Bihor Energie Fonduri Europene Infrastructura Slider Ultimele stiri

Oradea își reabilitează rețeaua termică cu fonduri europene

Marţi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009–2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa III” de către secretarul de stat Carmen Moraru și primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM) și are o valoare de 133,97 mil. lei (din care 113,87 fonduri europene).

Demersul, propus de Primăria Municipiului Oradea, reprezintă continuarea a două proiecte anterioare, finanțate din POS Mediu și POIM, având drept obiectiv finalizarea reabilitării rețelei de transport și modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică Oradea (SACET).

Beneficiari

De investiția asigurată prin contractul de finanțare semnat astăzi vor beneficia 66.409 consumatori casnici (gospodării) și 1.981 consumatori non-casnici, din care: 1.799 companii comerciale și 182 instituții publice din Oradea, printre care școli, grădinițe, spitale, sediile unor autorități publice locale etc.

Prin acest proiect, vor fi reabilitaţi 23,1 km de rețele de termoficare primară, alături de 1,3 km de rețele de termoficare primară care vor înlocui rețeaua secundară, precum şi 1,1 km de rețele de termoficare secundară. Proiectul mai cuprinde reabilitarea a 42 puncte termice şi instalarea a 39 minipuncte termice.

Sunt onorată să semnez acest prim contract de finanțare pentru un proiect care continuă o investiție ce a devenit un exemplu de bună practică la nivel național și o poveste de succes a ceea ce se poate realiza cu finanțare europeană în țara noastră. Ne bucurăm că am putut contribui cu fonduri europene, prin efortul echipei POIM, la ceea ce a devenit astăzi cel mai performant sistem de termoficare din România”, a declarat Carmen Moraru.

„Acest proiect, alături de celelalte două derulate, va face posibil ca cea mai mare parte a rețelei orașului nostru să fie reabilitată, ceea ce va duce la eliminarea avariilor mai lungi de 24 ore, reducerea cu 35% a pierderilor de rețea și la asigurarea, în următorii ani, a unui preț acceptabil pentru populație”, a spus la rândul său, Ilie Bolojan.

Oradea este singurul oraș din România care nu a pierdut clienți în sistemul de termoficare centralizat, dimpotrivă – numărul de apartamente racordate la sistemul centralizat a crescut de la 61.500 locuințe, în anul 2014, la 67.000, în prezent.

Imagine de la semnarea contractului
Imagine de la semnarea contractului: FOTO: PRIMARIA ORADEA

La începutul acestei luni, Camera de Comerț și Industrie a României a acordat societății Termoficare Oradea SA locul I la categoria servicii – furnizare de abur și aer condiționat, pentru al doilea an consecutiv.

Related posts

Două loturi din Autostrada Sibiu-Piteşti, scoase la licitaţie

Stefana Muresan

Studiu Unlock: Companiile se reîntorc în oraș

Ionut Oprea

La Blaj a fost inaugurată noua clădire administrativă a companiei Bosch

Papuc Irina

Cluj-Napoca: Investiții de peste 200 de milioane de euro din bani europeni

redactia

Maramureșul va accesa proiecte transfrontaliere de 3 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Spaces închiriază 3.000 mp în Unirii View

Stefana Muresan

Farmec își va recicla ambalajele de cosmetice

Nora Dumitrescu

Tenaris va face o mare donație pentru “județeanul” din Zalău

Nora Dumitrescu

VCST Automotive Production, angajări masive în Alba

Stefana Muresan

Oradea, Târgu Mureș și Timișoara – orașele cu cel mai bun acces la magazine și restaurante

Stefana Muresan

Nu mai putin de 10 proiecte europene castigate de CJ Cluj in ultimii doi ani, altele 9 aflate in evaluare

Stefana Muresan

Acțiunile Transilvania Broker intră la tranzacționare la BVB

Stefana Muresan

CNAIR: Documentaţia pentru construcţia secţiunii 4 a autostrăzii Piteşti-Sibiu, trimisă la ANAP

Stefana Muresan

Dürkopp Adler, investiții mari în producție

redactia

România trimisă în fața Curții de Justiție. România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a directivei UE privind mărcile în legislația națională

Gruita Ienasoiu

Doi investitori din Emirate și Iordania, 6 mil. euro într-o fermă de berbecuți din Biled

Stefana Muresan

“Industria feroviară din România poate crește sustenabil”

Nora Dumitrescu

Femeile din Ardeal își găsesc mai ușor loc de muncă

Nora Dumitrescu

OMV Petrom, parteneriat cu Electrica

Stefana Muresan

Bihor: Centru pentru Cultură și Artă Contemporană, investiție de 6 mil. euro

Stefana Muresan

Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de elvețienii de la Tissot. Este inspirat de Alba Iulia și produs în 1918 de bucăți

redactia

CNI investeşte patru milioane de euro în baza sportivă Torpedo Zărneşti

Stefana Muresan

Utilizatorii mobilPay Wallet pot susține HOSPICE Casa Speranței prin donații direct în aplicație

Ligia Voro

AGROTURISM ȘI GASTRONOMIE ROMÂNEASCĂ, primul eveniment dedicat antreprenoriatului în mediul rural inspirat de produsele și tradițiile culinare autentic românești

redactia

Leave a Comment