Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Comerțul cu țigări de contrabandă, redus de polițiștii de frontieră maramureșeni

Dacă polițiștii de frontieră din Maramureș au indisponibilizat printre cele mai multe țigarete de contrabandă din țară, în Satu Mare se înregistrează un consum considerabil al acestor mărfuri.

Centrul Syene pentru Educație a lansat raportul evaluarea performanței la nivel regional a autorităților cu atribuții în combaterea comerțului ilicit cu țigarete.

În perioada 2013-2017, cele patru autorități publice ce combat comerțul ilicit cu țigarete, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), Direcția Generală a Vămilor (DGV), Inspectoratul General al Poliției Române și Jandarmeria Română au indisponibilizat în vederea confiscării între 2 și 5% din cantitatea de țigarete ilicite existentă pe piață.

“Dacă am presupune că toate țigările ilicite intră în țară cu tirul, iar unul plin de țigarete conține 800 de baxuri, rezultă că anual intră 280-450 de astfel de tiruri cu produse ilicite. Toate cele patru autorități la un loc nu reușesc să prindă anual decât între 7 și 14 tiruri ipotetice”, conform raportului.

În baza numărului de țigarete ridicate, raportul ierarhizează anual județele unde s-au înregistrat cele mai bune performanțe în combaterea comerțului ilicit. La nivelul DGV, autoritățile din București, Vaslui, Constanța se clasează în top 3 în patru, respectiv trei ani din cei cinci analizați.

La nivelul IGPF, structurile din Maramureș, Constanța, Timiș se clasează în top 3 în cinci, respectiv doi ani din cei cinci analizați. La nivelul IGPR, structurile din Bacău, Gorj și Alba se clasează în top 3 în trei ani din cei cinci analizați.

În perioada 2013-2017, analiza tiparelor de consum de țigarete ilicite arată că județul Botoșani înregistrează constant un consum ilicit foarte mare. Pe următoarele locuri se clasează județele Suceava, Satu-Mare și Dolj.

În 2017 se înregistrează o captură foarte mare în Prahova, după ce ani la rând, ridicările/indisponibilizările au fost foarte scăzute. Gorj/ Alba și Bacău/ Vaslui par a fi județe de tranzit, cu consum relativ mic comparativ cu județele vecine și capturi mari periodice. Constanța pare un județ de origine a mărfii ilicite.

Raportul recomandă desemnarea unei autorități naționale de coordonare a eforturilor împotriva comerțului ilicit de produse din tutun și dezvoltarea unei proceduri unitare de culegere și analiză de date la nivel operațional privind comerțul ilicit cu țigarete sau alte produse din tutun.

Lipsa unor informații de bază precum marca ori brandul țigaretelor ridicate afectează profund capacitatea de analiză și previziune, fiind un impediment la nivel operativ și strategic.

Deși România a semnat, alături de Uniunea Europeană, înțelegeri privind  controlul pieței ilicite cu produse din tutun, obligațiile asumate nu sunt implementate. Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului “Contrabanda cu tutun pe ruta balcanică: abordarea lacunelor instituţionale şi corupţiei”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autospeciale noi pentru SMURD şi Ambulanţa Bihor

Articolul următor

Uzina Tenaris a simulat un accident feroviar la Zalău

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share