Antreprenori Bihor Ultimele stiri

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a vizitat Oradea

Conectarea orașului Oradea la sistemul european de autostrăzi și reluarea zborurilor de pe aeroportul Oradea pe relația Germania au fost principalele puncte atinse în cadrul discuţiei dintre ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Ambasadorul Germaniei s-a aflat într-o vizită la Oradea, marţi, 5 noiembrie.

În contextul în care Germania este cel mai important partener economic al României, cea mai mare parte a discuției s-a axat pe probleme legate de continuarea creșterii dezvoltării economice, dar și despre posibilitatea dezvoltării unor colaborări cu primării din Germania. *

Primarul Ilie Bolojan a subliniat că atragerea de investitori în Oradea va rămâne o direcție importantă și în anii următori iar companiile germane au un potențial mare de a genera astfel de investiții.

Ambasador Cord Meier-Klodt a dat asigurări că va sprijini colaborarea cu Institutul Goethe, în vederea îmbunătățirii predării limbii germane la Liceul Schiller și pentru susținerea colaborării între universitățile orădene și universități tehnice germane.

De la 17:00, în sala mare a Primăriei Oradea ambasadorul Cord Meier-Klodt a participat la o masă rotundă pe tema „Perspectivele dezvoltării economice în Oradea”, eveniment la care au luat parte reprezentanți ai companiilor din Oradea, ai mediului economic și academic.

Am avut în cursul zilei de azi o întâlnire cu reprezentanții companiilor germane din Oradea și din ce am discutat cu aceștia pot să vă spun că economia germană se simte bine în această regiune și vede posibilități de creștere aici. Am discutat și cu câțiva elevi din Oradea și m-am bucurat să constat că aceștia vorbesc mai multe limbi străine”, a spus ambasadorul.

Primarul Ilie Bolojan a subliniat rolul important al investițiilor, în special a celor străine, în dezvoltarea orașului. „Din 2008 numărul locurilor de muncă a crescut simțitor, asfel că în prezent avem aproximativ 96.000 de locuri de muncă în Oradea, cu peste 20.000 de locuri mai multe decât în urmă cu 10 ani și pentru asta le mulțumesc companiilor, cu atât mai mult cu cât o treime din impozitul pe salarii este venit la bugetul local. Deficitul forței de muncă este însă o realitate și trebuie să ne adaptăm. Săptămâna viitoare vom inaugura internatul de la școala profesională Traian Vuia, unde elevii primesc burse, cazare și masă gratuită și este important ca elevii să fie pregătiți și în cadrul companiilor din Oradea. Ne dorim totodată să recrutăm forță de muncă și din zona metropolitană, unde transportul trebuie îmbunătățit, în așa fel încât să cumpărăm flota de autobuze, să avem un transport integrat în toată Zona Metropolitană, să existe subvenții pentru o parte din aceste curse. Conectivitatea orașului este o altă componentă foarte importantă care ne influențează dezvoltarea, este important ca aeroportul să aibă curse internaționale iar începând de anul viitor, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, să finalizăm legătura cu viitoarea autostradă. Ne dorim totodată o universitate puternică, atractivă, adaptată la cerințele de pe piața muncii, să fim un oraș în care studenții vin, nu din care pleacă”, a spus primarul Bolojan.

Reprezentanții firmelor prezenți la întâlnirea cu ambasadorul au arătat că investițiile nemțești în România sunt importante, iar companiile românești își doresc și ele să iasă pe piața de desfacere din afară, inclusiv în Germania, iar reprezentanții universităților din Oradea au afirmat că în prezent se pune un mare accent pe limba engleză și germană, iar dezvoltarea colaborării cu alte universități din afara țării este foarte binevenită. 

Foto deschidere: oradea.ro

Related posts

Denisson Energy din Sibiu primește finanțare pentru construcția primei rețele de stații de Gaz Natural Comprimat din România

redactia

Inițiativa celor Trei Mări se extinde: Șase țări se alătură Poloniei și României în cadrul Fondului de Investiții

Ion Surdu

Germania, Franţa şi Italia, primele trei ţări care controlează subgrupuri de întreprinderi din România

Stefana Muresan

Compania maghiară Terran, producătoare de ţigle din beton, a investit 5 mil. euro într-o fabrică în Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Muzeul ASTRA, trei stele în Ghidul Michelin

Stefana Muresan

BCR lansează primul program de Mindfulness financiar din România

Traian Dan

FOTO: Proiecte de politici publice schițate la Cluj de mai multe organizații

Ligia Voro

Tibbett Logistics opens 15th warehouse in Romania

Ionut Oprea

Cel mai celebru hotel din Cluj, bun de cumpărat

Nora Dumitrescu

Profitul net al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut în primul trimestru cu 42%

Ion Surdu

Investiție de peste 3 milioane de euro într-o fabrică de ambalaje de carton, în parcul industrial Bistriţa Sud

Stefana Muresan

Endava deschide două noi centre software în Transilvania

Ligia Voro

Alba Iulia: 9 milioane de lei pentru 122 de platforme subterane de deșeuri

Papuc Irina

Launching of the UP-site Bucharest construction – 50% already pre sold

Ionut Oprea

Maria Gabriela Zoană: “Putem intra în Schengen anul viitor”

redactia

Metalica Oradea, scoasă la vânzare pentru mai puțin de 9 milioane de euro

Traian Dan

Maramureș: Compania americană Universal Alloy Corporation Europe investeşte peste 250 de milioane de euro într-un centru pentru producţia de componente pentru aeronave

redactia

Cine va decide fezabilitatea “Autostrăzii Nordului”

Nora Dumitrescu

Orașele din Transilvania și Banat, reconectate aerian

Nora Dumitrescu

CNAIR are un nou director general. Provizoriu

Ligia Voro

Grup Feroviar Român obține primul certificat european de siguranță valabil pentru operarea în două ţări – România şi Grecia

Ion Surdu

Cursele de pe aeroporturile din Timişoara, Oradea și Cluj-Napoca urcă vânzările pe litoral

Stefana Muresan

Grupul ROCKWOOL construiește o fabrică de vată minerală bazaltică în Ploiești West Park

Ionut Oprea

Leave a Comment