Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Peste 13 milioane de lei pentru investiții în creșe și grădinițe noi în șase comune din Brașov, Sibiu și Mureș

În șase comune din județele Brașov, Sibiu și Mureș se vor construi creșe și grădinițe noi în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020. Autoritățile promit că peste 300 de copii vor beneficia de noile instituții cel mai târziu la jumătatea anului 2022.

Comunele în care se construiesc creșele și grădinițele noi sunt Beica de Jos, Ideciu, Sâncraiu de Mureș și Zau de Câmpie, din județul Mureș; Prejmer din județul Brașov și Brateiu din judțeul Sibiu. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 13,9 milioane lei, din care cea mai mare parte provine din surse europene.

Toate aceste proiecte vin în întâmpinarea necesității adaptării infrastructurii educaționale și presupune fie construirea de creșe, fie a unor grădinițe, toate în mediul rural, acolo unde nu există capacitate de învățământ pentru copii până la 7 ani, transmite Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru într-un comunicat de presă.

„În condițiile actuale, când datele de la nivel european plasează țara noastră într-un context nu foarte favorabil de educație, este un lucru pozitiv că un număr tot mare de copii din satele Regiunii Centru pot beneficia de rezultatele acestor proiecte. Autoritățile publice locale oferă astfel comunităților noi structuri, moderne, pentru a dovedi părinților că există, la nivel local, interes pentru creșterea calității învățământului. Pentru comunele cu buget mic nu este foarte ușor să susțină aceste proiecte, dar primează importanța oferirii condițiilor mai bune decât acum pentru învățământul primar. Aici este important să ne concentrăm eforturile: să conștientizăm publicului larg de faptul că se încearcă depășirea acestei crize a spațiilor de educație supraîncărcate, prost iluminate și fără dotări”, spune Simion Crețu, director general ADR Centru.

Potrivit lui Crețu, în întreaga regiune sunt contractate 22 proiecte pentru desfășurarea optimă a actului educațional în domeniul preșcolar și antepreșcolar, a căror valoare totală este de peste 14,5 milioane euro, care se adaugă celor încă 15 proiecte prin care se modernizează tot atâtea școli din învățământul obligatoriu, folosind peste 17 milioane euro. Pe lângă acestea mai sunt și inițiativele locale de reabilitare termică a unităților de învățământ, din toate cele șase județe ale regiunii, precum și proiectele de investiții în infrastructura de educație din municipiile reședință de județ. În total, este vorba de peste 43 milioane euro, pe toate axele și domeniile de intervenție, care trebuie să asigure creșterea calității învățământului în Regiunea Centru.

Cele șase proiecte vizează construcția de creșe în comunele Ideciu de Jos și Sîncraiu de Mureș, ambele din județul Mureș – unde vor învăța primii pași în viață 50 de copii; iar în comunele Prejmer – Brașov, Brateiu – Sibiu și Beica de Jos, Zau de Cîmpie, Ideciu de Jos, din Mureș, se vor construi sau moderniza grădinițe, pentru mai mult de 250 copii. Toate construcțiile vor fi realizate de așa natură încât să răspundă cerințelor actuale privind îngrijirea copiilor, cu săli dedicate pentru fiecare grupă de copii, cu circuitele funcționale și administrative separate de traseul educațional, precum și cu săli de mese, grupuri sanitare distincte, pentru copii și adulți, dar și spații tehnice, sau adăposturi de protecție civilă.

Detalii privind aceste proiecte pot fi găsite pe site-ul ADR Centru.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nouă proiecte bihorene câștigătoare la „Bursa talentelor”

Articolul următor

Casă nouă de Moș Nicolae pentru 13 medici de la Spitalul din Satu Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share