Educație Timiș

Trei dintre universităţile timişorene, incluse în top 10 al Metaranking-ului românesc

Trei dintre instituţiile de învăţământ timişorene, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica şi Universitatea de Medicină, au intrat între primele zece universităţi româneşti. Raportul asupra Metaranking-ului Universitar 2019 a fost făcut public, luni, la Timişoara.

Universitatea de Vest din Timișoara își consolidează poziția, reușind să se claseze pe poziția a patra la nivel național (urcând o poziție față de anul anterior), cu un punctaj de 10 (puncte), obținut în urma procesului de evaluare (cu 5 puncte suplimentare comparativ cu ediția 2018). De asemenea, în topul românesc mai apar Universitatea Politehnica, pe locul 8 şi cinci puncte, în coborâre faţă de locul 6 de anul trecut, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie e pe locul 10, cu trei puncte, în coborâre faţă de locul 8.

Podiumul clasamentului este alcătuit din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cu 18 puncte, Universitatea Bucureşti, cu 15 puncte, respectiv Universitatea Politehnica Bucureşti, cu 13 puncte.

Raportul a fost elaborat de către membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, beneficiind și de sprijinul Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români, și este publicat cu suportul asociației (fără a angaja însă asociația asupra conținutului, al cărui copyright aparține autorilor), disponibil online la adresa https://ad-astra.ro/2019/11/14/a-fost-finalizat-exercitiul-national-de-metaranking-universitar-2019/.

High Level Experts Group cuprinde opt personalități universitare și ale cercetării științifice din România: Daniel David – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB); Ovidiu Andronesi – Universitatea Harvard; Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; Carmen Buzea – Universitatea Transilvania din Brașov; Bogdan Florian – Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA); Silviu Matu – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB); Adrian Miroiu – Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA); Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din București

Clasarea în ierarhia Metarankingului Universitar 2019, obținută prin evaluarea realizată de către personalități academice recunoscute la nivel internațional, face parte din galeria rezultatelor de excepție obținute de UVT în acești ani, pentru care meritul aparține întregii noastre comunități. Această confirmare a calității academice caracteristice universității noastre ne îndeamnă să fim și mai ambițioși, ne obligă să ridicăm standardele universitare și să fin inovatori. Mă bucur să anunț public, odată cu apariția Raportului asupra Metarankingului Universitar 2019, intrarea UVT în cercul de elită al universităților creatoare de brand educațional și de cercetare, UVT fiind prima universitate din România care elaborează și își asumă un „Teaching & Learning Brand”, ca set de valori și practici ce vor acorda individualitate și vor garanta calitatea educației și cercetării pe care le dezvoltăm”, a declarat Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, instituţia timişoreană cel mai bine clasată.

Metaranking-ul Universitar include în analiză 91 de universități active din România (54 publice şi 37 private) dintre care doar 30 (toate publice) au fost apreciate ca având vizibilitate și prezență internațională.

Similar edițiilor anterioare, evaluarea universităților prin acest Metaranking a constat în identificarea universităților din România cu o minimă vizibilitate internațională (prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și a căror activitate a generat impact în aria academică internațională.

Universitățile românești nominalizate au înregistrat un punctaj total de 139 de puncte, fiind incluse în analiză doar acele universități care au cel puțin o prezență în unul dintre cele nouă ranking-uri internaționale conform metodologiei Metaranking-ului Universitar 2019. Ca urmare a procesului de evaluare universitățile din Consorțiul Universitaria au obținut 55 de puncte dintr-un total de maxim 139 de puncte (40% din punctajul total).

Related posts

Mii de timișeni vor avea o legătură mai bună cu Timișoara

Ligia Voro

Operatorii de turism au reluat cursele charter spre litoralul grecesc, de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Robert Bloancă

Polonezii de la Impro, cu fabrici la Timişoara şi Cluj, estimează afaceri de 90 mil. lei, dublu faţă de 2017

redactia

Timişoara primeşte bani europeni nerambursabili pentru un nou set de şapte noi garnituri de tramvai

Robert Bloancă

Golful românesc, în căutarea timpului pierdut

Ligia Voro

Programul Operaţional Regional a adus contracte de un miliard de euro în Regiunea Vest

Robert Bloancă

O nouă benzinărie Rompetrol în valoare de 1,3 milioane de euro, deschisă la Timişoara ca parte a unor investiţii de un miliard de euro

Robert Bloancă

Guvernatorii Rotary Districtul 2241, amintiri și învățăminte

Ligia Voro

UVT a câștigat 5 milioane de lei pentru cercetare și inovare

redactia

Freedom House România dedică un nou proiect jurnaliștilor

Ligia Voro

92 de milioane de componente electronice au fost livrate de Continental Timișoara în ultimii 11 ani

Stefana Muresan

Timișul conduce în clasamentul celor mai scumpe terenuri vândute în 2018. Cine sunt cumpărătorii

redactia

Zeci de specialisti, la UVT, pentru a dezbate tematici privind producția agroalimentară, nutriția și securitatea alimentară

Stefana Muresan

CNIPMMR, împreună cu Google, ajută firmele româneşti să facă export

Traian Dan

Mobilitatea viitorului – o abordare integrată cu soluţii durabile la Timişoara

Stefana Muresan

Elevii din mediul privat vor preda educația financiară la stat

Nora Dumitrescu

Studiu Continental România și Academia Titi Aur: șoferii admit că încalcă regulile de circulație intenționat

Ligia Voro

Domul Catolic din Timișoara, reabilitat cu fonduri europene. Investiții de peste 21 mil. lei

redactia

Oradea, Brașov și Cluj-Napoca, cele mai bune servicii de transport

Stefana Muresan

Timișoreana, 700.000 de litri de bere pe zi

Stefana Muresan

Yazaki își dublează numărul de angajați la Timișoara

Stefana Muresan

AHK continuă la Timișoara proiectul „Managementul Deșeurilor și Reciclarea în România“

redactia

UVT, între cele mai bune 1396 universităţi din 92 de ţări din lume

Ligia Voro

Animawings duce turiştii bănăţeni, de la Timişoara direct pe plajele din Egipt, la Hurghada

Robert Bloancă

Leave a Comment