România active în domeniu. La eveniment au participat peste 80 de femei fermier, presă, reprezentanți din instituții de stat, asociații, profesori și manageri ai unor companii agricole cheie.

 

Panelul de discutii a reunit o varietate de opinii din partea doamnelor Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România, Elena Tatomir, director general Direcția Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Ana-Maria Bușoniu, Secretar de Stat, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene, Crenguța Bărbosu, manager Program Agricol WorldsVision România și Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin din România (CONAF).

Discuțiile au reliefat o creștere a nivelului de implicare al femeilor din România în agricultură și antreprenoriat și au prilejuit expunerea unor studii de caz și exemple de succes din domeniu. Au fost punctate, în egală măsură, probleme specifice comunităților rurale precum învățământul, numărul mare de femei inactive pe piața de muncă, violența domestică sau numărul mare mame adolescente. Printre acțiunile considerate utile pentru avansarea rolului femeilor in domeniul agricol se numără: creșterea nivelului de educație și digitalizare în mediul rural, dezvoltarea mai multor unități de procesare, accesarea de programe de sprijin europene și o mai bună colaborare între autorități și între unitățile de învățământ agricol și fermierii din zonele adiacente.

„Dacă vorbim despre agricultură, atunci trebuie să ne raportăm la subiectul egalității de gen din două perspective. Trebuie să privim lucrurile din perspectiva femeilor angajate în companii agricole care doresc să aibă cariere de succes, dar și din perspectiva femeilor fermier care dețin o afacere de familie și luptă cu diverse bariere în a administra aceste afaceri. În ambele cazuri, felul în care aceste femei sunt tratate are un impact profund asupra dezvoltării agriculturii și a economiei naționale, precum și a securității alimentare, dacă privim lucrurile la o scară globală”, a declarat Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România.
„Există un interes mare din partea doamnelor pentru domeniul agricol. Din cei 844.000 de fermieri care conduc exploatații agricole înregistrați de APIA, 275.000 sunt femei. Doar în Ministerul Agriculturii avem circa 400 de femei angajate, iar din cele 58 de licee agricole din țară 30 sunt conduse de femei.”, a declarat Elena Tatomir, director general Direcția Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii. „Suprafețele agricole prelucrate în România au crescut, productivitatea este mai mare, se fac anual investiții substanțiale în acest domeniu. Dar dincolo de producția agricolă, trebuie să încurajăm procesarea și consumul de produse procesate local”, a completat Elena Tatomir.
„Pentru a dezvolta satul românesc avem nevoie să aplicăm pentru mai multe surse de finanțare. Sunt intervenții diferite care pot fi finanțate prin politica de coeziune și aș menționa aici dezvoltarea învățământului agricol, înființarea de start-up-uri sau servicii și economii sociale care să adreseze persoane vulnerabile sau cele care provin din categorii defavorizate. Colaborarea între ministere, între mediul public și privat sau cea dintre consultanți și fermieri devine foarte importantă”, a declarat Ana-Maria Bușoniu, Secretar de Stat, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene.
„Agricultura devine un domeniu din ce în ce mai performant, iar pentru a face performanță este nevoie de cunoștințe din domenii diverse. Mai mult, însă, credem că e nevoie de practică și de o colaborare între fermieri și școlile agricole. Fac un apel la doamnele active în agricultură să se apropie de tinerii din învățământul preuniversitar agricol și să le ofere o șansă. Aceștia ar putea fi specialiștii de care vor avea nevoie curând”, a declarat Crenguța Bărbosu, manager Program Agricol WorldsVision România.
„Avem nevoie o cultură antreprenorială, de experiență și modele de succes. Acest lucru poate fi extrapolat și în agricultură. Numai 675.000 de femei din România sunt implicate azi în antreprenoriat, în poziții de manager, asociat, acționar, administrator sau PFA. Datele statistice arată că sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăți statutul femeii.”, a declarat Cristina Chiriac, președinte CONAF.

