București Finante-banci Ultimele stiri

De la stabil, la negativ. Scăderea ratingului de țară pentru România: ce avem și ce urmează

bursa.ro

Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva României de rating de la stabilă la negativă, ca urmare a creş­terii deficitului bugetar. În acest context, ţara noastră se va împrumuta mai scump, iar oamenii de afaceri vor analiza mult mai critic deciziile lor de a investi în România. Totodată, se așteaptă ca economia autohtonă să fie mult mai vulnerabilă la şocurile externe, cred analiștii economici.

Raportul S&P, publicat miercuri, 11 decembrie, arată că „abaterile cauzate de cheltuielile masive ale fostului guvern au forţat actuala conducere a României să revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei”. „Planificatele majorări de pensii şi salarii vor contribui la adâncirea deficitului de cont curent deja substanţial inclusiv în 2020. Presupunem că o consolidare fiscală substanțială va începe anul viitor, dar structura rigidă a bugetului și mediul politic volatil pun sub semnul întreăbrii această consolidare”, mai arată Standard & Poor’s în comunicatul citat. Agenţia de evaluare a confirmat, ieri, calificativul “BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

În urma avertismentului S&P, ne vom împrumuta la costuri mai mari, ceea ce – în condiţiile în care bugetul pe 2019 şi 2020 are un deficit în creştere – este îngrijorător, a explicat analistul economic Aurelian Dochia pentru Bursa.ro.

“Vom plăti mult mai mulţi bani pentru a finanţa acest deficit bugetar şi consecinţele sunt în serie. Pentru că o creştere a costurilor de împrumut pentru Guvern poate semnala o creştere a costurilor de împrumut şi pe piaţa privată, pe toate creditele. Nu ştim încă în ce măsură şi cât de repede se vor materializa aceste consecinţe, dar evident că pieţele financiare, atât cele internaţionale, cât şi cea internă, sunt într-o anumită reorganizare după acest anunţ şi investitorii vor reacţiona la el, cerând dobânzi mai mari pentru sumele pe care le investesc sub formă de împrumut sau sub alte forme”, a spus Aurelia Dochia pentru Bursa.ro.

„După înrăutăţirea perspective de rating există riscul ca anul viitor să asistăm şi la o retrogradare a rating-ului la BB+, ceea ce ne-ar plasa în categoria junk, adică nerecomandat pentru investiţii”, a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România pentru Economica.net.

Decizia S&P se va reflecta, cel mai probabil, în primele de risc cerute de către investitori pentru investiţiile în active româneşti. „Înrăutăţirea situaţiei deficitelor gemene (deficitul de cont curent mare şi deteriorarea deficitului bugetar), precum şi posibilitatea excluderii României din grupul ţărilor recomandate pentru investiţii de către agenţiile de rating au fost parţial încorporate în primele de risc solicitate României de către investitori, aspect reflectat, de exemplu, în randamentele obligaţiunilor pe termen lung emise de România în euro, net superioare celorlalte ţări din regiune, spune departamentul de cercetare al BCR, citat de aceeași sursă. Puteți citi alte comentarii în articolul complet realizat de Economica.net.

Foto: bursa.ro

Related posts

Primăria Oradea restaurează statuia lui Emanuil Gojdu

Stefana Muresan

CFR, contracte de aproximativ 1 mld de euro pentru reabilitarea secțiunii de la km 614 Bârzava până la Ilteu

Stefana Muresan

Astra Vagoane Călători din Arad caută încă 200 de oameni. Câștigă piața internă

redactia

Cluj Arena va avea gazon hibrid la fel cum au ”Camp Nou” și ”San Siro”. Investiție estimată între 500.000 – 1.000.000 de euro

redactia

Gala celor mai reușite proiecte bihorene, la Muzeul Țării Crișurilor

Traian Dan

Lucrările la sectorul 2 al DN 76 Oradea – Deva, executate în proporție de 55%

Traian Dan

Theodora Golf Club anunță calendarul competițiilor pe 2018

Stefana Muresan

Centrală de cogenerare de 2,4 milioane de euro în Sălaj

Nora Dumitrescu

Banca Mondială va sprijini startup-urile din Cluj

Nora Dumitrescu

Fiscalizarea bacșișului – o nouă încercare

Ligia Voro

Șerban Țigănaș: “Cum ar fi dacă fiecare dezvoltare nouă ar fi mai valoroasă decât cele dinainte, din perspectiva sustenabilității?”

redactia

Preşedintele CJ Sibiu l-a invitat pe Prinţul Charles în 2019, la Sibiu, în viitoarea Regiune Gastronomică Europeană

Stefana Muresan

Werk investește 2,5 mil. euro într-o parcare cu 400 de locuri pentru Vox Technology Park

Ionut Oprea

Ludwig Pfeiffer din Timișoara a câștigat un contract de 12 mil. euro cu APA Brașov

Stefana Muresan

Investiţiile străine directe au scăzut în primele 9 luni ale anului

Papuc Irina

Insolvență cu necunoscute pentru Cesiro SA Sighişoara

Ligia Voro

Creștere cu aproape 40% a traficului intern pe Aeroportul Satu Mare

redactia

Calitate germană „Made in Brașov”

redactia

Un restaurant din Cluj, cel mai bun din România

Nora Dumitrescu

Scintigrafie de ultimă generație, decontată prin CASMB, la Centrul Oncologic Sanador

redactia

AROBS Transilvania Software achiziționează UCMS Group România, companie specializată în soluții HR

Stefana Muresan

Fondurile europene ajută județul Sibiu să aibă de patru ori mai multe investiții decât veniturile proprii

Papuc Irina

Azi se împlinesc 101 ani de la instaurarea administrației românești la Oradea

Traian Dan

Spectacular: the new Dedeman corporate headquarters in Bacau

Ionut Oprea

Leave a Comment