Sibiu Ultimele stiri

FOTO/ Ziua Națională a României, la Sibiu. Sute de oameni au urmărit parada militară și au dansat Hora Unirii

În premieră pentru Sibiu, orașul a găzduit o paradă militară pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul a atras sute de sibieni în centrul orașului, care au urmărit defilarea tehnicii militare, dar și survolarea spațiului aerian al orașului de către aeronave și elicoptere.

Programul evenimentelor pregătit de autoritățile din SIbiu cu ocazia Zilei Naționale cuprinde o serie de evenimente printre care manifestări culturale, expoziții, difuzări de filme și concerte. Majoritatea evenimentelor de duminică, 1 decembrie 2019, din oraș sunt organizate de către Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Garnizoana Sibiu și Instituția Prefectului.

Începând cu ora 9.30 a avut loc în fața Cercului Militar ceremonia de depuneri de coroane și jerbe de flori, iar la ora 11, pe Bulevardul Corneliu Coposu a început mult-așteptata ceremonie de defilarea a gărzii de onoare, a trupelor și a tehnicii militare. Tot atunci, forțele aeriene române au survolat Sibiul, fiind vorba de șase aeronave MIG și patru elicoptere din cadrul bazei militare din Câmpia Turzii, după cum au anunțat organizatorii.

La ora 11.45 sibienii au fost invitați să se alăture Horei Unirii în care toți participanții s-au prins în Piața Unirii.

La amiază în oraș s-au deschis mai multe expoziții cu diverse teme: „Tablouri în libertate” în foaierul Sălii Thalia, expoziția „Anul 1919 în colecții sibiene” la Biblioteca Astra, expoziția de tehnică militară în parcarea Teatrului Național Radu Stanca și o expoziție foto-documentară la Cercul Militar, ultimele două fiind disponibile pentru vizitare în intervalul orar 10-13.

Programul evenimentului este completat și de o serie de manifestări culturale. Începând cu ora 12.30 sibienii au fost așteptați, ce-i drept în limita locurilor disponibile, la prezentarea de gală a filmului „Transalpina – Drumul Regilor” și a filmului „Muzeul Astra”, la studioul Astra Film (Piața Mică, nr.11). Proiecția va fi reluată și de la ora 15.30, precizează organizatorii.

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului” a început, la ora 13, la Sala Transilvania, prezentarea unui spectacol extraordinar intitulat „Noi suntem români!”. Acesta este difuzat și pe postul public de televiziune TVR.

Ceremonia de cinstire a eroilor neamului românesc va avea loc la Biserica dintre Brazi de pe strada Reconstrucției, iar seara, la ora 18, va porni retragerea cu torțe a trupelor de la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava, până la monumentele eroilor de pe strada Revoluției pe traseul următor: plecarea de la Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava Sibiului – Calea Dumbrăvii – Bulevardul Mihai Viteazul – str. Nicolae Iorga – Bd. Vasile Milea – Strada Revoluției – Monumentul Eroilor Revoluției al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – Monumentul Eroilor Revoluției al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.

Seara se va încheia cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu la Ateneul Român București și transmis în direct pe un ecran în Piața Mare.

Cu ocazia sărbătorii, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis și un mesaj în care amintește despre cum românii pot trece peste obstacole împreună. „Ziua Națională are loc anul acesta sub semnul forței românilor uniți. Împreună, de-a lungul istoriei, ne-am recâștigat independența, mai apoi unitatea ca stat, iar în prezent am dovedit că, mai uniți ca niciodată, suntem gata să apărăm democrația câștigată atât de scump acum 30 de ani. Anul acesta Revoluția română din 89 împlinește trei decenii în care România a plătit scump fiecare pas înainte și a fost aruncată înapoi de multe ori atât de politic, cât și de nepriceperea noastră în ale democrației. Astăzi, generația care știe ce a însemnat Revoluția, dar cunoaște și sensul adevărat al democrației, a ținut România pe linia de plutire. Împreună, am menținut țara noastră pe drumul corect, european. Rezultatele alegerilor europarlamentare și prezidențiale au confirmat că românii au ajuns la maturitate ca popor democratic, că recunosc derapajele și că demosul poate regla politicul și își poate impune dorința în mod liber și corect, prin vot. Poporul a vorbit clar și răspicat, luându-și înapoi țara încă o dată. “La mulți ani!” României democratice și europene! „La mulți ani!” sibienilor care își iubesc țara prin fapte, nu doar prin vorbe”, a transmis primarul Sibiului.

Foto: Primăria Sibiu

Related posts

New buildings to transform Bucharest?

Ionut Oprea

Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania, într-un mesaj către acționari: „Este a patra reinventare pentru noi. Traversăm cu încredere această perioadă. Curaj, România!”

Ion Surdu

Spitale din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, modernizate cu 8 milioane de euro, fonduri europene

redactia

Liber spre mare, pe Autostrada Soarelui, reparațiile se reiau din toamnă

Ligia Voro

A fost semnat acordul de asistență cu BERD pentru construirea Spitalului Regional Braşov

redactia

Alexandra Crivineanu, noul director de dezvoltare și marketing în cadrul RMN – Diagnostica

redactia

Cum schimbă un curs de coaching viața unui manager?

Stefana Muresan

Rondo Ganahl a achiziționat 60% din Transilvania Pack & Print

Ligia Voro

Aeroportul Internațional Sibiu, rol strategic în creșterea sustenabilă a regiunii

Stefana Muresan

Compania bistrițeană Datacor – investiție de peste 1 mil. de euro, fonduri europene, într-o fabrică de fibră optică

Stefana Muresan

Invest Club lansează secțiunea dedicată fondurilor de investiții în cadrul Portalului Investitorilor din România

Nicolae Pop

Proprietarii privați fără resurse din Ardeal, sprijiniți să își facă împăduriri

Nora Dumitrescu

Microsoft announces plans to establish its first cloud region in Austria to accelerate local innovation and growth

Ionut Oprea

Anuarul de real estate al României, la Expo Real Munich 2018

redactia

Donație a patronului Unicarm pentru Spitalul Judeţean Satu Mare

Traian Dan

Sistemul ideal: tehnologie adaptată, hibrizi adaptați

redactia

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea legii nr 227/2015 privind Codul Fiscal poate avea un efect negativ asupra economiei Românești, conducând la scăderea investițiilor străine și a creării locurilor de muncă

Ionut Oprea

Cum își revine din criză principalul angajator din Blaj și ce măsuri ia pentru a-și păstra angajații

Ion Surdu

Profitul Transelectrica a crescut de peste trei ori în 2018

redactia

De ce Canada, Asia și Australia trebuie să facă IT Outsourcing în România

redactia

Connect44 se extinde și a închiriat în total 1.000 de metri pătrați în Vox Technology Park

Papuc Irina

ACI a preluat amplasamentul viitoarei Săli Polivalente Turda

Nora Dumitrescu

Satu Mare: Proiect de 3 mil. euro, cu finanţare europeană, pentru înființarea de întreprinderi de economie socială în Negrești Oaș

redactia

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi angajează 108 oameni pentru fabrica din Jucu

Stefana Muresan

Leave a Comment