Corteva Agriscience, companie 100% agricolă cu departamente puternice de cercetare, producător și furnizor de semințe, produse de protecția plantelor și soluții digitale, țintește să devină promotor global al egalității de gen pe plan global și, mai ales, în România. Înțelegând impactul pozitiv pe care îl au femeile, compania caută să incorporeze egalitatea de gen în cultura sa și să beneficieze de efectele echilibrului de gen.

Corteva Agriscience a comandat anul trecut un studiu amplu, care a colectat date din 17 țări pentru a sublinia importanța femeilor în domeniul agricol și pentru a identifica barierele care stau în calea unei implicări depline și de succes a acestora. Rezultatele studiului arată că, deși femeile sunt foarte încântate să lucreze în acest domeniu, ele simt o discriminare de gen destul de răspândită care variază de la 78% în India până la 52% în SUA. Doar jumătate dintre femei spun că au la fel de mult succes ca bărbații cu aceleași aptitudini, 42% afirmă că beneficiază de aceleași șanse ca omologii lor bărbații și 38% spun că sunt împuternicite să ia decizii privind modul în care sunt utilizate fondurile în ferme și agricultură. Aproape 40% dintre respondenți spun că au venituri mai mici decât bărbații și un acces mai limitat la surse de finanțare.

Corteva dorește să implice mai mult companiile, comunitățile locale, autoritățile și grupurile de femei din diverse etape ale producției agricole și să le ofere acestora o platformă de comunicare, schimb de experiențe și sfaturi.

Related posts

Cel mai scump ardei iute din lume se cultivă în Banat. Un kilogram costă între 11.000 și 25.000 de dolari

redactia

UE vrea să știe cât pământ lucrează românii și câte animale sunt în ferme și gospodării. Începe recensământul agricol – de probă, deocamdată

Ion Surdu

Proiectele de infrastructură devin mai puțin costisitoare: Novitas 3D City – Orașul tău digital

Stefana Muresan

Peste 3.000 de pești în zona de acvaristică din magazinul Hornbach din Oradea

Traian Dan

UMFST Târgu Mureș a câștigat trei noi proiecte ROSE

Ligia Voro

Sondaj pentru antreprenori. ELITE Business Women: „E nevoie de vocea voastră pentru a trece peste această perioadă cu bine”

Papuc Irina

Tranziția spre energie curată, ce se întâmplă cu mineritul românesc?

Ligia Voro

Clujul își modernizează șoselele din zonele montană și metropolitană

Nora Dumitrescu

Conferința Europeană de Istorie Rurală „RURAL History 2023”, la Cluj-Napoca

Ligia Voro

Străinii, cuceriți de un sătuc din vestul țării: „Toate casele sunt cumpărate, chiar şi de luxemburghezi”

redactia

Asocierea Brasig Strabag -Swietelsky, câștigătoarea licitației pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, contract de 700 milioane euro

Stefana Muresan

Harta învățământului profesional și dual. Aproape 85.000 de elevi se pregătesc să devină meseriaşi

redactia

Primul mall construit în Sibiu va fi inaugurat pe 14 noiembrie. Cum va arăta Promenada Mall

Papuc Irina

Transparența cheltuielilor și achizițiilor publice la Consiliul Județean Bihor

Traian Dan

Brașov: Hodlmayr va transporta 15.000 de masini pentru Toyota Romania anul acesta

redactia

Oxygen – prima agenție națională de comunicare ce își deschide birou la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Alianța Vestului din fabricile de mobilier: Linii de producție fără oameni, in și cânepă în loc de lemn

Stefana Muresan

BCR pune la dispoziția spitalelor și personalului medical mașini electrice

Traian Dan

Cărțile preferate de Bill Gates în 2018

redactia

CFR iese la racolare de tineri ingineri în Ardeal și Banat

Nora Dumitrescu

Începe licitația pentru lotul 2 al Autostrăzii Sibiu-Pitești

Ion Surdu

1.100 de viziere de la Silcotub, aduse la “județeanul” din Sălaj

Nora Dumitrescu

Bugetul de călătorii de 7 milioane euro pe an al Agenției Europene a Medicamentului – gestionat de o agenție de corporate travel management din România

redactia

Parc industrial în locul fermei de porci Nutripork de lângă Oradea

Traian Dan

Leave a Comment