Antreprenori Bihor Comunitate Slider Ultimele stiri

Italienii își fac asociație în județul Bihor

Evenimentul oficial de lansare al Asociației „Italiani in Bihor” va avea loc joi, 28 noiembrie 2019, de la ora 17:00, în Cetatea Oradea. Înființarea asociației, coagulată în jurul lui Antonio Sargenti, reprezentant consular la Oradea al Republicii Italiene, este un demers premergător înființării Consulatului Onorific al Italiei în orașul de pe Crișul Repede. Evenimentul de inaugurare a punctului de lucru din Cetatea Oradea, corpul E (alături de Consulatul Onorific al Slovaciei) se bucură de înaltul patronaj al Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Arad și cel al Primăriei Oradea și este dedicat tuturor celor dornici să întâlnească și să fie alături de comunitatea italiană în acest moment entuziasmant de început de drum spre o viață comunitară italo-bihoreană activă. Vor fi prezenți oaspeți de onoare, autorități locale, înalți prelați.

Prezența italiană în Oradea și județul Bihor a variat de-a lungul timpului ca tipologie și consistență. În statutul asociației se menționează conservarea identității italiene (individuală și colectivă), încurajarea dialogului socio-cultural și sprijinirea integrării (și, după caz, a naturalizării) cetățenilor italieni pe termen scurt, mediu și lung. De asemenea, se dorește crearea unui hub de cultură, arte și educație, precum și a unui forum pentru dezbaterea tuturor subiectelor de interes public, cu excepția celor care țin de politica partizană. Un punct de forță îl reprezintă încurajarea competenței corecte, a spiritului de solidaritate și a profesionalismului, precum și a practicării principiilor morale elevate în domeniul de activitate propriu, oricare ar fi acesta: comerț, industrie, profesiuni liberale, servicii publice și întreprinderi private.

Lansare de carte

În cadrul evenimentului va avea loc lansarea volumului „Nemăsurata ispită a puterii. Gheorghe Martinuzzi, adevăratul rege al Transilvaniei în secolul al XVI-lea”. Cardinalul Martinuzzi, fiul unei patriciene venețiene și al unui nobil dalmatin scăpătat, în vremea când Dalmația (actuala Croație) făcea parte din Republica marinară Veneția, a fost una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei Transilvaniei, care a influențat ireversibil istoria locală, cu reverberații profunde până astăzi. Datorită flerului său politic, Martinuzzi a reușit să țină în frâu tensiunile interne, iar prin arta diplomației a mediat îndelung între Ferdinand I de Habsburg, Regele Sfântului Imperiu Romano-German, Regina Izabela Zápolya, văduva regelui Ungariei Ioan Zápolya și mama prințului Ioan Sigismund, viitorul rege al Ungariei și Soliman Magnificul. De la simplu călugăr, Fratele Gheorghe a ajuns în timp record la cele mai înalte demnități în stat, primat al Ungariei, voievod al Transilvaniei, regent, înalt tezaurar, judecător suprem. A fost Episcop de Oradea și s-a bucurat de legături puternice cu statele italiene.

Lansarea va avea loc în prezența autorilor, în colaborare cu editura orădeană Ratio et Revelatio, Centrul de Studii Adria-Danubia din Triest, Universitatea Oradea, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Muzeul Țării Crișurilor.

De asemenea, un moment muzical va fi oferit de corul de studenți al Departamentului de Muzică din cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea, iar în final va avea loc o degustare de produse italiene.

Related posts

Oradea va fi pentru șapte zile „Orașul Faptelor Bune”

Traian Dan

Compania românească Adeplast, cumpărată de grupul elvețian Sika AG

Papuc Irina

Bugetarea participativă în Sibiu: 6 proiecte care vor îmbunătăți imaginea orașului

Papuc Irina

“Valea Prahovei” în vestul țării. Drumuri Orășenești Oradea va reabilita Drumul Apusenilor, contract de peste 100 milioane de lei

redactia

Cea mai mare conferință de branding a regiunii

Stefana Muresan

Canadienii de la Bombardier, cifră de afaceri de peste 17 mil. euro, în creștere cu 27%

Stefana Muresan

Piața de capital din România, creștere de 4,63% în aprilie

Ligia Voro

Cel mai mare magazin Mömax din România a fost deschis la Oradea

Traian Dan

Compa Sibiu, producător de componente auto, vrea să intre pe piața hotelurilor

Papuc Irina

Zona centrală a municipiului Reșița modernizată cu fonduri europene

redactia

Hanna Instruments vizează internalizarea proceselor în România

Nora Dumitrescu

Universitatea din Sibiu a inaugurat două noi laboratoare: investiție a celui mai mare angajator din oraș

Papuc Irina

Decizii comerciale de evitat în contextul pandemiei de COVID-19 pentru a preîntâmpina o investigație din partea Consiliului Concurenței

Ligia Voro

Optim PM aniverseaza 10 ani cu noi premii

Ionut Oprea

Galaţiul va avea 18 tramvaie noi produse la Arad de Astra Vagoane Călători

redactia

Trei secțiuni din Autostrada Transilvania vor fi scoase la licitație

redactia

Draxlmaier suspendă activitatea fabricilor timp de două săptămâni

Traian Dan

Cluj-Napoca: Licitaţie de până la 300 milioane euro pentru concesionarea unor lucrări de construcţie

Stefana Muresan

APIA a autorizat la plată suma totală de 385,4 mil. euro pentru 576.220 fermieri

Stefana Muresan

Covid-19: Terapia cu plasmă hiperimună, posibilă și la Sibiu

Papuc Irina

Continental România a investit aproximativ 200 de milioane de euro în 2019 în noi clădiri și tehnologii pentru o mobilitate curată

Nicolae Pop

NEPI negociază exclusiv cu AFI Europe vânzarea a 4 clădiri de birouri

Ligia Voro

Circa 150 de antreprenori din Transilvania au lansat prima filială regională a Romanian Business Leaders

Stefana Muresan

„Administrații eficiente și primari vizionari”. Sânpaul, noul pol industrial al judeţului Mureş

Transilvania Business

Leave a Comment