Sibiu Ultimele stiri

FOTO/ Ziua Națională a României, la Sibiu. Sute de oameni au urmărit parada militară și au dansat Hora Unirii

În premieră pentru Sibiu, orașul a găzduit o paradă militară pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul a atras sute de sibieni în centrul orașului, care au urmărit defilarea tehnicii militare, dar și survolarea spațiului aerian al orașului de către aeronave și elicoptere.

Programul evenimentelor pregătit de autoritățile din SIbiu cu ocazia Zilei Naționale cuprinde o serie de evenimente printre care manifestări culturale, expoziții, difuzări de filme și concerte. Majoritatea evenimentelor de duminică, 1 decembrie 2019, din oraș sunt organizate de către Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Garnizoana Sibiu și Instituția Prefectului.

Începând cu ora 9.30 a avut loc în fața Cercului Militar ceremonia de depuneri de coroane și jerbe de flori, iar la ora 11, pe Bulevardul Corneliu Coposu a început mult-așteptata ceremonie de defilarea a gărzii de onoare, a trupelor și a tehnicii militare. Tot atunci, forțele aeriene române au survolat Sibiul, fiind vorba de șase aeronave MIG și patru elicoptere din cadrul bazei militare din Câmpia Turzii, după cum au anunțat organizatorii.

La ora 11.45 sibienii au fost invitați să se alăture Horei Unirii în care toți participanții s-au prins în Piața Unirii.

La amiază în oraș s-au deschis mai multe expoziții cu diverse teme: „Tablouri în libertate” în foaierul Sălii Thalia, expoziția „Anul 1919 în colecții sibiene” la Biblioteca Astra, expoziția de tehnică militară în parcarea Teatrului Național Radu Stanca și o expoziție foto-documentară la Cercul Militar, ultimele două fiind disponibile pentru vizitare în intervalul orar 10-13.

Programul evenimentului este completat și de o serie de manifestări culturale. Începând cu ora 12.30 sibienii au fost așteptați, ce-i drept în limita locurilor disponibile, la prezentarea de gală a filmului „Transalpina – Drumul Regilor” și a filmului „Muzeul Astra”, la studioul Astra Film (Piața Mică, nr.11). Proiecția va fi reluată și de la ora 15.30, precizează organizatorii.

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului” a început, la ora 13, la Sala Transilvania, prezentarea unui spectacol extraordinar intitulat „Noi suntem români!”. Acesta este difuzat și pe postul public de televiziune TVR.

Ceremonia de cinstire a eroilor neamului românesc va avea loc la Biserica dintre Brazi de pe strada Reconstrucției, iar seara, la ora 18, va porni retragerea cu torțe a trupelor de la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava, până la monumentele eroilor de pe strada Revoluției pe traseul următor: plecarea de la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava Sibiului – Calea Dumbrăvii – Bulevardul Mihai Viteazul – str. Nicolae Iorga – Bd. Vasile Milea – Strada Revoluției – Monumentul Eroilor Revoluției al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.

Seara se va încheia cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu la Ateneul Român București și transmis în direct pe un ecran în Piața Mare.

Cu ocazia sărbătorii, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis și un mesaj în care amintește despre cum românii pot trece peste obstacole împreună. „Ziua Națională are loc anul acesta sub semnul forței românilor uniți. Împreună, de-a lungul istoriei, ne-am recâștigat independența, mai apoi unitatea ca stat, iar în prezent am dovedit că, mai uniți ca niciodată, suntem gata să apărăm democrația câștigată atât de scump acum 30 de ani. Anul acesta Revoluția română din 89 împlinește trei decenii în care România a plătit scump fiecare pas înainte și a fost aruncată înapoi de multe ori atât de politic, cât și de nepriceperea noastră în ale democrației. Astăzi, generația care știe ce a însemnat Revoluția, dar cunoaște și sensul adevărat al democrației, a ținut România pe linia de plutire. Împreună, am menținut țara noastră pe drumul corect, european. Rezultatele alegerilor europarlamentare și prezidențiale au confirmat că românii au ajuns la maturitate ca popor democratic, că recunosc derapajele și că demosul poate regla politicul și își poate impune dorința în mod liber și corect, prin vot. Poporul a vorbit clar și răspicat, luându-și înapoi țara încă o dată. “La mulți ani!” României democratice și europene! „La mulți ani!” sibienilor care își iubesc țara prin fapte, nu doar prin vorbe”, a transmis primarul Sibiului.

Foto: Primăria Sibiu

Related posts

SPV se digitalizează prin două proiecte de 9 milioane de euro cu finanțare UE

Traian Dan

Bursa de la București va promova piața de capital în Transilvania

Nora Dumitrescu

Bursa de la București a închis ședința de joi în creștere ușoară pe majoritatea indicilor

Papuc Irina

Super Black Friday la Nissa

Ionut Oprea

Adrian Volintiru a câștigat selecția pentru funcția de director general al ROMGAZ

redactia

MIPIM 2020 transforms

Ionut Oprea

[Enjoy Transylvania!] Oradea, jewel polished with community funds. Record amount attracted from projects with European funding

Ligia Voro

Romsilva pune la dispoziția populației peste un milion mc de lemn pentru foc

Traian Dan

Echipamente medicale de ultimă generație pentru spitalele din Bihor

Traian Dan

Aeroportul Internațional Cluj își propune profit cât toate celelalte societăți la un loc

Stefana Muresan

Apele Române vor face inventarul zonelor expuse la inundații din Ardeal

Nora Dumitrescu

Voucherele de vacanţă au scos la lumină economia care funcționa la negru

Ligia Voro

Tranzacția ExxonMobil – Lukoil, blocată pe motiv de „siguranță națională”

Traian Dan

Medicii români întorși din Italia au adus cinci ventilatoare pulmonare donate de Papa Francisc Spitalului din Suceava

Traian Dan

PRIA IT&C and Intellectual Property

Transilvania Business

Cum arată primul kit complet de protecție 100% românesc: produs la o fabrică din Călan, județul Hunedoara

Ion Surdu

Primăria Sibiu a fost certificată pentru sistemul de management conform standardului ISO 9001:2015

Ion Surdu

Centru de testare a vehiculelor autonome la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Sute de mașini abandonate vor fi ridicate la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Lidl va finanța proiecte de mediu și educație din orașele Ardealului

Nora Dumitrescu

Eveniment marca BusinessMark: Optimizarea și automatizarea: cele două „must-uri” în lanțul de aprovizionare

Papuc Irina

Undă verde pentru „Autostrada Unirii”

redactia

O firmă va putea fi înfiinţată exclusiv online – proiect de lege

Ion Surdu

Mesajul unui angajat sălăjean din HoReCa: “Cavalerii ospitalității au nevoie de voi!”

Nora Dumitrescu

Leave a Comment