Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

De la stabil, la negativ. Scăderea ratingului de țară pentru România: ce avem și ce urmează

bursa.ro

Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva României de rating de la stabilă la negativă, ca urmare a creş­terii deficitului bugetar. În acest context, ţara noastră se va împrumuta mai scump, iar oamenii de afaceri vor analiza mult mai critic deciziile lor de a investi în România. Totodată, se așteaptă ca economia autohtonă să fie mult mai vulnerabilă la şocurile externe, cred analiștii economici.

Raportul S&P, publicat miercuri, 11 decembrie, arată că „abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au forţat actuala conducere a României să revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei”. „Planificatele majorări de pensii şi salarii vor contribui la adâncirea deficitului de cont curent deja substanţial inclusiv în 2020. Presupunem că o consolidare fiscală substanțială va începe anul viitor, dar structura rigidă a bugetului și mediul politic volatil pun sub semnul întreăbrii această consolidare”, mai arată Standard & Poor’s în comunicatul citat. Agenţia de evaluare a confirmat, ieri, calificativul “BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

În urma avertismentului S&P, ne vom împrumuta la costuri mai mari, ceea ce – în condiţiile în care bugetul pe 2019 şi 2020 are un deficit în creştere – este îngrijorător, a explicat analistul economic Aurelian Dochia pentru Bursa.ro.

“Vom plăti mult mai mulţi bani pentru a finanţa acest deficit bugetar şi consecinţele sunt în serie. Pentru că o creştere a costurilor de împrumut pentru Guvern poate semnala o creştere a costurilor de împrumut şi pe piaţa privată, pe toate creditele. Nu ştim încă în ce măsură şi cât de repede se vor materializa aceste consecinţe, dar evident că pieţele financiare, atât cele internaţionale, cât şi cea internă, sunt într-o anumită reorganizare după acest anunţ şi investitorii vor reacţiona la el, cerând dobânzi mai mari pentru sumele pe care le investesc sub formă de împrumut sau sub alte forme”, a spus Aurelia Dochia pentru Bursa.ro.

„După înrăutăţirea perspective de rating există riscul ca anul viitor să asistăm şi la o retrogradare a rating-ului la BB+, ceea ce ne-ar plasa în categoria junk, adică nerecomandat pentru investiţii”, a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România pentru Economica.net.

Decizia S&P se va reflecta, cel mai probabil, în primele de risc cerute de către investitori pentru investiţiile în active româneşti. „Înrăutăţirea situaţiei deficitelor gemene (deficitul de cont curent mare şi deteriorarea deficitului bugetar), precum şi posibilitatea excluderii României din grupul ţărilor recomandate pentru investiţii de către agenţiile de rating au fost parţial încorporate în primele de risc solicitate României de către investitori, aspect reflectat, de exemplu, în randamentele obligaţiunilor pe termen lung emise de România în euro, net superioare celorlalte ţări din regiune, spune departamentul de cercetare al BCR, citat de aceeași sursă. Puteți citi alte comentarii în articolul complet realizat de Economica.net.

Foto: bursa.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Schimbare de identitate vizuală: Sunimprof devine Rottaprint

Articolul următor

Orădenii pot verifica în ce zonare fiscală se încadrează

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share