Comunitate Maramureș Ultimele stiri

Mai multe comune din Maramureș, aproape de faliment

Două primării din județul Maramureș se află pe marginea prăpastiei, fiind în imposibilitatea de a rambursa de unele singure creanțele către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean (CJ) Maramureș, președintele instituției, Gabriel Zetea, a semnalat un caz de situație financiară de extremă dificultate cu care se confruntă Primăria Vadu Izei.

În noiembrie, forul decizional a dezbătut cazul altei comune, Suciu de Sus, aleșii județeni aprobând contribuţia CJ Maramureş la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară, printre acestea aflându-se un sprijin financiar de 1,5 milioane de lei pentru situații de extremă dificultate acordat acestei localități.

Primăria Suciu de Sus mai avea la dispoziție 1 milion de lei, pe lângă sprijinul primit de la administrația județeană, astfel încât a reușit să achite către MLDPA o creanță de 2,5 milioane de lei. Într-o situație gravă se află comuna Vadu Izei, care înregistrează o creanță de 3 milioane de lei.

La momentul de față, CJ mai are la dispoziție un buget de 3 milioane de lei, aleșii județeni văzându-se nevoiți să decidă între alocarea acestei sume fie unei singure autorități locale, așa cum este Vadu Izei, în vederea achitării creanței către MLDPA, fie celorlalte unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ care întâmpină probleme financiare.

Ei au căzut de acord asupra alocării de sume pentru soluționarea problemelor financiare ale celorlalte UAT, pentru remedierea situației de la Vadu Izei solicitându-se ajutorul parlamentarilor de Maramureș, pentru a interveni la forurile centrale.

„Am căzut de acord să alocăm, punctual, în funcție de nevoi, tuturor UAT, sume pentru soluționarea problemelor și să încercăm să demarăm o acțiune comună, a tuturor consilierilor județeni, pentru salvarea situației financiare din Vadu Izei.

Îmi propun ca, în cel mai scurt timp, alături de aparatul propriu, să transmitem câte o scrisoare prin care să cerem ajutorul fiecărui parlamentar al județului Maramureș, să susțină un proiect de hotărâre generat de CJ și Instituția Prefectului.

Proiectul va fi transmis MLDPA și Ministerului Finanțelor, pentru a se aloca suma de peste trei milioane de lei către Vadu Izei, în vederea remedierii situației financiare. Sper ca acest demers să fie ascultat de către parlamentarii Maramureșului și să ne dăm mâna pentru un proiect comun, care are ca scop ajutarea unei comunități locale aflată într-o situație de extremă dificultate financiară”, a arătat Gabriel Zetea.

Pe lângă soluționarea situațiilor extreme, CJ se află într-un proces de optimizare a bugetului, încât să poată sprijini cât mai multe UAT care se confruntă cu probleme.

”În majoritatea ședințelor am rectificat bugetul instituției în încercarea de a optimiza cheltuielile pe diferite capitole, în funcție de execuția bugetară din fiecare moment. Încercăm ca la finalul anului să nu avem nici deficit, nici excedent, să cheltuim resursele financiare puse la dispoziția CJ, instituție care a avut în 2019 unul dintre cele mai mari bugete din istorie.

Reîntregim prin această rectificare rezerva la dispoziția CJ pentru a încerca să ajutăm autorități locale aflate în situații de extremă dificultate, neavând o rectificare bugetară la nivelul guvernului, care să ajute primăriile la final de an”, a declarat șeful administrației județene.

Related posts

Premii naţionale majore pentru compania clujeană Arhivatorul

Ionel Albu

Întâlnire strategică între ministrul Sănătății și reprezentanții Palmed

Stefana Muresan

Arad: 54 tramvaie noi, până în anul 2024

Stefana Muresan

Zboruri săptămânale către Antalya de la Târgu Mureș

Ligia Voro

ADR Nord -Vest, finanțare pentru construirea unei creșe și a unei grădinițe în Parcul Industrial 1 din Oradea

redactia

[Enjoy Transylvania!] The Gold Road

Transilvania Business

Cât au câștigat românii la Loterie în anul 2019

Papuc Irina

Proiecte mari în domeniul gazelor: „Legăm conducta BRUA de gazele din Marea Neagră”

redactia

Lărgirea drumului Timișoara – Moșnița Nouă a depășit o barieră birocratică majoră. Urmează licitația pentru execuție

redactia

Complexul Wellness Termal Nymphaea din Oradea, încasări de peste 1 mil. euro în august

redactia

Drum spre o carieră medicală de succes la UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

Emanuel Oprea, Oprea Avi-Com: „Fabrica de nutrețuri combinate din Sânpaul va avea multiple avantaje competitive, inclusiv un foarte bun raport calitate-preț”

Stefana Muresan

Regiunea Turda – Câmpia Turzii primește 155 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată

Stefana Muresan

Școala profesională în sistem dual, alternativa educațională de succes

Ligia Voro

Shopping City Târgu Mureș se deschide, totuși, pe 26 martie

Ligia Voro

Schemă de ajutor guvernamental de aproape 40 mil. euro pentru Universal Alloy Corporation în Maramureș. Investiție totală – 130 mil. euro

redactia

Cartea Verde va fi albă. Precizări făcute de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România

Ion Surdu

Județele care susțin agricultura Ardealului

Nora Dumitrescu

Baza sportivă Dinamo din Satu Mare redevine funcționabilă

Gruita Ienasoiu

Biblioteca Universitară din Cluj, modernizată cu 10 milioane de lei

Nora Dumitrescu

Uzina din Dragomirești va produce zilnic, în sistem automatizat, peste 350.000 de măști

Ion Surdu

Cel mai modern Centru de Training CNC din țară

Stefana Muresan

Ultimele spații disponibile la Agromalim 2017

Stefana Muresan

Târgul de Crăciun USAMV: Produse apicole, pomicole, agricole sau agroalimentare

redactia

Leave a Comment