București Energie Energy Mirror Of Romania Finante-banci Ultimele stiri

Un nou succes: BVB a înființat compania care va avea rol de Contraparte Centrală

Bursa de Valori București (BVB), instituție fundamentală a pieței de capital, a înființat împreună cu alți opt acționari compania pe structura căreia va funcționa contrapartea centrală locală. Entitatea juridică poartă numele de CCP.RO Bucharest S.A. și a fost înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului în data de 4 noiembrie 2019, după ce acționarii acestei noi entități au aprobat participarea la capitalul social al acesteia, în sumă totală de 79,8 milioane lei (16,8 milioane euro).

 

BVB este acționar majoritar în nouă companie, în urmă unei contribuții de 47,5 milioane lei  (10 milioane euro), reprezentând 59,52% din capitalul social al CCP.RO Bucharest (CCP.RO). Această reprezintă cea mai mare investiție realizată de BVB în cadrul unui singur proiect, care își propune să contribuie la creșterea lichidității pieței de capital locale.

Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale „OPCOM” S.A. (OPCOM) deține 19,06% din capitalul social al CCP.RO. Alți acționari în cadrul CCP.RO sunt: Enel România S.A., Banca Transilvania S.A, Tinmar Energy S.A., Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana S.A., Societatea de Investiții Financiare Transilvania S.A., Societatea de Investiții Financiare Muntenia S.A. și SSIF BRK Financial Group S.A., fiecare având dețineri individuale sub 10%.

Primul Consiliu de Administrație al CCP va fi format din 7 membri: Adrian Tănase – Președinte CA – (Director General al BVB), Otto Emil Nägeli (membru CA în cadrul BVB), Victor Ionescu (Director General al OPCOM), Cristian-Sorin Culea (Director Energy Management – Enel România), Iulius-Grigore Postolache (Managing Partner al aVilicus Consulting), Gabriel-Andrei Techera (Consilier în cadrul Cabinetului Șefului Cancelariei Prim-ministrului), Sinan Kircali (Director General Adjunct Garanti Bank). Durata mandatului primilor membri ai Consiliului de Administrație este de doi ani.

„Faptul că am reușit să realizăm cu succes prima etapă majoră în construirea unei contrapărți centrale locale printr-o investiție semnificativă este o dovadă excelentă de cooperare și de interes în dezvoltarea sustenabilă și semnificativă a pieței de capital și de energie. Ne bucurăm că putem să plecăm la drum cu parteneri puternici din domeniul financiar și cel energetic într-un proiect fără precedent pentru România. CCP.RO va stimula creșterea lichidității piețelor deservite, iar existența acestei instituții reprezintă condiția minimă necesară pentru a asigura o evoluție sănătoasă a acestora”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al BVB și Președintele CA al CCP.RO Bucharest.

 

De ce este importantă Contrapartea Centrală

CCP.RO va găzdui infrastructura care va permite relansarea și dezvoltarea pieței derivatelor în România și va asigura mecanisme noi pentru diminuarea și transferul riscurilor la nivelul piețelor deservite, și anume piețele operate de BVB, respectiv de OPCOM, contribuind la creșterea încrederii și activității pe aceste piețe. CCP se va interpune între părțile tranzacției devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător, și va garanta finalizarea decontării tranzacției prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului.

Pentru investitorii sau participanții care activează pe piață de capital locală, existența CCP va permite introducerea și dezvoltarea tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acțiuni, mărfuri, obligațiuni, indici, curs de schimb, etc.).

Următoarele etape majore în activitatea noii companii sunt pregătirea documentației pentru autorizarea CCP.RO în calitate de contraparte centrală și obținerea autorizației de funcționare în acest scop din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). BVB și-a propus că primele operațiuni realizate prin intermediul CCP.RO să aibă loc în 16 luni de la înființarea noii companii.

Related posts

Studiu despre farmaciile din România – un business profitabil: afaceri de peste 20 de miliarde de lei

Papuc Irina

Nouă loturi de autostradă, însumând 100 km, se vor recepţiona în acest an

Stefana Muresan

Obiectivul BNR: păstrarea stabilităţii recâștigate și asigurarea lichidităţii

Traian Dan

Companiile se așteaptă la o scădere semnificativă a afacerilor

redactia

Burleanu, numit de UEFA în grupul de lucru dedicat strategiei comerciale

Ligia Voro

„Autostrada electrică” îşi continuă extinderea în România

Stefana Muresan

Topul laboratoarelor medicale din România după cifra de afaceri

Papuc Irina

Ministerul Dezvoltării Regionale vrea să cumpere 17 tramvaie cu peste 36 milioane de euro

redactia

VCST Alba – spirit de echipă, motivație și competitivitate

Ligia Voro

Fabrica de prelucrare a lemnului Kastamonu din Reghin, afaceri de 117 mil. euro în T3

Stefana Muresan

Villa Vinea, premiată cu aur pentru explozia aromată din vinurile sale speciale

Ionel Albu

Specialiștii în IT s-au întâlnit la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment organizat de BRINEL

Stefana Muresan

Ioan Nani, Director General: Antibiotice își extinde prezența internațională

Papuc Irina

Business (r)Evolution Bucuresti

Ionut Oprea

Absorbţie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene

redactia

Autostrăzile care conectează Clujul, departe de finalizare în 2020

Nora Dumitrescu

Construcția podului de la Gilău, care unește două autostrăzi, finalizată

redactia

CFR, peste 100 de km de cale ferată modernizată

Stefana Muresan

Front de lucru pentru constructori! Noi exproprieri pentru traseul Secțiunii 2A Ogra – Câmpia Turzii

Stefana Muresan

La Oradea s-au pus bazele primului cluster de geotermalism din România

Traian Dan

Peste 400 milioane lei nerambursabili vor susține 335 de firme din Regiunea Centru să se retehnologizeze

Stefana Muresan

Technovation Girls, competiția digitală dedicată fetelor, înaintea fazei finale

Traian Dan

Ministerul Turismului, parteneriat cu reprezentanţii festivalurilor Untold şi Neversea pentru promovarea turistică a României

Stefana Muresan

Compania Samax din Maramureș, cu acționariat canadian, va exploata zăcămintele de aur-cupru de la Rovina (Hunedoara), estimate la peste 5 miliarde de dolari

Stefana Muresan

Leave a Comment