Cultural Sibiu Ultimele stiri

Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festival, decorat de președintele Iohannis

Ceremonia a avut loc vineri, 29 noiembrie 2019, la Palatul Cotroceni, și a făcut parte din seria de manifestări ocazionate de Ziua Națională a României.

“Astăzi, în apropierea Zilei Naționale, am dorit să onorez valorile și performanța din educație, sănătate și cultură. Împreună, am trăit un moment cu puternice valențe simbolice. Dumneavoastră însă sunteți cei care le dați adevărata cinstire nobilelor domenii pe care le reprezentați aici”, a spus președintele Klaus Werner Iohannis.

Astra Film Festival, fondat în 1993, este un festival de film care aduce la Sibiu regizori și filme de primă mărime din toată lumea. Este un proiect cultural inovativ, de mare ținută artistică și intelectuală. O reușită cu totul excepțională prin faptul că, a fost pornit si menținut mai mult de un sfert de secol, în condițiile unei societăți tulburi ale României postdecembriste. Vizionarul și motorul din spatele acestui proiect este directorul fondator, regizorul Dumitru Budrala, care l-a construit practic de la zero, crescând și maturizând festivalul – și, în același timp, crescând și maturizând publicul de film și de arte din Romania si din Europa de Est.

„În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate regizorală și contribuția remarcabilă la promovarea filmelor documentare românești, atât în țară, cât și în străinătate, se conferă Ordinul Național  Serviciul Credincios în grad de Cavaler domnului Dumitru Budrala.”

Președintele Klaus Iohannis a mai subliniat în discursul său:

“O trăsătură comună este contribuția pe care o aveți la educarea tinerilor în spirit umanist. Ați ajutat decisiv la promovarea și cunoașterea de către noile generații a valorilor culturii autohtone și universale. Sunteți în mod constant un sprijin pentru tinerele talente în parcurgerea greului, dar atât de frumosului drum spre împlinire și afirmare artistică.

Vreau să vă felicit pentru dedicarea cu care, ani de-a rândul, v-ați pus talentul în slujba reprezentării în lume, cu cinste, a tricolorului nostru.

Prin muzică, pictură, teatru, literatură, folclor, film ori arhitectură ați dovedit că acum mai bine de o sută de ani, la Alba Iulia, s-a săvârșit nu doar unitatea tuturor românilor, dar s-a afirmat deschis voința de modernizare europeană a României, izvor al unor contribuții de mare valoare la tezaurul cultural al umanității. Sunteți, prin opera dumneavoastră, exemple ale vitalității acestei moșteniri.”

Regizorul Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festiva, a declarat că: “Este un moment important. Eu sunt obișnuit cu munca și niciodată nu mă gândeam ca efortul meu poate primi o astfel de apreciere. Pentru mine, până acum, esențiale au fost momentele în care se lasă întunericul în sală, iar aerul vibreaza de la comunicarea intensă între film și public, în special atunci când în public sunt copii, sau când văd coloanele de elevi impânzind orașul Sibiu pentru a ajunge la ASTRA Film Junior. Sau momentele când reușesc să surprind în filmele mele lucruri nespuse până atunci în vreun film.
Mulțumesc colegilor mei, care mi-au fost alături în acești 30 de ani pentru a realiza ASTRA Film Festival. În acest moment nu pot să nu mă gândesc și la sansa de a avea niște părinți de excepție, cărora le datorez cel mai mult, care mi-au oferit o educație cu siguranță peste ceea ce ar putea să ofere orice școală privată din lume. Le dedic și lor această decorație!”

Related posts

Bolt lansează serviciul de plată în numerar!

Ligia Voro

Juriul Future Makers a ales 55 de idei de afaceri ale tinerilor

Ligia Voro

Oradea investește 11 milioane de euro în reabilitarea coridorului Nufărul – Cantemir

Traian Dan

2018, an record pentru agricultura românească: România, pe locul trei în UE, după Franța și Germania, la producția de cereale

redactia

Afacerile producătorului de componente auto Compa Sibiu au crescut cu 8% în S1, la peste 394 mil. lei

Stefana Muresan

Lufthansa suplimentează zborurile la Sibiu

Nicolae Pop

Studiu pe țânțari la aeronavele din Cluj. Pot aduce boli exotice

Nora Dumitrescu

UTCN, în rankingurile internaționale ca fiind o universitate reprezentativă la nivel mondial

Stefana Muresan

Cities of Tomorrow #8 – New waves of urban migration acum online -1 Septembrie 2020

Papuc Irina

Acord fără precedent în lupta cu COVID-19: 6 giganți farmaceutici de pe piața produselor cu plasmă vor să dezvolte un tratament, fără branding. Și alte companii pot să se alăture

Papuc Irina

România aşteaptă investiţii străine în valoare de 2,5 mld. euro care vor genera 24.000 de noi locuri de muncă

redactia

În ultimele 2 luni în Brașov vânzările de case și apartamente aproape s-au dublat față de prima parte a anului

Papuc Irina

Italia are un Consulat Onorific la Cluj

redactia

85 de bănci de odihnă amplasate pe malul Crișului Repede și în parcurile orădene

Traian Dan

Tax & Finance Forum se mută în online! Aflați totul despre noul context legislativ și fiscal pe 17-18 iunie 2020

Papuc Irina

Numărul angajaților statului a crescut cu peste 5.000 în a doua lună a anului. Cei mai mulți, în Sănătate

Ion Surdu

Un universitar clujean vrea să îi facă antreprenori pe tinerii din Sălaj

Nora Dumitrescu

Autobuze electrice și hibrid, bike-sharing și modernizarea infrastructurii în Hunedoara

Ligia Voro

VIDEO. Un cadou minunat de Crăciun: albumul Cluj – Photos&Memories, un produs al TB

Ligia Voro

Antreprenorii maramureșeni, descinderi în serie la spitale

Nora Dumitrescu

O aplicație românească premiată de ONU la o competiție mondială de turism: fondatori sunt doi tineri din Sibiu și București

Papuc Irina

Sucuri din mere de Bihor 100% ecologice

Traian Dan

Informaticienii de la Fortech vin cu 50.000 de euro pentru spitale

Nora Dumitrescu

Maramureșul are proiecte de aproape 200 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Leave a Comment