București Cultural Ultimele stiri

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, decorat cu Ordinul Soarelui Răsare

libertatea.ro

Guvernul Japoniei a acordat „Ordinul Soarelui Răsare” actorului Constantin Chiriac, director al Teatrului Naţional „Radu Stanca” de la Sibiu şi preşedinte al FITS, pentru contribuţia adusă la promovarea culturii nipone în România. Ceremonia a avut loc luni, 18 noiembrie, la reşedinţa ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hitoshi Noda.

Excelența sa, Hitoshi Noda, a spus că îi aduce un omagiu lui Constantin Chiriac pentru calitatea sa de lider, de actor şi director de teatru, dar şi de educator şi mentor care a promovat cultura japoneză și a contribuit la crearea unei legături, prin cultură, între România și Japonia. El a vorbit despre Constantin Chiriac ca despre un om neobosit.

„Nu l-am văzut niciodată extenuat. El este mereu plin de energie şi idei. Întotdeauna am admirat pasiunea şi vitalitatea. Cred că vine din pasiunea cu care construieşte o comunitate de oameni de cultură şi dedicaţi artelor spectacolului”, a menționat Hitoshi Noda.

„Este o distincție acordată întregii echipe a Teatrului Național Radu Stanca Sibiu și Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, acordată pentru tot ceea ce construim împreună de 26 ani, în domeniul cooperării culturale, educaționale, al programelor de tineret, între toate instituțiile pe care le conduc și Japonia.  Cel mai important lucru în viaţă este posibilitatea de a dărui”, a spus Constantin Chiriac, făcând trimitere la moto-ul ediției din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu – „Arta de a dărui”. Totodată, directorul FITS a adăugat că, anul viitor, moto-ul festivalului din Sibiu va fi legat de ideea de putere dobândită – „să crezi şi să mergi mai departe”.

„Sunt mândru că preşedintele României şi premierul Japoniei acordă atenţie Festivalului de Teatru de la Sibiu, precum și proiectelor programate anul viitor şi se gândesc la un parteneriat strategic România -Japonia, având cultura ca motor de dezvoltare. Este cea mai importantă idee, a mărturisit Chiriac.

„Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, pe care l-a înființat din proprie inițiativă în anul 1994, Constantin Chiriac a făcut ca acest Festival să se dezvolte de la unul de mici dimensiuni, adresat exclusiv studenților, la ceea ce este astăzi, unul din cele trei mari festivaluri de teatru din Europa. Încă de la începutul acestui proces a contribuit la prezentarea artei spectacolului din Japonia în România și la promovarea înțelegerii Japoniei prin intermediul artei. Pentru Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu au fost selecționați în fiecare an aproximativ 20 de voluntari japonezi, care au colaborat cu voluntarii români, contribuind semnificativ la schimburile dintre artiștii japonezi și cei români”, se menționează într-un comunicat al Ambasadei Japoniei în România.

„În calitate de director al Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, domnul Constantin Chiriac a avut un rol central în schimburile în domeniul teatreal dintre Japonia și România, prin producția unor spectacole în colaborare cu regizori japonezi. De asemenea, în calitate de profesor al Universității Lucian Blaga din Sibiu, dumnealui a creat cadrul pentru interacțiunea cu studenți de la multe universități din Japonia, contribuind la formarea în Japonia a unor oameni care să își aducă aportul societății prin intermediul artei spectacolului. Printr-un proiect de schimb între regizorii tineri, cu scopul de a forma noi artiști, dumnealui a desfășurat activități de educare a tinerilor japonezi, învățându-i contribuția potențială a artei spectacolului la nivel social și local”.

„Ordinul Soarelui Răsare” datează din anul 1875. Este, după „Ordinul Crizantemei”, al doilea ordin ca importanță acordat în Japonia, fiind în același timp și cel mai înalt ordin japonez acordat cetățenilor străini, decernat pentru merite deosebite în domeniul relaţiilor internaţionale, al promovării culturii japoneze sau al proiectelor vizând dezvoltarea şi protecţia mediului.

Foto: libertatea.ro

Related posts

Capacitatea de cazare turistică în România: a crescut numărul hotelurilor de 5 stele

Papuc Irina

APIA: aproape 390.000 de fermieri, plătiți în cadrul Campaniei de plăţi în avans pentru 2019. Suma autorizată: 439.581.738 euro

Papuc Irina

Doi prieteni au repus pe picioare brandul de schiuri Reghin

redactia

Trenul de mare viteză Cluj – Episcopia, propus pentru fonduri europene

Nora Dumitrescu

Stein & Partner anunță parteneriatul cu rețeaua globală Signium

Papuc Irina

În aprilie rata șomajului în Satu Mare a fost de 2,85%

Gruita Ienasoiu

Tranzacție pe axa Cluj – Ploiești: AROBS a cumpărat o platformă IT

Nora Dumitrescu

Oradea atrage o nouă investiție în producție, cea mai mare din ultimii 5 ani. Sogefi Suspensions vine cu 50 mil. euro

redactia

Forumul Invest Satu Mare, autorităţile şi mediul privat la aceeași masă

Stefana Muresan

TeraPlast vizează afaceri de peste 900 de milioane de lei. Consiliului Concurenţei, aviz favorabil pentru preluarea Depaco

Stefana Muresan

UNTOLD 2018: Prima zi de magie

Stefana Muresan

Dürkopp Adler, investiții mari în producție

redactia

“Mega-proiect” de 42 mil. euro, fonduri europene, în bazinul hidrografic Mureş

Stefana Muresan

Profit record pentru Hidroelectrica în 2017

Stefana Muresan

Eximtur: Cererea pentru litoralul românesc, în creştere faţă de anul trecut

Stefana Muresan

O bijuterie din Cluj, în finala unui concurs mondial de design

Nora Dumitrescu

Sectoarele 6 și 3, cele mai căutate de către bucureșteni

Stefana Muresan

Parcul industrial Tetarom V, legat la Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Cristina Pop – Head of Asset Management Romania, P3

Ionut Oprea

”Oscar” în zona medicală, din Cluj în Transilvania

Stefana Muresan

Autostrada Sibiu-Pitești, finalizată în 2025

Stefana Muresan

B | Depunere cereri pentru ajutorul la motorina – trimestrul I

Fabricile AdePlast funcționează în condiții normale

Ligia Voro

Campanie Fundația Polisano – Cutii negre pentru mâinile copiilor, în școlile din Sibiu

redactia

Leave a Comment