Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maramureșul se inspiră din modelul finlandez de gestionare a deșeurilor

Județul Maramureș este prezent la prima întâlnire de cooperare interregională din localitatea Turku (Finlanda), ca activitate în cadrul unui proiect internațional implementat la nivel județean.

Echipele de proiect din fiecare țară parteneră (Finlanda, Marea Britanie, Bulgaria, Spania, Olanda, România) au prezentat situația inițială cu care se confruntă la nivel regional în ceea ce privește economia circulară, precum și provocările cu care se confruntă pe acest subiect.

Specialiști în economie circulară de la fundația finlandeză Sitra și de la Universitatea de Științe Aplicate Lahti au oferit informații, studii de caz și statistici importante din cadrul proiectelor derulate de-a lungul timpului pe aceasta temă.

Prima zi a continuat cu o vizită de studiu: prezentarea unui exemplu de economie circulară din partea de sud-vest a Finlandei. Echipelor din proiect li s-au prezentat activitățile și modul de operare a consorțiului de management a deșeurilor din zonă (Topinpuisto), proiectele în derulare, platformele de reciclare și depozitare.

Delegația din România este alcătuită din reprezentanți ai CJ Maramureș – membri ai echipei proiectului, consilierii superiori Mihaela Lițe și Gheorghe Paul Szaniszlo, dar și un reprezentant al grupului de factori interesați – Sandu Hotima, directorul executiv al Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere Maramureș.

Proiectul „Regândirea dezvoltării durabile în regiuni europene utilizând modele de afaceri ale economiei circulare (REDUCES)” este implementat în perioada 2019-2022, în prima etapă (2019-2021) realizându-se procesul de învățare interregională.

În cea de-a doua (2021-2022), partenerii din proiect vor monitoriza implementarea practică a planurilor de acțiune și vor dezvolta proiecte pilot. Bugetul total estimat al proiectului este de 1,3 milioane de euro, din care 85% finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Bugetul estimat aferent CJ Maramureş va fi echivalentul în lei a sumei de 108.480 euro, din care 92.208 de euro (85%) finanţare nerambursabilă FEDR, şi 16.272 de euro (15%) contribuție națională.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice va suporta 13% din valoarea proiectului, reprezentând 14.102 euro, contribuţia CJ Maramureş fiind de doar 2.169 de euro (2%) eşalonată pe o perioadă de trei ani și jumătate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conducerea prin exemplul personal și transferul cunoștințelor către generațiile mai tinere

Articolul următor

Universitatea din Sibiu a inaugurat două noi laboratoare: investiție a celui mai mare angajator din oraș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share