Prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMM) din România, Ioan Mintaş, crede că Guvernul de la București trebuie să implementeze cinci măsuri în domeniul fondurilor europene. Acestea ar fi solicitate de IMM-uri și includ debirocratizarea şi corelarea electronică a Finanţelor, Casei de Asigurări de Sănătate şi Casei de Pensii.
„Dezvoltarea IMM-urilor din România depinde foarte mult de programele de finanţare cu fonduri europene. Pentru că, având în vedere dobânda foarte mare la creditele cu care băncile din România dau credite, nu poţi concura cu IMM-urile din celelalte ţări europene, unde creditele încep de la 1% faţă de 8% cât sunt la noi. Şi atunci singurele măsuri prin care se pot dezvolta IMM-urile sunt aceste start up-uri care sunt pe domenii,” a declarat Ioan Mintaş, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, cele cinci măsuri se referă la operaţionalizarea Programului Romania Tech Nation; dezvoltarea unui mecanism tripartit de stabilire a salariului minim pe economie pe baza indicatorilor macroeconomici, a prognozelor de dezvoltare şi a strategiilor naţionale de competitivitate; aplicarea Programului “Hai Acasă!” pentru a oferi stimulente pentru întoarcerea în România a specialiştilor din diverse domenii; continuarea Programului Start Up Nation Student, cu granturi de 10.000 de euro pentru studenţii care au dezvoltat întreprinderi simulate şi care doresc să le transpună în realitate și debirocratizarea, având obiectivul ca România să ajungă în primele 20 de ţări la nivel global în Raportul “Doing Business 2020”.
Foto: Pixabay