Fonduri Europene Timiș

Schimbare decisivă în derularea Programului Operaţional Regional: managementul proiectelor se mută la nivel local

Începând cu noul ciclu de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional, modul de alocare a banilor şi de rezolvare a dosarelor de finanţare se va schimba total. „Centrul” pierde puterea în favoarea autorităţilor de management de la nivel regional, Agenţiile de Dezvoltare Regională se vor ocupa toate procedurile.

Viitorul este al regiunilor, Comisia Europeană a decis ca acest deziderat să fie unul important pe noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional. Iar aceasta va fi strategia de urmat şi în România. ADR-urile vor deveni autorităţi de management, nu vor mai fi organisme intermediare, decizia de finanţare se va lua aici.

„Decizia e în faza finală de aprobare și de rafinare. Sperăm că cel târziu până la sfârșitul anului va fi aprobată în Guvern noua formulă, noua arhitectură de alocare a fondurilor și noile programe pe care România și le va asuma începând cu 2021-2027. Propunerea la care se lucrează este cu Autorități de Management regionale pe Programul Operațional Regional. După calculele mele, eu cred ca se va putea obține o creșterea a productivității prin acest transfer la nivel regional de cel puțin 40% față de ce există acum. Ca timing, cred că se va reduce cel puțin la un sfert timpul de procesare. Eu cred ca asta ar simplifica o mare parte din proceduri, în cazul în care noi vom deveni Autoritate de Management. Evident, mai sunt probleme de legislație națională care trebuie corectate și cred că actualul proces de simplificare, care se va încheia la finalul acestui an cu un raport consistent și cu măsuri foarte clare de simplificare, va fi folosit ca bază de pornire pentru următorul ciclu”, a anunţat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Conform oficialului, în următoarele săptămâni se va lua, la Bucureşti decizia aferentă acestui subiect. În acest fel se va elimina o importantă etapă birocratică, extrem de mare consumatoare de timp şi resurse, dar care va ajuta la implementarea cu succes a POR. Rămâne de văzut cât de mult va fi de învins „sistemul”, centralizarea deciziei. Pentru a se putea realiza acest deziderat vor trebui efectuate şi o serie de schimbări în domeniul legislativ.

Related posts

UVT se menține în topul QS Rankings by Subject 2018 cu domeniul Limbi moderne

Stefana Muresan

Taxa turistică nu se elimină la Timişoara

Robert Bloancă

ADR Centru: Spitalul Orasenesc Cugir, modernizat cu fonduri europene de 14 milioane lei

Stefana Muresan

Leave a Comment