București Real Estate Ultimele stiri

Tranzacțiile amânate în România vor duce la o reducere a volumului investițional pe plan local

Pentru primele trei trimestre ale anului 2019, regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) a înregistrat un volum de investiții de aproape 9 miliarde de euro. Birourile domină tranzacțiile cu o cotă de 58%, urmată de un sector de retail mult mai lent, cu 18%, de sectorul de spații industriale și logistice cu 9% și de cel al hotelurilor cu 8%, conform celui mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară, Colliers International. În România, volumul investițional s-a situat ușor sub jumătate de miliard de euro în primele trei trimestre ale anului, nivel comparabil cu cel de anul trecut.

„În majoritatea celorlalte piețe din regiune, cu excepția Cehiei și a Poloniei, volumul tranzacțiilor din perioada ianuarie-septembrie din 2019 a scăzut comparativ cu aceeași perioadă din 2018, respectiv 2017. Cu toate acestea, cu cel de-al patrulea trimestru al anului fiind de obicei cel mai activ în ceea ce privește încheierea tranzacțiilor, ne așteptăm ca regiunea să mențină un ritm similar cu cei trei ani precedenți, astfel că volumul de investiții din acest an poate totaliza undeva între 12,5 și 13,5 miliarde de euro”, a afirmat Kevin Turpin, directorul regional al departamentului de research pentru regiunea ECE.

„Dacă în România la începutul anului părea că sunt mari șanse să trecem cu lichiditatea pieței imobiliare de pragul de un miliard de euro, o serie de tranzacții mari au fost amânate pentru 2020. Astfel, volumul pentru întregul an va fi în zona a 0,6-0,7 miliarde de euro, cea mai mică valoare din ultimii 6 ani. Totuși, există destule vești bune, fiindcă avem tranzacții doar cu clădiri de birouri de aproximativ 0,6 miliarde euro care s-ar putea închide în 2020, poate chiar în prima parte a anului. Un alt aspect pozitiv ar fi că am avut în acest an multe nume noi, un semn de bun augur pentru tranzacțiile viitoare și pentru randamente”, a adăugat Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services în cadrul Colliers International Romania.

Apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din ECE rămâne crescut, mai ales că o mare parte din capital caută alocare, iar fundamentele pieței din regiune sunt în continuare atractive. În unele piețe și sectoare există un deficit de produse de bază, deoarece multe dintre aceste proprietăți aparțin, pe termen lung, deținătorilor, portofoliilor și platformelor. În plus, este posibil ca unii proprietari să ezite să vândă fără posibilitatea de a-și redistribui capitalul.

Drept urmare, mulți investitori se gândesc să dezvolte abordări diferite, precum achiziția de active cu potențial ridicat de creștere, și încep să se uite la sectoare alternative – printre altele, cămine studențești, centre medicale, proiecte rezidențiale pentru închirieri private – deși ele se află în faze incipiente din punct de vedere disponibilitate. Peste 50% din fluxul de capital din primele 9 luni ale lui 2019 a venit din Europa continentală (inclusiv ECE), cu 25% din acest volum venind de la investitori doar din regiunea ECE. Capitalul asiatic, în special cel din Coreea de Sud, a fost, de asemenea, dinamic, cu o cotă de 16%.

Randamentele din toate țările și sectoarele sunt mai mici sau aproape de minimele istorice din perioada de dinaintea crizei. În ciuda diferenței de 375 puncte de bază dintre Sofia (8.0%) și Praga (4.25%) pentru clădiri de birouri de top, există o diferență și mai mare la produse similare în Germania (3.0%) și la alte vehicule de investiții cu riscuri reduse, precum obligațiunile guvernamentale. O compresie suplimentară a randamentelor va fi limitată, cu câteva excepții, așa cum se evidențiază în raportul Colliers.

Related posts

Micii producătorii din Cluj și-au triplat vânzările după noile restricții

Nora Dumitrescu

Investiție din fonduri europene: Primarul Emil Boc anunță asocierea cu 6 localități pentru trenul metropolitan, ce va fi integrat cu metroul

redactia

Centru indoor și outdoor de formare profesională în „Episcopia Bihor”

Traian Dan

Primăria Sibiu invită firmele de construcții să participe la extinderea cu 6 ha a spațiilor verzi din oraș: contract de 13 milioane de lei

Ion Surdu

Parcare supraetajată cu 400 de locuri în zona centrală a municipiului Oradea, investiție de peste 17 mil. lei

Stefana Muresan

Bosch dezvoltă programe educaționale dedicate studenților și elevilor pasionați de tehnologie

Ligia Voro

Cadouri, evenimente si concerte la Noblesse Palace Christmas Fair, 6-8 decembrie 2018!

redactia

Complexul President din Băile Felix se transformă în President Resort, cu aquapark, bază de tratament, SPA şi un nou hotel

Stefana Muresan

Proiecte în valoare de jumătate de miliard de euro, contractate prin Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest

Stefana Muresan

Ziua Studentului la fabrica Bosch din Blaj

Ligia Voro

Olandezii de la Dietsmann vor opera pe câmpurile petrolifere din Crișana

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] From El Camino, passing through Via Maria Theresia, to Via Transilvanica

Transilvania Business

Târgul de Cariere se va desfășura online în perioada 18 martie – 23 aprilie

Traian Dan

Biciclete și trotinete electrice marca Pegas, lansate la Electric Castel

Stefana Muresan

O firmă de IT a reușit să aibă în portofoliu 30% din piața de real-estate din București

Stefana Muresan

Asociere între primărie şi CJ Alba, pentru construirea sălii polivalente din Blaj, investiţie de 32 milioane lei

Stefana Muresan

Mandatul lui Ştefan Ioniţă, prelungit în fruntea CNAIR

Stefana Muresan

BRK Financial, intermediar dedicat pentru imobiliarii de la Impact

Nora Dumitrescu

Sala polivalentă din Blaj va fi construită de italienii de la Frimat Spa Roma; contract de 32 mil. lei

redactia

Fonduri europene pentru achiziția și montarea panourilor fotovoltaice

Ligia Voro

CNAIR, licitaţie de 4,1 milioane euro pentru reabilitarea unui sector din DN66

Stefana Muresan

Librăriile revin în spațiul real. Diverta redeschide la Cluj și Sibiu

Nora Dumitrescu

Tot ce trebuie să știi despre iCEE.fest 2018, festivalul de digital & online care a transformat Bucureștiul, pentru două zile, în capitala europeană a Internetului

redactia

Cele mai mari tranzacții din al doilea trimestru al anului 2019

Ligia Voro

Leave a Comment