Bihorenii au ținut să iasă în evidență într-un mod mai deosebit de Ziua Națională a României. Echipa „D’ale Porcului” din Oradea și-a propus să stabilească un record mondial: „Cel mai lung mic”, în cadrul Festivalului de artă și tradiții culinare, ediția a VI-a, desfășurat la Oradea în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie.
La ediția din 2018 a festivalului a fost doborât recordul mondial la „Cel mai lung caltaboș”, care a măsurat 208 metri.
Nici anul acesta echipa nu s-a lăsat mai prejos. „Cel mai lung mic” măsoară 215,6 metri. Nu mai puțin de 30 de persoane au muncit la acest record timp de o oră, pentru ca, la final să obţină ceea ce şi-au propus. „Mititelul este din carne de vită şi carne de porc. Are în compoziţie piper, sare, boia, coriandru şi cimbru, mujdei de usturoi plus supă de oase. Lucrăm cu un cărnăţar de 150 de ani, moştenit de la bunici”, a precizat Sorin Mudura, administratorul Andromi.
Cea mai grea muncă în timpul producerii micului a fost coordonarea echipei. La final, a rezultat un mic mare de 215,6 metri.
„Măsurătoarea se filmează integral, după care se trimite pentru omologare la Asociaţia Cartea Recordurilor, la Bucureşti, şi de acolo mai departe către organizaţiile mondiale spre omologare. Ideea ne-a venit de mai bine de o jumătate de an. În urma parteneriatului cu Andromi, totul a devenit foarte simplu. Ne-am pregătit două – trei zile şi, în final, am reuşit”, a declarat Nicolae Pop, directorul evenimentului.
După măsurare, micii au fost porţionaţi în bucăţi de 1 metru, care au fost vândute pe tichete de 20 de lei. Primul metru din micul record a fost cumpărat de Adrian Neag – project manager Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România. „Mă mândresc că sunt consumatorul primului metru din cel mai lung mititel din lume. Sună apetisant”, a spus Adrian Neag.