Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Italienii își fac asociație în județul Bihor

Evenimentul oficial de lansare al Asociației „Italiani in Bihor” va avea loc joi, 28 noiembrie 2019, de la ora 17:00, în Cetatea Oradea. Înființarea asociației, coagulată în jurul lui Antonio Sargenti, reprezentant consular la Oradea al Republicii Italiene, este un demers premergător înființării Consulatului Onorific al Italiei în orașul de pe Crișul Repede. Evenimentul de inaugurare a punctului de lucru din Cetatea Oradea, corpul E (alături de Consulatul Onorific al Slovaciei) se bucură de înaltul patronaj al Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Arad și cel al Primăriei Oradea și este dedicat tuturor celor dornici să întâlnească și să fie alături de comunitatea italiană în acest moment entuziasmant de început de drum spre o viață comunitară italo-bihoreană activă. Vor fi prezenți oaspeți de onoare, autorități locale, înalți prelați.

Prezența italiană în Oradea și județul Bihor a variat de-a lungul timpului ca tipologie și consistență. În statutul asociației se menționează conservarea identității italiene (individuală și colectivă), încurajarea dialogului socio-cultural și sprijinirea integrării (și, după caz, a naturalizării) cetățenilor italieni pe termen scurt, mediu și lung. De asemenea, se dorește crearea unui hub de cultură, arte și educație, precum și a unui forum pentru dezbaterea tuturor subiectelor de interes public, cu excepția celor care țin de politica partizană. Un punct de forță îl reprezintă încurajarea competenței corecte, a spiritului de solidaritate și a profesionalismului, precum și a practicării principiilor morale elevate în domeniul de activitate propriu, oricare ar fi acesta: comerț, industrie, profesiuni liberale, servicii publice și întreprinderi private.

Lansare de carte

În cadrul evenimentului va avea loc lansarea volumului „Nemăsurata ispită a puterii. Gheorghe Martinuzzi, adevăratul rege al Transilvaniei în secolul al XVI-lea”. Cardinalul Martinuzzi, fiul unei patriciene venețiene și al unui nobil dalmatin scăpătat, în vremea când Dalmația (actuala Croație) făcea parte din Republica marinară Veneția, a fost una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei Transilvaniei, care a influențat ireversibil istoria locală, cu reverberații profunde până astăzi. Datorită flerului său politic, Martinuzzi a reușit să țină în frâu tensiunile interne, iar prin arta diplomației a mediat îndelung între Ferdinand I de Habsburg, Regele Sfântului Imperiu Romano-German, Regina Izabela Zápolya, văduva regelui Ungariei Ioan Zápolya și mama prințului Ioan Sigismund, viitorul rege al Ungariei și Soliman Magnificul. De la simplu călugăr, Fratele Gheorghe a ajuns în timp record la cele mai înalte demnități în stat, primat al Ungariei, voievod al Transilvaniei, regent, înalt tezaurar, judecător suprem. A fost Episcop de Oradea și s-a bucurat de legături puternice cu statele italiene.

Lansarea va avea loc în prezența autorilor, în colaborare cu editura orădeană Ratio et Revelatio, Centrul de Studii Adria-Danubia din Triest, Universitatea Oradea, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Muzeul Țării Crișurilor.

De asemenea, un moment muzical va fi oferit de corul de studenți al Departamentului de Muzică din cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea, iar în final va avea loc o degustare de produse italiene.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Asociația Jidvei - Viitor prin Educație a devenit partener al COSR

Articolul următor
bursa.ro

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna octombrie cu 1,3%, până la nivelul de 10 miliarde de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share