Real Estate Sibiu Ultimele stiri

Una dintre cele mai frumoase case din Sibiu, scoasă la vânzare cu 2 milioane de euro

Casa Artmark a scos la vânzare Vila semnată de arhitectul Alfred Hugo Cernea din Sibiu, care poate fi considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș. Prețul de pornire este de 2 milioane de euro.

Clădirea a fost înălțată în stil Neoromânesc în perioada interbelică, în imediata apropiere a incintei fortificate medievale de secol XV. Ansamblul este clasat în Lista Monumentelor Istorice din România prin ordinul nr. 2030/ cu codul SB-II-a-B-21084 și cuprinde: casa de locuit (SB-II-m-B-21084.01), prima anexă (SB-II-m-B-21084.02) şi cea de a doua anexă (SB-II-m-B-21084.03), potrivit anunțului de vânzare.

„Potrivit izvoarelor cartografice, în jurul anului 1875 exista o altă clădire pe locul actualului imobil. La 1909, parcela se afla în proprietatea lui Henrik Baumann, în 1929 fiind intabulat dreptul de proprietate pentru Luiza și Friedrich Baumann. Inscripția de pe podeaua porticului şi de pe faţadă indică anul de construcție al clădirii de astăzi ca fiind 1929, proiectul fiind semnat de arhitectul Alfred Cernea, aspect atestat de placa de beton de pe fațadă. Cel mai probabil, proiectul a fost realizat la comanda doctorului Liviu Turcu”, se mai menționează în anunțul de vânzare.

Construită ca locuință urbană de tip vilă, cu un parc în jurul clădirii centrale, clădirea a găzduit inițial Sanatoriul Dr. Bolintineanu, iar în noiembrie 1936 a devenit Clinica „pentru naşteri şi boli de femei” dr. Antal. Imobilul a fost naţionalizat în anul 1948 cu această funcţiune, devenind la scurt timp sediul Inspectoratului General Sanitar Sibiu, apoi grădiniţă, funcție păstrată până în anii 1990. În anul 2000 vila şi parcela au fost retrocedate familiei moștenitoare.

Astăzi, clădirea impozantă păstrează aproape intact aspectul său iniţial, conceput de arhitectul Cernea, cu elementele decorative valoroase ale faţadelor. S-au păstrat de asemenea cele două anexe, create într-o concepţie arhitecturală unitară, gardul dinspre stradă împreună cu poarta principală, aleea străjuită de copaci, balustrada, scara şi bazinul din faţa clădirii principale. Și în interior s-au conservat elemente valoroase, precum picturile decorative ale tavanelor și tâmplăria originală.

Foto: amazonaws

Related posts

Zacaria dezvoltă primul parc industrial privat din Craiova

Ionut Oprea

3 milioane de pasageri pe Aeroportul din Cluj

Nora Dumitrescu

ASF: Statutul de piață emergentă al BVB, un pas important pentru dezvoltarea economică

Ligia Voro

Leave a Comment