Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Exodul creierelor afectează dezvoltarea Transilvaniei

Proiectele locale și stimulentele economice pe care Uniunea Europeană le asigură prin finanțări europene trebuie regândite pentru a împiedica plecarea tinerilor din Transilvania, susține europarlamentarul Iuliu Winkler.

Europa de Est este cea mai afectată. ”Transilvania, dar și întreaga Românie, precum și țările din estul Europei suferă de pe urma exodului creierelor. Un studiu recent al Băncii Mondiale relevă faptul că 40% din cetățenii români cu studii superioare trăiesc și muncesc azi în afara țării. Fenomenul este generalizat în Europa de Est și va duce la probleme structurale profunde care vor afecta în perspectivă întreaga UE.

Din păcate, politicile de coeziune nu au avut efectele dorite în aceste regiuni, motiv pentru care, pe lângă finanțarea sporită a dezvoltării regionale, avem nevoie și de o regândire profundă a proiectelor locale, a sistemului de educație și a stimulentelor economice pe care le asigurăm prin finanțări europene”.

”Avem nevoie de alocări mai consistente în politica de coeziune pe 2021-2027, deoarece numai prin proiecte concrete și politici de dezvoltare regională bine finanțate putem asigura modernizarea de care regiunile mai puțin dezvoltate au nevoie. UE are nevoie și de o strategie pe termen lung”, a declarat acesta.

Deputatul european a participat la dezbaterea ”Brain drain- Brain gain: Local and Regional Experience”, desfășurată la Comitetul Regiunilor (CoR). Instituția va da publicității un raport despre acest fenomen.

”Motivul primordial al exodului tinerilor din statele Europei de Est nu-l mai reprezintă veniturile mici, ci lipsa de perspective și slaba calitate a vieții. Buna guvernare este principala provocare pentru ele. Proiectele europene singure nu pot rezolva problema, este nevoie de o coordonare eficientă a acțiunilor întreprinse la local, regional și european”.

Printre organizatorii conferinței care s-a desfășurat la CoR s-a aflat Regiunea Tirolul de Sud din Italia. Printre vorbitorii s-au numărat Karl-Heinz Lambert, președintele CoR, și fostul deputat european al comunității germane din Tirolul de Sud, Michl Ebner, în prezent președinte al Camerei de Comerț din Bolzano.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Stein & Partner anunță parteneriatul cu rețeaua globală Signium

Articolul următor

Tranzacție pe axa Cluj - Ploiești: AROBS a cumpărat o platformă IT

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share