Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Defileul Crișului Repede, supravegheat și monitorizat cu 22 de camere video

Defileul Crișului Repede va fi mai curat, iar turiștii care lasă în urma lor mizerie vor suporta consecințele. La patru luni de la demararea primelor acțiuni în teren, proiectul pilot, „Păstrează Crișul curat ca să nu fii amendat!”, privind igienizarea și supravegherea zonelor în care se deversează deșeuri pe cursul Crișului Repede, de consilierul județean Sebastian Lascu și susținut de președintele Pásztor Sándor, va fi implementat.

În cadrul proiectului, defileul Crișului Repede va fi monitorizat 24 de ore din 24 de către firma de pază și protecție Guardia Security System.

Proiect pentru păstrarea Crișului curat

Proiectul-pilot se va derula în 13 locații, din zona Bulz, Bratca, Șuncuiuș. „Se vor monta și utiliza 22 de camere de mai multe tipuri cu care se vor supraveghea zonele identificate de însuși inițatorul proiectului, Sebastian Lascu, și membri ai Serviciului Salvamont Bihor. Cea mai dificilă parte a fost implementarea. Au trebuit obținute avize, acorduri, achiziționată aparatura și asigurată funcționarea. Valoarea proiectului de achiziție echipamente este de 121.953 lei + TVA, la care se adaugă 1.800 lei +TVA/lună pentru monitorizare și 904 lei +TVA abonament curent și internet. Ne-am fi dorit ca monitorizarea să fie efectuată de SC Pază și Protecție din cadrul Consiliului Județean Bihor, însă societatea nu este autorizată pentru acest tip de activitate”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, în cadrul unei conferință de presă.

Datele înregistrate de camerele de supraveghere vor fi transmise către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu.

Un proiect pentru mediu și turism sustenabil

Turiștii, dar și tour operatorii au semnalat aceste probleme. Am invitat un jurnalist de la National Geographic, care a fost vrăjit de peisaj, dar a sesizat deșeurile în apele Crișului. Deși articolul a fost pozitiv, autorul a inserat o proproziție pentru a atrage atenția asupra protejării mediului. Avem nevoie de turism sustenabil și putem să promovăm județul. Poate că nu vom eradica fenomenul, dar acest proiect ajută la reducerea acestui obicei”, a precizat Bántó Norbert, directorul Agenției de Management al Destinației Bihor, care s-a ocupat de obținerea avizelor și achiziționarea sistemului de supraveghere.

„Fără sprijinul președintelui Consiliului Județean Bihor nu puteam merge înainte cu acest proiect. Atunci când ne deranjează ce se întâmplă în unele zone din județ și putem să schimbăm în bine ceva, am dovedit că putem lucra împreună. Trebuie curățate deșeurile împreună cu primăriile din zonă și să îi identificăm pe cei ce aruncă mizerii. Se ating și interesele celor ce pescuiesc ilegal, defrișează păduri sau scot nisipul din Criș. Sper să fie funcțional pentru a putea fi implementat în tot județul. În 2019 este singura formă pentru a-i putea prinde pe cei care aruncă deșeurile acolo”, a adăugat consilierul liberal Sebastian Lascu, inițiatorul proiectului.

Sursa: Agenția News Bihor

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CJ Sibiu caută soluții pentru centura de Sud a orașului. A fost contractat studiul de prefezabilitate

Articolul următor

Conformarea la GDPR, urmărită prin investigații de către autoritățile de protecția datelor din UE

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Cultură în tramvai, la Timișoara

Un proiect inedit a fost lansat de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în colaborare cu Societatea de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share