Brașov Educatie Investitii Mureș Sibiu Ultimele stiri

Peste 13 milioane de lei pentru investiții în creșe și grădinițe noi în șase comune din Brașov, Sibiu și Mureș

În șase comune din județele Brașov, Sibiu și Mureș se vor construi creșe și grădinițe noi în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020. Autoritățile promit că peste 300 de copii vor beneficia de noile instituții cel mai târziu la jumătatea anului 2022.

Comunele în care se construiesc creșele și grădinițele noi sunt Beica de Jos, Ideciu, Sâncraiu de Mureș și Zau de Câmpie, din județul Mureș; Prejmer din județul Brașov și Brateiu din judțeul Sibiu. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 13,9 milioane lei, din care cea mai mare parte provine din surse europene.

Toate aceste proiecte vin în întâmpinarea necesității adaptării infrastructurii educaționale și presupune fie construirea de creșe, fie a unor grădinițe, toate în mediul rural, acolo unde nu există capacitate de învățământ pentru copii până la 7 ani, transmite Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru într-un comunicat de presă.

„În condițiile actuale, când datele de la nivel european plasează țara noastră într-un context nu foarte favorabil de educație, este un lucru pozitiv că un număr tot mare de copii din satele Regiunii Centru pot beneficia de rezultatele acestor proiecte. Autoritățile publice locale oferă astfel comunităților noi structuri, moderne, pentru a dovedi părinților că există, la nivel local, interes pentru creșterea calității învățământului. Pentru comunele cu buget mic nu este foarte ușor să susțină aceste proiecte, dar primează importanța oferirii condițiilor mai bune decât acum pentru învățământul primar. Aici este important să ne concentrăm eforturile: să conștientizăm publicului larg de faptul că se încearcă depășirea acestei crize a spațiilor de educație supraîncărcate, prost iluminate și fără dotări”, spune Simion Crețu, director general ADR Centru.

Potrivit lui Crețu, în întreaga regiune sunt contractate 22 proiecte pentru desfășurarea optimă a actului educațional în domeniul preșcolar și antepreșcolar, a căror valoare totală este de peste 14,5 milioane euro, care se adaugă celor încă 15 proiecte prin care se modernizează tot atâtea școli din învățământul obligatoriu, folosind peste 17 milioane euro. Pe lângă acestea mai sunt și inițiativele locale de reabilitare termică a unităților de învățământ, din toate cele șase județe ale regiunii, precum și proiectele de investiții în infrastructura de educație din municipiile reședință de județ. În total, este vorba de peste 43 milioane euro, pe toate axele și domeniile de intervenție, care trebuie să asigure creșterea calității învățământului în Regiunea Centru.

Cele șase proiecte vizează construcția de creșe în comunele Ideciu de Jos și Sîncraiu de Mureș, ambele din județul Mureș – unde vor învăța primii pași în viață 50 de copii; iar în comunele Prejmer – Brașov, Brateiu – Sibiu și Beica de Jos, Zau de Cîmpie, Ideciu de Jos, din Mureș, se vor construi sau moderniza grădinițe, pentru mai mult de 250 copii. Toate construcțiile vor fi realizate de așa natură încât să răspundă cerințelor actuale privind îngrijirea copiilor, cu săli dedicate pentru fiecare grupă de copii, cu circuitele funcționale și administrative separate de traseul educațional, precum și cu săli de mese, grupuri sanitare distincte, pentru copii și adulți, dar și spații tehnice, sau adăposturi de protecție civilă.

Detalii privind aceste proiecte pot fi găsite pe site-ul ADR Centru.

Related posts

SAP își mărește echipa de specialiști IT de la Timișoara

Stefana Muresan

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor: „pandemia de Covid-19 va opri globalizarea”

Papuc Irina

Cel mai modern Centru de Training CNC din țară

Stefana Muresan

Crosspoint Real Estate a asistat tranzacția celei mai mari suprafațe de teren din România din ultimii zece ani

Ionut Oprea

Centura municipiului Satu Mare, finanţată din fonduri europene; investiție de peste 400 de milioane de lei

redactia

UBB, 14 specializări în limba germană și 72 în maghiară

Stefana Muresan

România, a doua țară din UE cu cea mai mare pondere de studente la IT și Comunicații

Papuc Irina

Silicon Forest, un nou hub de tehnologie în Cluj-Napoca, investiție de 200.000 de euro

Stefana Muresan

Peste 12 ore, Energynomics organizează online Energy Strategy Summit 2020

Ligia Voro

Delgaz Grid investește în acest an 5 milioane de lei în tehnologie modernă

Traian Dan

Fermierii din Ardeal au trimis o scrisoare deschisă guvernului

Nora Dumitrescu

Romatsa, Microsoft și Nuclearelectrica, cele mai mari salarii din România

redactia

CNAIR: Au fost depuse 19 oferte pentru proiectarea şi execuţia celor trei loturi ale secţiunii de autostradă Suplacu de Barcău – Borş

Stefana Muresan

Agricultură după reţetă nemţească la Husasău de Tinca

Traian Dan

Roboți și inteligență artificială ai NTT Data România, la conferința HEART a UMF

Stefana Muresan

Nou lider în economia Maramureșului. Aramis bate Eaton

Nora Dumitrescu

2,67 mil. EUR din negocierile consumatorilor cu băncile. De acum și persoanele juridice se pot adresa CSALB

Ligia Voro

România, pe locul 4 în UE după ponderea firmelor străine în valoarea adăugată

Ion Surdu

Trăiește bucuria de a surprinde la AFI Ploiești

Ionut Oprea

Cât a investit cel mai mare angajator din Sibiu în ultimii 2 ani pentru dezvoltarea afacerii

Papuc Irina

Clujul va deveni primul județ care digitalizează integral procesul de plată a taxelor și impozitelor locale.

Transilvania Business

Ministerul Turismului, parteneriat cu reprezentanţii festivalurilor Untold şi Neversea pentru promovarea turistică a României

Stefana Muresan

Peste 200 km de drumuri din Braşov, Covasna, Mureş, Sibiu şi Vaslui vor fi reabilitate cu fonduri UE

Stefana Muresan

Alergia la polen poate fi tratată natural

Stefana Muresan

Leave a Comment