Cultural Sibiu Ultimele stiri

Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festival, decorat de președintele Iohannis

Ceremonia a avut loc vineri, 29 noiembrie 2019, la Palatul Cotroceni, și a făcut parte din seria de manifestări ocazionate de Ziua Națională a României.

“Astăzi, în apropierea Zilei Naționale, am dorit să onorez valorile și performanța din educație, sănătate și cultură. Împreună, am trăit un moment cu puternice valențe simbolice. Dumneavoastră însă sunteți cei care le dați adevărata cinstire nobilelor domenii pe care le reprezentați aici”, a spus președintele Klaus Werner Iohannis.

Astra Film Festival, fondat în 1993, este un festival de film care aduce la Sibiu regizori și filme de primă mărime din toată lumea. Este un proiect cultural inovativ, de mare ținută artistică și intelectuală. O reușită cu totul excepțională prin faptul că, a fost pornit si menținut mai mult de un sfert de secol, în condițiile unei societăți tulburi ale României postdecembriste. Vizionarul și motorul din spatele acestui proiect este directorul fondator, regizorul Dumitru Budrala, care l-a construit practic de la zero, crescând și maturizând festivalul – și, în același timp, crescând și maturizând publicul de film și de arte din Romania si din Europa de Est.

„În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate regizorală și contribuția remarcabilă la promovarea filmelor documentare românești, atât în țară, cât și în străinătate, se conferă Ordinul Național  Serviciul Credincios în grad de Cavaler domnului Dumitru Budrala.”

Președintele Klaus Iohannis a mai subliniat în discursul său:

“O trăsătură comună este contribuția pe care o aveți la educarea tinerilor în spirit umanist. Ați ajutat decisiv la promovarea și cunoașterea de către noile generații a valorilor culturii autohtone și universale. Sunteți în mod constant un sprijin pentru tinerele talente în parcurgerea greului, dar atât de frumosului drum spre împlinire și afirmare artistică.

Vreau să vă felicit pentru dedicarea cu care, ani de-a rândul, v-ați pus talentul în slujba reprezentării în lume, cu cinste, a tricolorului nostru.

Prin muzică, pictură, teatru, literatură, folclor, film ori arhitectură ați dovedit că acum mai bine de o sută de ani, la Alba Iulia, s-a săvârșit nu doar unitatea tuturor românilor, dar s-a afirmat deschis voința de modernizare europeană a României, izvor al unor contribuții de mare valoare la tezaurul cultural al umanității. Sunteți, prin opera dumneavoastră, exemple ale vitalității acestei moșteniri.”

Regizorul Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festiva, a declarat că: “Este un moment important. Eu sunt obișnuit cu munca și niciodată nu mă gândeam ca efortul meu poate primi o astfel de apreciere. Pentru mine, până acum, esențiale au fost momentele în care se lasă întunericul în sală, iar aerul vibreaza de la comunicarea intensă între film și public, în special atunci când în public sunt copii, sau când văd coloanele de elevi impânzind orașul Sibiu pentru a ajunge la ASTRA Film Junior. Sau momentele când reușesc să surprind în filmele mele lucruri nespuse până atunci în vreun film.
Mulțumesc colegilor mei, care mi-au fost alături în acești 30 de ani pentru a realiza ASTRA Film Festival. În acest moment nu pot să nu mă gândesc și la sansa de a avea niște părinți de excepție, cărora le datorez cel mai mult, care mi-au oferit o educație cu siguranță peste ceea ce ar putea să ofere orice școală privată din lume. Le dedic și lor această decorație!”

Related posts

Mobilitatea în starea de urgență, monitorizată pe Google în Ardeal

Nora Dumitrescu

Platformă comercială online destinată producătorilor locali de alimente naturale

Traian Dan

Transportatorii: e bine că s-a suspendat rambursarea creditelor

Nora Dumitrescu

Laserul de la Măgurele, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină

Stefana Muresan

Românii care doresc să investească în SUA pot opta pentru viza de tip E2

Stefana Muresan

Clujenii de la Life is Hard câștigă trofeul “Soluția anului 2019” în cadrul European IT & Software Excellence Awards – Londra

Stefana Muresan

Liviu Cojoc. Diplomatul

Ligia Voro

Maraton al Transplantului, la Spitalul Sf Constantin din Braşov. Nume mari ale transplantului internaţional au lucrat pro bono

redactia

Producătorul de carne Transavia- exporturi de 21 mil. euro, 15% din business

Stefana Muresan

Universitatea de Vest din Timișoara: Au început înscrierile în grupul țintă al proiectului „Atelierul de antreprenori ”

Stefana Muresan

Romatsa, Microsoft și Nuclearelectrica, cele mai mari salarii din România

redactia

Adela Cojan, ex-director al Spitalului Polisano din Sibiu, numită preşedinte al CNAS

Papuc Irina

Tarom, din nou pe Aeroportul Arad după 15 ani

redactia

Premierul luxemburghez Xavier Bettel, oaspetele CJ Sibiu într-o incursiune în tradițiile românești și săsești

Stefana Muresan

Compania de Apă Someș, proiect de 350 milioane de euro, fonduri europene. Urmează peste 30 de licitații internaționale

redactia

SIBIU: O linie de producție a medicamentelor oncologice este scoasă la vânzare, cu prețul de pornire de peste 10 milioane de euro

Papuc Irina

Un castel din județul Satu Mare, vedetă într-un film de sezon de pe platforma Netflix. A fost reabilitat cu fonduri europene

redactia

Investiții de peste 2 mil. euro, fonduri europene, pentru cel mai nou loc de selfie al Clujului. Turnul Pompierilor, monument istoric din secolul XV

Stefana Muresan

Acțiunile Transilvania Broker intră la tranzacționare la BVB

Stefana Muresan

Baia Sprie și-a instalat Wi-Fi gratuit în oraș

Nora Dumitrescu

BNR lansează astăzi o monedă din aur cu tema Istoria aurului – moneda din aur de 10 ducaţi Mihai Viteazul

redactia

Continuă pregătirile pentru cea de-a cincea ediție Bucharest Tech Week

Ligia Voro

Previziuni Deloitte: rețele 5G private și vânzări de un milion de roboți pentru companii

Papuc Irina

Emil Boc: 30 de autobuze electrice pentru clujeni

Stefana Muresan

Leave a Comment