Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea va avea fântână arteziană muzicală cu jocuri de lumini

Orașul situat pe Crișul Repede nu se lasă mai prejos de alte municipii, intenționând să amenajeze o fântână arteziană muzicală.

Aceasta va fi situată în Parcul 1 Decembrie, în locul actualei fântâni. Primăria Oradea intenționează reabiliteze Parcul 1 Decembrie din fonduri europene. Consiliul Local a aprobat miercuri, 11 decembrie, în cadrul ședinței extraordinare studiile de fezabilitate pentru două investiţii care vizează amenajarea unei fântâni muzicale cu jocuri de apă şi lumini pe amplasamentul actualelor bazine dinspre strada Vasile Alecsandri, precum și refacerea zonei prin pietruirea aleilor din jur şi ridicarea unui amfiteatru pentru trecători.

Proiectul inițiat de Primăria municipiului Oradea de reabilitare a Parcului 1 Decembrie propune dezafectarea actualelor bazine decorative prevăzute cu un joc de apă, situat pe axul strada Vasile Alexandri – Statuia Ostașului Român și amenajarea pe același amplasament a unei fântâni ornamentale noi. Terenul pe care urmează să se execute lucrarea de realizare a fântânii ornamentale este domeniu public al Municipiului Oradea. Accesul se realizează din strada Vasile Alexandrii și din Piața 1 Decembrie. Astfel, parcul 1 Decembrie va face parte din axa pietonală majoră care, după realizarea pasajului carosabil subteran din zona din fața catedralei ortodoxe, va lega Cetatea Oradea de Piața Unirii. Concomitent cu realizarea fântânii, Primăria Oradea va amenaja scuarul din jurul său denumit Scuar Alecsandri.

Parcul 1 Decembrie a fost realizat în anii 1950, având denumirea de Parcul 23 August între anii 1950-1989. Azi parcul găzduieşte Casa de Cultură a Sindicatelor, o fântână arteziană și Statuia Ostaşului Român.

Amenajarea propriu-zisă urmărește rezolvarea circulației pietonale, rezolvarea scurgerii apelor pluviale, realizarea unor gradene, iluminat stradal în această zonă.

Se va amenaja platforma pietonală din jurul viitoarei fântâni arteziene cu dale din piatră naturală, iar structura rutieră proiectată pentru aleile pietonale va fi îmbrăcată cu pavaj – piatră porfir cu rosturi umplute cu mortar.

Iluminatul public al zonei se va realiza prin dispunerea a 8 stâlpi de iluminat, corpuri de iluminat cu LED 28 bucăți pentru gradene. Se vor amenaja spațiile verzi cu gazon și plante perene (arbori, arbuști).

Potrivit raportului de specialitate, costurile cu amenajarea fântânii arteziene sunt estimate la 8.464.463,12 lei, iar pentru amenjarea scuarului 1.943.558,17 lei.

Conform planurilor administrației locale, lucrările ar urma să fie derulate cel târziu începând din anul 2021.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Romgaz atenţionează Ambasada Spaniei în legătură cu situaţia Centralei Iernut

Articolul următor

Conducerea CNAIR a desemnat o comisie de supracontrol la toate punctele de frontieră

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share