Comunitate Maramureș

Autoritățile și sindicatele se bat pe clădirea Casei de Cultură din Baia Mare

Autoritățile din Maramureș au un proiect de modernizare a Casei de Cultură din Baia Mare (CCBM), însă clădirea este revendicată de sindicate.      

O comisie mixtă de verificare stabilită de Instituția Prefectului Județului Maramureș (IPJM) s-a deplasat la CCBM, acțiunea fiind coordonată de prefectul Vasile Moldovan. Acesta a precizat că, din punct de vedere juridic, CCBM nu se află în domeniul public sau privat al municipiului Baia Mare.

“Este înregistrat pe rolul instanței de judecată un litigiu juridic având ca obiect acțiunea civilă prin care Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), prin lichidatorul judiciar, în calitate de reclamantă, solicită constatarea dreptului de proprietate asupra imobilului de 7.986 mp, care include și platforma pavată, spațiile verzi interioare, alei interioare, platformă laterală de acces și alveole spații verzi, constatarea unui drept de superficie al terenului în favoarea reclamantei și înscrierea în Cartea Funciară a drepturilor constatate în contradictoriu cu Municipiul Baia Mare”, conform IPJM.

Printr-o hotărâre a Consiliului Local Baia Mare s-a dispus trecerea în domeniul public al municipiului a imobilului în natură, construcție cu teren aferent cu destinația casă de cultură. Tribunalul Maramureș și Curtea de Apel Cluj au respins ca neîntemeiat apelul declarat de ANCCSR. Decizia civilă nr. 170/A2019 însă nu este definitivă, ea fiind atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție

“CCBM are nevoie de o reabilitare complexă a clădirii și terenului adiacent. Este necesară prin proiecte refacerea instalațiilor de alimentare cu energie electrică, de încălzire, a sistemului de preluare și evacuare a apelor pluviale, reamenajarea sălii de spectacol. Realizarea acestor lucrări vor permite organizarea de evenimente culturale sau alte activități. Celelalte spații din imobil care sunt închiriate corespund activităților care se desfășoară.

CCBM nu are nevoie, conform prevederilor legislației în vigoare, de obținerea autorizației de securitate la incendiu, fiind construită anterior anului 1992 (hotărârea de guvern 51/1992). Având în vedere situația juridică actuală și existența unui proces pe rolul instanței pentru stabilirea proprietarului, am solicitat măsuri punctuale pentru remedierea deficiențelor constatate de către fiecare instituție din comisie.

După stabilirea proprietarului și înscrierea obiectivului în cartea funciară se va impune efectuarea lucrărilor de întreținere și reparații capitale pentru reabilitarea și modernizarea clădirii și terenului aferent.

CCBM reprezintă un edificiu reprezentativ la nivelul județului, parte a patrimoniului cultural și identității noastre comune care trebuie salvată de la degradare și distrugere”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Oficiul Județean pentru Protecţia Consumatorilor și Direcția de Sănătate Publică Maramureş au dispus închiderea pentru șase luni a CCBM pentru condiții improprii de funcționare, mai ales pe partea de igienă. La fel s-a întâmplat și în cazul Casei Tineretului, care aparține Consiliului Județean. Reabilitarea completă a CCBM e estimată la 4 milioane de euro.

Related posts

Rețeaua REGINA MARIA, achiziție finalizată la Baia Mare

Ligia Voro

Sprijin din partea autorităților pentru editorii legitimi de presă scrisă și online, în contextul crizei generate de COVID19

Nicolae Pop

România trimisă în fața Curții de Justiție. România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a directivei UE privind mărcile în legislația națională

Gruita Ienasoiu

Platforma Romplumb, scoasă la vânzare cu 5,2 milioane euro

Nora Dumitrescu

Firmele maramureșene, instruite de finanțe la impozitare și TVA

Nora Dumitrescu

Delgaz Grid plănuiește investiții în rețele de 1,9 miliarde de lei până în 2023

Traian Dan

Echipa băimăreană Robocorns a dat roboții pe viziere

Nora Dumitrescu

Spital de infecțioase și pneumologie de 25 de milioane de euro la Oradea

Traian Dan

Tinerii marketeri ai Clujului s-au reorganizat în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Aproape 7 milioane de lei pentru realizarea Piațetei Nufărul din Oradea

Traian Dan

Reprezentanți ai mediului de afaceri au creat o platformă pentru spitalele care au nevoie de ajutor

Ion Surdu

Drusal va opera la Maramureș pe o platformă temporară

Nora Dumitrescu

Bunele practici de management, dezbătute la o degustare de vin

Nora Dumitrescu

Trei județe din Ardeal vor beneficia de mari împăduriri

Nora Dumitrescu

Maramureșul va accesa bani europeni pentru gestionarea deșeurilor

Nora Dumitrescu

Investitorii internaționali din Cluj s-au aliat oficial

Nora Dumitrescu

Afacere de familie în Maramureș: ulei presat la rece, din semințe de la producătorii locali

Stefana Muresan

Fundația Comunitară Oradea caută soluții locale la provocări locale

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Brașov County, a Top Destination in Romania

Transilvania Business

Patru orașe din Transilvania vor avea reîncărcare pentru vehicule electrice

Nora Dumitrescu

Via Transilvanica în județul Sibiu: La Biertan a fost inaugurat tronsonul de 115 km

Ion Surdu

Companiile din Zalău sponsorizează iluminatul de sărbători

Nora Dumitrescu

VIDEO. Un cadou minunat de Crăciun: albumul Cluj – Photos&Memories, un produs al TB

Ligia Voro

Cartierul Diasporei Oradea prinde contur

Traian Dan

Leave a Comment