Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mai multe comune din Maramureș, aproape de faliment

Două primării din județul Maramureș se află pe marginea prăpastiei, fiind în imposibilitatea de a rambursa de unele singure creanțele către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean (CJ) Maramureș, președintele instituției, Gabriel Zetea, a semnalat un caz de situație financiară de extremă dificultate cu care se confruntă Primăria Vadu Izei.

În noiembrie, forul decizional a dezbătut cazul altei comune, Suciu de Sus, aleșii județeni aprobând contribuţia CJ Maramureş la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară, printre acestea aflându-se un sprijin financiar de 1,5 milioane de lei pentru situații de extremă dificultate acordat acestei localități.

Primăria Suciu de Sus mai avea la dispoziție 1 milion de lei, pe lângă sprijinul primit de la administrația județeană, astfel încât a reușit să achite către MLDPA o creanță de 2,5 milioane de lei. Într-o situație gravă se află comuna Vadu Izei, care înregistrează o creanță de 3 milioane de lei.

La momentul de față, CJ mai are la dispoziție un buget de 3 milioane de lei, aleșii județeni văzându-se nevoiți să decidă între alocarea acestei sume fie unei singure autorități locale, așa cum este Vadu Izei, în vederea achitării creanței către MLDPA, fie celorlalte unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ care întâmpină probleme financiare.

Ei au căzut de acord asupra alocării de sume pentru soluționarea problemelor financiare ale celorlalte UAT, pentru remedierea situației de la Vadu Izei solicitându-se ajutorul parlamentarilor de Maramureș, pentru a interveni la forurile centrale.

„Am căzut de acord să alocăm, punctual, în funcție de nevoi, tuturor UAT, sume pentru soluționarea problemelor și să încercăm să demarăm o acțiune comună, a tuturor consilierilor județeni, pentru salvarea situației financiare din Vadu Izei.

Îmi propun ca, în cel mai scurt timp, alături de aparatul propriu, să transmitem câte o scrisoare prin care să cerem ajutorul fiecărui parlamentar al județului Maramureș, să susțină un proiect de hotărâre generat de CJ și Instituția Prefectului.

Proiectul va fi transmis MLDPA și Ministerului Finanțelor, pentru a se aloca suma de peste trei milioane de lei către Vadu Izei, în vederea remedierii situației financiare. Sper ca acest demers să fie ascultat de către parlamentarii Maramureșului și să ne dăm mâna pentru un proiect comun, care are ca scop ajutarea unei comunități locale aflată într-o situație de extremă dificultate financiară”, a arătat Gabriel Zetea.

Pe lângă soluționarea situațiilor extreme, CJ se află într-un proces de optimizare a bugetului, încât să poată sprijini cât mai multe UAT care se confruntă cu probleme.

”În majoritatea ședințelor am rectificat bugetul instituției în încercarea de a optimiza cheltuielile pe diferite capitole, în funcție de execuția bugetară din fiecare moment. Încercăm ca la finalul anului să nu avem nici deficit, nici excedent, să cheltuim resursele financiare puse la dispoziția CJ, instituție care a avut în 2019 unul dintre cele mai mari bugete din istorie.

Reîntregim prin această rectificare rezerva la dispoziția CJ pentru a încerca să ajutăm autorități locale aflate în situații de extremă dificultate, neavând o rectificare bugetară la nivelul guvernului, care să ajute primăriile la final de an”, a declarat șeful administrației județene.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Zalăul a investit 37 de milioane de euro în proiecte de mediu

Articolul următor

Atenție! Portal fals pentru achiziția rovinietei!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share