Comunitate Maramureș Ultimele stiri

Mai multe comune din Maramureș, aproape de faliment

Două primării din județul Maramureș se află pe marginea prăpastiei, fiind în imposibilitatea de a rambursa de unele singure creanțele către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean (CJ) Maramureș, președintele instituției, Gabriel Zetea, a semnalat un caz de situație financiară de extremă dificultate cu care se confruntă Primăria Vadu Izei.

În noiembrie, forul decizional a dezbătut cazul altei comune, Suciu de Sus, aleșii județeni aprobând contribuţia CJ Maramureş la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară, printre acestea aflându-se un sprijin financiar de 1,5 milioane de lei pentru situații de extremă dificultate acordat acestei localități.

Primăria Suciu de Sus mai avea la dispoziție 1 milion de lei, pe lângă sprijinul primit de la administrația județeană, astfel încât a reușit să achite către MLDPA o creanță de 2,5 milioane de lei. Într-o situație gravă se află comuna Vadu Izei, care înregistrează o creanță de 3 milioane de lei.

La momentul de față, CJ mai are la dispoziție un buget de 3 milioane de lei, aleșii județeni văzându-se nevoiți să decidă între alocarea acestei sume fie unei singure autorități locale, așa cum este Vadu Izei, în vederea achitării creanței către MLDPA, fie celorlalte unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ care întâmpină probleme financiare.

Ei au căzut de acord asupra alocării de sume pentru soluționarea problemelor financiare ale celorlalte UAT, pentru remedierea situației de la Vadu Izei solicitându-se ajutorul parlamentarilor de Maramureș, pentru a interveni la forurile centrale.

„Am căzut de acord să alocăm, punctual, în funcție de nevoi, tuturor UAT, sume pentru soluționarea problemelor și să încercăm să demarăm o acțiune comună, a tuturor consilierilor județeni, pentru salvarea situației financiare din Vadu Izei.

Îmi propun ca, în cel mai scurt timp, alături de aparatul propriu, să transmitem câte o scrisoare prin care să cerem ajutorul fiecărui parlamentar al județului Maramureș, să susțină un proiect de hotărâre generat de CJ și Instituția Prefectului.

Proiectul va fi transmis MLDPA și Ministerului Finanțelor, pentru a se aloca suma de peste trei milioane de lei către Vadu Izei, în vederea remedierii situației financiare. Sper ca acest demers să fie ascultat de către parlamentarii Maramureșului și să ne dăm mâna pentru un proiect comun, care are ca scop ajutarea unei comunități locale aflată într-o situație de extremă dificultate financiară”, a arătat Gabriel Zetea.

Pe lângă soluționarea situațiilor extreme, CJ se află într-un proces de optimizare a bugetului, încât să poată sprijini cât mai multe UAT care se confruntă cu probleme.

”În majoritatea ședințelor am rectificat bugetul instituției în încercarea de a optimiza cheltuielile pe diferite capitole, în funcție de execuția bugetară din fiecare moment. Încercăm ca la finalul anului să nu avem nici deficit, nici excedent, să cheltuim resursele financiare puse la dispoziția CJ, instituție care a avut în 2019 unul dintre cele mai mari bugete din istorie.

Reîntregim prin această rectificare rezerva la dispoziția CJ pentru a încerca să ajutăm autorități locale aflate în situații de extremă dificultate, neavând o rectificare bugetară la nivelul guvernului, care să ajute primăriile la final de an”, a declarat șeful administrației județene.

Related posts

Noul senzor de profil 2D-/3D de la wenglor cu lumina UV

redactia

Primarul Oradiei, Florin Birta, vrea să țină sus ștacheta ridicată de Ilie Bolojan

Traian Dan

Cetatea Orăştiei, reabilitată cu 5 milioane de euro, fonduri europene

redactia

Germanii de la Lidl vor inaugura mai multe magazine în Ardeal

Nora Dumitrescu

”Mall-uri țărănești”, pe bani europeni, în două comune din Alba

Stefana Muresan

Brisk Group – the new strong player in the project and cost management services arena

redactia

Parcul industrial Tetarom V, legat la Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Forţă de muncă din Vietnam și Sri Lanka pentru firmele din Timișoara

Stefana Muresan

OTP Bank va deschide un centru regional în cartierul ISHO din Timișoara

Papuc Irina

Deutsche Telekom va face arhivare electronică în centrul său de la Cluj

redactia

Principalele economii ale românilor se duc spre cumpărarea unei case

Traian Dan

Cosmopolis ajunge la 4.100 de locuințe finalizate și peste 10.000 de locuitori după investiții cumulate de peste 350 de milioane de euro

Papuc Irina

Au început înscrierile la concursul NTT DATA Open Innovation. Temele principale: orașe inteligente, asistență medicală digitală & tehnologie exponențială

Papuc Irina

Chirurgul Victor Costache, deținătorul unui record mondial, repornește inimi la Sibiul. „Am fost foarte motivat să revin după mai bine de zece ani în propria țară”

redactia

A fost semnat acordul de asistență cu BERD pentru construirea Spitalului Regional Braşov

redactia

Transportul aerian de pasageri, creștere cu 7,5% în S1

Stefana Muresan

Polonezii de la Impro vor moderniza fabricile din Timiș și Cluj

Nora Dumitrescu

Autostrada Cluj – Mureș se apropie de final

Nora Dumitrescu

Oradea Startups Report – oglinda IT-ului orădean, premieră realizată de Oradea Tech Hub

Traian Dan

Piata de certificari sustenabile trece la urmatorul nivel

Stefana Muresan

Zeci de firme portugheze sunt interesate de colaborari economice cu Timisoara

Stefana Muresan

CJ Arad, asociere cu instituţii din subordine pentru a cumpăra curent mai ieftin

Stefana Muresan

Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de elvețienii de la Tissot. Este inspirat de Alba Iulia și produs în 1918 de bucăți

redactia

Aktor turează motoarele pe A10. Podul de cale ferată, cel mai dificil

Nora Dumitrescu

Leave a Comment