Maramureș Mediu Ultimele stiri

Maramureșul se inspiră din modelul finlandez de gestionare a deșeurilor

Județul Maramureș este prezent la prima întâlnire de cooperare interregională din localitatea Turku (Finlanda), ca activitate în cadrul unui proiect internațional implementat la nivel județean.

Echipele de proiect din fiecare țară parteneră (Finlanda, Marea Britanie, Bulgaria, Spania, Olanda, România) au prezentat situația inițială cu care se confruntă la nivel regional în ceea ce privește economia circulară, precum și provocările cu care se confruntă pe acest subiect.

Specialiști în economie circulară de la fundația finlandeză Sitra și de la Universitatea de Științe Aplicate Lahti au oferit informații, studii de caz și statistici importante din cadrul proiectelor derulate de-a lungul timpului pe aceasta temă.

Prima zi a continuat cu o vizită de studiu: prezentarea unui exemplu de economie circulară din partea de sud-vest a Finlandei. Echipelor din proiect li s-au prezentat activitățile și modul de operare a consorțiului de management a deșeurilor din zonă (Topinpuisto), proiectele în derulare, platformele de reciclare și depozitare.

Delegația din România este alcătuită din reprezentanți ai CJ Maramureș – membri ai echipei proiectului, consilierii superiori Mihaela Lițe și Gheorghe Paul Szaniszlo, dar și un reprezentant al grupului de factori interesați – Sandu Hotima, directorul executiv al Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere Maramureș.

Proiectul „Regândirea dezvoltării durabile în regiuni europene utilizând modele de afaceri ale economiei circulare (REDUCES)” este implementat în perioada 2019-2022, în prima etapă (2019-2021) realizându-se procesul de învățare interregională.

În cea de-a doua (2021-2022), partenerii din proiect vor monitoriza implementarea practică a planurilor de acțiune și vor dezvolta proiecte pilot. Bugetul total estimat al proiectului este de 1,3 milioane de euro, din care 85% finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Bugetul estimat aferent CJ Maramureş va fi echivalentul în lei a sumei de 108.480 euro, din care 92.208 de euro (85%) finanţare nerambursabilă FEDR, şi 16.272 de euro (15%) contribuție națională.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice va suporta 13% din valoarea proiectului, reprezentând 14.102 euro, contribuţia CJ Maramureş fiind de doar 2.169 de euro (2%) eşalonată pe o perioadă de trei ani și jumătate.

Related posts

Astaldi SPA Italia va încasa 33 mil. lei pentru un lot din Autostrada Transilvania

Stefana Muresan

Apare conceptul de Smart County în România

Nora Dumitrescu

Peste 27 km de drum județean vor fi reabilitați în Țara Lăpușului. Contract de peste 68 milioane lei atribuit asocierii Dimex 2000 – Explan

redactia

Gestionarea iluminatului public din Sibiu, transmisă unei asocieri pentru 4 ani: contract de 42 de milioane de lei

Papuc Irina

Trei hectare de parcuri din Oradea, amenajate cu fonduri europene de circa 23 milioane lei

Stefana Muresan

Şteiul, inclus în Ruta Culturală ATRIUM, a oraşelor europene cu arhitectură de tip totalitarist

redactia

Restaurantul deschis de un clujean în Paris, inclus de revista Vogue în topul celor mai bune localuri din capitala Franţei

redactia

[Enjoy Transylvania!] European funding: keywords for the largest urban renewal project in Romania!

Transilvania Business

Studiu ANIS: Volumul pieței locale de IT ajunge la aproximativ 6 mld. de euro în acest an

Ligia Voro

Proprietarul unei podgorii de lângă Arad, desemnat enologul anului în Ungaria

redactia

Trei noi tronsoane din Autostrada Transilvania, scoase la licitație

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Bran – Castelul inimii Reginei Maria

Transilvania Business

Zeci de mii de participanți sunt așteptați la Bucharest Tech Week

Ligia Voro

Emil Boc vrea 30 autobuze electrice, 50 troleibuze și 24 tramvaie din fonduri europene, investiții de 100 de mil. de euro

Stefana Muresan

VINVEST 2019 – Prezența unui călugăr de la Muntele Athos, degustări de vinuri vechi de 60 de ani și spumant cu particule de aur

Stefana Muresan

Recrutările de personal din Ardeal se mută în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Elevii clujeni vor avea cursuri de educație financiară

redactia

Doi antreprenori clujeni au reînviat brandul schiurilor de Reghin

Stefana Muresan

Ungaria investește în fotbalul din comunitățile maghiare din România. FK Csíkszereda, afacere de peste 11 mil. euro

redactia

Barometrul de conjunctură economică CCIFER 2018: Doar 20% dintre companii estimează condițiile de a face business în România ca fiind favorabile

redactia

Ford EcoSport atrage 1.700 noi locuri de munca in Craiova

Stefana Muresan

Promenada Mall Târgu Mureş şi America House Bucureşti în vizorul Morgan Stanley

A. I.

Investiție de aproape 177 milioane de lei pentru modernizarea CET Oradea

Traian Dan

Donație a patronului Unicarm pentru Spitalul Judeţean Satu Mare

Traian Dan

Leave a Comment