Antreprenori Bihor Ultimele stiri

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, a vizitat Oradea

Conectarea orașului Oradea la sistemul european de autostrăzi și reluarea zborurilor de pe aeroportul Oradea pe relația Germania au fost principalele puncte atinse în cadrul discuţiei dintre ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Ambasadorul Germaniei s-a aflat într-o vizită la Oradea, marţi, 5 noiembrie.

În contextul în care Germania este cel mai important partener economic al României, cea mai mare parte a discuției s-a axat pe probleme legate de continuarea creșterii dezvoltării economice, dar și despre posibilitatea dezvoltării unor colaborări cu primării din Germania. *

Primarul Ilie Bolojan a subliniat că atragerea de investitori în Oradea va rămâne o direcție importantă și în anii următori iar companiile germane au un potențial mare de a genera astfel de investiții.

Ambasador Cord Meier-Klodt a dat asigurări că va sprijini colaborarea cu Institutul Goethe, în vederea îmbunătățirii predării limbii germane la Liceul Schiller și pentru susținerea colaborării între universitățile orădene și universități tehnice germane.

De la 17:00, în sala mare a Primăriei Oradea ambasadorul Cord Meier-Klodt a participat la o masă rotundă pe tema „Perspectivele dezvoltării economice în Oradea”, eveniment la care au luat parte reprezentanți ai companiilor din Oradea, ai mediului economic și academic.

Am avut în cursul zilei de azi o întâlnire cu reprezentanții companiilor germane din Oradea și din ce am discutat cu aceștia pot să vă spun că economia germană se simte bine în această regiune și vede posibilități de creștere aici. Am discutat și cu câțiva elevi din Oradea și m-am bucurat să constat că aceștia vorbesc mai multe limbi străine”, a spus ambasadorul.

Primarul Ilie Bolojan a subliniat rolul important al investițiilor, în special a celor străine, în dezvoltarea orașului. „Din 2008 numărul locurilor de muncă a crescut simțitor, asfel că în prezent avem aproximativ 96.000 de locuri de muncă în Oradea, cu peste 20.000 de locuri mai multe decât în urmă cu 10 ani și pentru asta le mulțumesc companiilor, cu atât mai mult cu cât o treime din impozitul pe salarii este venit la bugetul local. Deficitul forței de muncă este însă o realitate și trebuie să ne adaptăm. Săptămâna viitoare vom inaugura internatul de la școala profesională Traian Vuia, unde elevii primesc burse, cazare și masă gratuită și este important ca elevii să fie pregătiți și în cadrul companiilor din Oradea. Ne dorim totodată să recrutăm forță de muncă și din zona metropolitană, unde transportul trebuie îmbunătățit, în așa fel încât să cumpărăm flota de autobuze, să avem un transport integrat în toată Zona Metropolitană, să existe subvenții pentru o parte din aceste curse. Conectivitatea orașului este o altă componentă foarte importantă care ne influențează dezvoltarea, este important ca aeroportul să aibă curse internaționale iar începând de anul viitor, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, să finalizăm legătura cu viitoarea autostradă. Ne dorim totodată o universitate puternică, atractivă, adaptată la cerințele de pe piața muncii, să fim un oraș în care studenții vin, nu din care pleacă”, a spus primarul Bolojan.

Reprezentanții firmelor prezenți la întâlnirea cu ambasadorul au arătat că investițiile nemțești în România sunt importante, iar companiile românești își doresc și ele să iasă pe piața de desfacere din afară, inclusiv în Germania, iar reprezentanții universităților din Oradea au afirmat că în prezent se pune un mare accent pe limba engleză și germană, iar dezvoltarea colaborării cu alte universități din afara țării este foarte binevenită. 

Foto deschidere: oradea.ro

Related posts

Lotus Center a cumpărat complexul multifuncțional Oradea Plaza

Traian Dan

S-a finalizat licitația pentru un drum de legătură din Oradea în valoare de peste 5 mil. de euro

Stefana Muresan

ASA CONS din Tur­da, afaceri în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Weerts Group a finalizat Unirii View, cea mai inalta cladire de birouri din centrul Bucurestiului

redactia

Antibiotice SA anunţă un profit de 33,56 milioane de lei, în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Farmec – afaceri de peste 50 milioane euro în 2018. Produsele, comercializate în peste 30 de state

Stefana Muresan

Cooperativa Țara Mea investește 6 milioane de euro într-un abator destinat cărnii de oaie

redactia

Endava vinde divizia fintech

Ligia Voro

Un antreprenor de 91 de ani din Arad scoate pe piață peste 100.000 de zambile şi lalele de Mărţișor

Stefana Muresan

CCIFER : Majorarea salariului minim fără studiu de impact in prealabil va afecta major companiile, în special cele mici si mijlocii

redactia

România, pe locul 32 dintre cele mai bune destinații europene pentru afaceri

Traian Dan

O asociere clujeană va digitaliza instituția județeană

Nora Dumitrescu

Pregătiri pentru exproprierile de pe ultimele două secțiuni ale Autostrăzii Sibiu-Pitești. Sunt necesare peste 42 de milioane de lei

Ion Surdu

Piața de outsourcing din România a ajuns la aproape 800 de milioane de euro

Papuc Irina

Marile proiectele ale Ardealului, propuse în parteneriat public-privat

Nora Dumitrescu

O nouă parcare în centrul Oradiei în valoare de peste 13,5 milioane de lei

Traian Dan

Fundaţia ECDL lansează brandul ICDL în Europa

Ligia Voro

Două dintre cele patru grupuri ale centralei de la Iernut se opresc definitiv

redactia

Premieră: PepperEscu, primul robot care lucrează într-o companie imobiliară 

Ligia Voro

E.ON și MOL vor dezvolta o rețea națională de 40 de stații de încărcare a vehiculelor electrice

Stefana Muresan

Athos Com din Sălaj și două firme din București, contract de aproape 90 mil. lei cu DRDP București

redactia

Primăria Sibiu scutește agenții economici locali de la plata taxei speciale pentru salubrizare

Ion Surdu

Ziua fermierilor Holland Dairy House

Stefana Muresan

Industria serviciilor de business aduce 4,5 miliarde de euro în România

Nora Dumitrescu

Leave a Comment