Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Autoritățile și sindicatele se bat pe clădirea Casei de Cultură din Baia Mare

Autoritățile din Maramureș au un proiect de modernizare a Casei de Cultură din Baia Mare (CCBM), însă clădirea este revendicată de sindicate.      

O comisie mixtă de verificare stabilită de Instituția Prefectului Județului Maramureș (IPJM) s-a deplasat la CCBM, acțiunea fiind coordonată de prefectul Vasile Moldovan. Acesta a precizat că, din punct de vedere juridic, CCBM nu se află în domeniul public sau privat al municipiului Baia Mare.

“Este înregistrat pe rolul instanței de judecată un litigiu juridic având ca obiect acțiunea civilă prin care Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), prin lichidatorul judiciar, în calitate de reclamantă, solicită constatarea dreptului de proprietate asupra imobilului de 7.986 mp, care include și platforma pavată, spațiile verzi interioare, alei interioare, platformă laterală de acces și alveole spații verzi, constatarea unui drept de superficie al terenului în favoarea reclamantei și înscrierea în Cartea Funciară a drepturilor constatate în contradictoriu cu Municipiul Baia Mare”, conform IPJM.

Printr-o hotărâre a Consiliului Local Baia Mare s-a dispus trecerea în domeniul public al municipiului a imobilului în natură, construcție cu teren aferent cu destinația casă de cultură. Tribunalul Maramureș și Curtea de Apel Cluj au respins ca neîntemeiat apelul declarat de ANCCSR. Decizia civilă nr. 170/A2019 însă nu este definitivă, ea fiind atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție

“CCBM are nevoie de o reabilitare complexă a clădirii și terenului adiacent. Este necesară prin proiecte refacerea instalațiilor de alimentare cu energie electrică, de încălzire, a sistemului de preluare și evacuare a apelor pluviale, reamenajarea sălii de spectacol. Realizarea acestor lucrări vor permite organizarea de evenimente culturale sau alte activități. Celelalte spații din imobil care sunt închiriate corespund activităților care se desfășoară.

CCBM nu are nevoie, conform prevederilor legislației în vigoare, de obținerea autorizației de securitate la incendiu, fiind construită anterior anului 1992 (hotărârea de guvern 51/1992). Având în vedere situația juridică actuală și existența unui proces pe rolul instanței pentru stabilirea proprietarului, am solicitat măsuri punctuale pentru remedierea deficiențelor constatate de către fiecare instituție din comisie.

După stabilirea proprietarului și înscrierea obiectivului în cartea funciară se va impune efectuarea lucrărilor de întreținere și reparații capitale pentru reabilitarea și modernizarea clădirii și terenului aferent.

CCBM reprezintă un edificiu reprezentativ la nivelul județului, parte a patrimoniului cultural și identității noastre comune care trebuie salvată de la degradare și distrugere”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

Oficiul Județean pentru Protecţia Consumatorilor și Direcția de Sănătate Publică Maramureş au dispus închiderea pentru șase luni a CCBM pentru condiții improprii de funcționare, mai ales pe partea de igienă. La fel s-a întâmplat și în cazul Casei Tineretului, care aparține Consiliului Județean. Reabilitarea completă a CCBM e estimată la 4 milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parteneriat la Sibiu: Dent Estet și Polisano oferă investigații stomatologice prin pachetul One Day Check-Up

Articolul următor

Date BNR: cum a evoluat indicele ROBOR la trei luni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share