Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea își reabilitează rețeaua termică cu fonduri europene

FOTO: PRIMARIA ORADEA

Marţi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009–2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa III” de către secretarul de stat Carmen Moraru și primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM) și are o valoare de 133,97 mil. lei (din care 113,87 fonduri europene).

Demersul, propus de Primăria Municipiului Oradea, reprezintă continuarea a două proiecte anterioare, finanțate din POS Mediu și POIM, având drept obiectiv finalizarea reabilitării rețelei de transport și modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică Oradea (SACET).

Beneficiari

De investiția asigurată prin contractul de finanțare semnat astăzi vor beneficia 66.409 consumatori casnici (gospodării) și 1.981 consumatori non-casnici, din care: 1.799 companii comerciale și 182 instituții publice din Oradea, printre care școli, grădinițe, spitale, sediile unor autorități publice locale etc.

Prin acest proiect, vor fi reabilitaţi 23,1 km de rețele de termoficare primară, alături de 1,3 km de rețele de termoficare primară care vor înlocui rețeaua secundară, precum şi 1,1 km de rețele de termoficare secundară. Proiectul mai cuprinde reabilitarea a 42 puncte termice şi instalarea a 39 minipuncte termice.

Sunt onorată să semnez acest prim contract de finanțare pentru un proiect care continuă o investiție ce a devenit un exemplu de bună practică la nivel național și o poveste de succes a ceea ce se poate realiza cu finanțare europeană în țara noastră. Ne bucurăm că am putut contribui cu fonduri europene, prin efortul echipei POIM, la ceea ce a devenit astăzi cel mai performant sistem de termoficare din România”, a declarat Carmen Moraru.

„Acest proiect, alături de celelalte două derulate, va face posibil ca cea mai mare parte a rețelei orașului nostru să fie reabilitată, ceea ce va duce la eliminarea avariilor mai lungi de 24 ore, reducerea cu 35% a pierderilor de rețea și la asigurarea, în următorii ani, a unui preț acceptabil pentru populație”, a spus la rândul său, Ilie Bolojan.

Oradea este singurul oraș din România care nu a pierdut clienți în sistemul de termoficare centralizat, dimpotrivă – numărul de apartamente racordate la sistemul centralizat a crescut de la 61.500 locuințe, în anul 2014, la 67.000, în prezent.

Imagine de la semnarea contractului
Imagine de la semnarea contractului: FOTO: PRIMARIA ORADEA

La începutul acestei luni, Camera de Comerț și Industrie a României a acordat societății Termoficare Oradea SA locul I la categoria servicii – furnizare de abur și aer condiționat, pentru al doilea an consecutiv.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Două nume reunite întru istorie: Regele Mihai I al României și Pelikan

Articolul următor

World premiere: Globalworth inaugurates the biggest kinetic floor in an office building worldwide

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share