București Finante-banci Ultimele stiri

De la stabil, la negativ. Scăderea ratingului de țară pentru România: ce avem și ce urmează

bursa.ro

Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva României de rating de la stabilă la negativă, ca urmare a creş­terii deficitului bugetar. În acest context, ţara noastră se va împrumuta mai scump, iar oamenii de afaceri vor analiza mult mai critic deciziile lor de a investi în România. Totodată, se așteaptă ca economia autohtonă să fie mult mai vulnerabilă la şocurile externe, cred analiștii economici.

Raportul S&P, publicat miercuri, 11 decembrie, arată că „abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au forţat actuala conducere a României să revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei”. „Planificatele majorări de pensii şi salarii vor contribui la adâncirea deficitului de cont curent deja substanţial inclusiv în 2020. Presupunem că o consolidare fiscală substanțială va începe anul viitor, dar structura rigidă a bugetului și mediul politic volatil pun sub semnul întreăbrii această consolidare”, mai arată Standard & Poor’s în comunicatul citat. Agenţia de evaluare a confirmat, ieri, calificativul “BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

În urma avertismentului S&P, ne vom împrumuta la costuri mai mari, ceea ce – în condiţiile în care bugetul pe 2019 şi 2020 are un deficit în creştere – este îngrijorător, a explicat analistul economic Aurelian Dochia pentru Bursa.ro.

“Vom plăti mult mai mulţi bani pentru a finanţa acest deficit bugetar şi consecinţele sunt în serie. Pentru că o creştere a costurilor de împrumut pentru Guvern poate semnala o creştere a costurilor de împrumut şi pe piaţa privată, pe toate creditele. Nu ştim încă în ce măsură şi cât de repede se vor materializa aceste consecinţe, dar evident că pieţele financiare, atât cele internaţionale, cât şi cea internă, sunt într-o anumită reorganizare după acest anunţ şi investitorii vor reacţiona la el, cerând dobânzi mai mari pentru sumele pe care le investesc sub formă de împrumut sau sub alte forme”, a spus Aurelia Dochia pentru Bursa.ro.

„După înrăutăţirea perspective de rating există riscul ca anul viitor să asistăm şi la o retrogradare a rating-ului la BB+, ceea ce ne-ar plasa în categoria junk, adică nerecomandat pentru investiţii”, a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România pentru Economica.net.

Decizia S&P se va reflecta, cel mai probabil, în primele de risc cerute de către investitori pentru investiţiile în active româneşti. „Înrăutăţirea situaţiei deficitelor gemene (deficitul de cont curent mare şi deteriorarea deficitului bugetar), precum şi posibilitatea excluderii României din grupul ţărilor recomandate pentru investiţii de către agenţiile de rating au fost parţial încorporate în primele de risc solicitate României de către investitori, aspect reflectat, de exemplu, în randamentele obligaţiunilor pe termen lung emise de România în euro, net superioare celorlalte ţări din regiune, spune departamentul de cercetare al BCR, citat de aceeași sursă. Puteți citi alte comentarii în articolul complet realizat de Economica.net.

Foto: bursa.ro

Related posts

CJ Cluj: Cetatea medievală Bologa va intra într-un amplu proces de reabilitare

Stefana Muresan

Sibiul concurează pentru titlul de cea mai bună destinație turistică din Europa

Papuc Irina

Urgent Cargus testează o soluție care permite curierilor să livreze coletele fără a interacționa cu destinatarul

Ion Surdu

Autostrada Sibiu-Piteşti, anunț mult așteptat de la CNAIR

Stefana Muresan

Airports warn of irreversible consequences to air connectivity, tourism and local economies

Ionut Oprea

Unul dintre cei mai influenţi tineri din Europa, Cornel Amariei (25 ani) – director de inovaţie la Continental

Stefana Muresan

Aproape 2 milioane de euro sprijin pentru producătorii din sectorul pomicol

Traian Dan

Șeful aeroporturilor din România: “Ne trebuie fonduri UE pentru terminalele cargo”

Nora Dumitrescu

Turiștii străini ocolesc Transilvania

Nora Dumitrescu

Rezerve internaţionale în scădere la Banca Naţională a României

Traian Dan

Ardelenii vor circula cu mască pe Trenurile Soarelui. Sibiul va avea Trenul Tineretului

Nora Dumitrescu

5 abilități esențiale pentru viitor dezbătute la ediția a III-a a Conferinței Arhitecții Educației!

redactia

Transgaz a atribuit CIS Gaz contractul de peste 22 mil. lei pentru realizarea conductei Mintia – Brad – Stei

redactia

BT şi-a bugetat dublarea investiţiilor în 2017

Stefana Muresan

Oferta investiţională a României, promovată în Japonia

Ligia Voro

Top 10 companii farmaceutice în 2018

Stefana Muresan

Asociația Patronală a industriei IT face apel la businessul mai puțin afectat de criza Covid-19 să achite impozitele și taxele datorate statului

Ion Surdu

Lansare Start-Up Nation 2018

redactia

Compania unui sătmărean construiește casele milionarilor din Londra. Ciorba Construction, premiată cu aur de o organizaţie susţinută de Guvernul Marii Britanii

redactia

Solina se reorganizează la Sântimbru. Mesaje de susținere din străinătate, pentru angajații fabricii

Stefana Muresan

Clujul și Timișoara sparg piața rezidențială a marilor orașe

Nora Dumitrescu

Americanii de la Cognizant instruiesc în IT tinerii din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Premiile Astra Film Festival 2019 – ”Teach”, cel mai bun documentar românesc, dezvoltat la Sibiu

Ligia Voro

Antibiotice SA anunţă un profit de 33,56 milioane de lei, în creștere cu 10%

Stefana Muresan

Leave a Comment