Energie Slider Ultimele stiri

Romgaz atenţionează Ambasada Spaniei în legătură cu situaţia Centralei Iernut

Acționarii Romgaz au aprobat achiziționarea de servicii juridice pentru reprezentarea companiei într-un posibil litigiu cu asocierea DuroFelguera și Romelectro, constructorii centralei Iernut. Aceste firme nu au respectat graficul de realizare a centralei, iar Romgaz, în calitate de beneficiar al lucrării, ar putea ajunge în situația de a pierde bani. Constructorii cer mai mulți bani, pe motiv că ar fi crescut costurile în urma majorării prin OUG 114/2018 a salariului minim în construcții.

 

Reamintim că Romgaz are în curs de execuție o investiție pentru realizarea unei centrale de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine pe gaz la Iernut, al cărei contract de execuție este unul de tip “la cheie”. Contractul a fost încheiat pe 31 octombrie 2016, între Romgaz și consorțiul format din Duro Felguera și Romelectro. Termenul limită de realizare a investiției este 30 iunie 2020, însă există întârzieri. Încă de la început contractul a fost controversat. HotNews.ro a arătat la momentul semnării că Duro Felguera era investigată în Spania într-un caz de corupție, care se întindea până în Venezuela. Romelectro este o companie abonată la contractele mari cu societăți energetice de stat.

 

Motivele invocate de Romgaz pentru angajarea unei case de avocatură

Stadiul fizic al lucrărilor. Au fost constatate întârzieri în graficul de realizare aferent contractului de execuție generate de lucrările suplimentare pentru consolidarea terenului precum și dificultățile cauzate de modificarea OUG 114/2018, întârzieri care vor avea impact asupra respectării graficului de realizare al investiției.Există indicii în ceea ce privește apariția unor divergențe contractuale care ar putea impacta termenul de execuție, privind cel puțin termenul de execuție și valoarea contractului, epuizându-se căile amiabile de soluționare a neînțelegerilor.

Există posibilitatea ca disputele să nu poată fi soluționate pe cale amiabilă.

Investiția este cuprinsă în Planul Național de Investiții și beneficiază de finanțare nerambursabilă iar, conform prevederilor contractului de finanțare și legislației în vigoare, investiția trebuie finalizată și pusă în funcțiune până la data de 30 iunie 2020.

Termenul limită impus de contract nu poate depăși 30 iunie 2020, sub sancțiunea rezoluțiunii contractului și restituirii finanțării.

Riscul semnificativ de a înregistra prejudicii de nivelul milioanelor de lei constând în profit nerealizat din producția de energie electrică nerealizată, ca urmare a nepunerii în funcțiune a noii capacități de producție până la termenul limită.

Riscul major, constituit de nerealizarea de către Romgaz a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu decizia Comisiei Europene C(2012) 4564 din 6 iulie 2012 de a acorda alocări tranzitorii cu titlu gratuit în scopul modernizării producției de energie electrică, notificată de România, în cazul în care contractul de lucrări nu este executat în termen.

Riscul de aplicare de sancțiuni financiare României, sub forma majorării primelor pentru emisiile suplimentare de dioxid de carbon de către forurile europene.

Reamintim că Romgaz a încheiat pe 7 decembrie 2017 un contract cu Ministerul Energiei pentru finanțarea centralei de la Iernut. Finanțarea este nerambursabilă și se acordă din contul Planul Național de Investiții (PNI), pentru perioada 7 decembrie 2017- 31 decembrie 2020. Valoarea estimată a finanțării este de minim 227,2 milioane lei și de maxim 320,9 milioane lei.

Oficialii Romgaz confirmă că au informat Ambasada Regatului Spaniei pentru a face demersurile necesare pentru respectarea obligațiilor din partea companiei iberice Duro Felguera.

Termenul limită impus de contract nu poate depăși 30 iunie 2020, sub sancțiunea rezoluțiunii contractului și restituirii finanțării.

Sursa: www.hotnews.ro

Related posts

Investiţia de 5,9 milioane de euro prin care un oraş din Transilvania renaşte

Stefana Muresan

Secțiunea de autostradă Sebeș-Turda are finanțare: 272 mil. de euro din fondul european de dezvoltare regională

Stefana Muresan

Care sunt cele mai importante șantiere din Oradea

Stefana Muresan

ACI a preluat amplasamentul viitoarei Săli Polivalente Turda

Nora Dumitrescu

Europa: 550 de milioane de Euro pentru 120.000 de IMM-uri din România

Gruita Ienasoiu

The forced transformation of the Automotive industry

Papuc Irina

Simon Maurer vorbește în premieră despre proiectul Maurer Residence din Târgu-Mureș

redactia

UVT – parte a unui proiect de 12 milioane euro finanțat de Uniunea Europeană

Stefana Muresan

Cele mai mari tranzacții din al doilea trimestru al anului 2019

Ligia Voro

CFR, peste 100 de km de cale ferată modernizată

Stefana Muresan

Black Friday la TAROM: reduceri pentru zboruri către 28 de destinații

Papuc Irina

Proiect de reeșalonare pentru companiile cu datorii la stat, pe cel mult șapte ani

redactia

[Enjoy Transylvania!] Noble Castles, the Architectural Jewels of Yore

Transilvania Business

Palatul Noblesse – Lifestyle Palace deschide sezonul dăruirii alături de Fundația pentru copii “Șansă la Viitor”

Ionut Oprea

Grădină botanică în locul terenului viran de lângă Parcul Salca Oradea

Traian Dan

Continental răstoarnă topul exportatorilor! Timișul, în fața Argeșului

Stefana Muresan

România are alocate fonduri în valoare de 27 miliarde euro pentru 2021-2027

Stefana Muresan

REBELS AND RULERS și importanța Culturii de Brand. Unde te înscrii?

Ligia Voro

Clujenii de la Life is Hard câștigă trofeul “Soluția anului 2019” în cadrul European IT & Software Excellence Awards – Londra

Stefana Muresan

Tranzacții imobiliare de aproape 700 milioane de euro la Cluj

Nora Dumitrescu

Continental a crescut zona de producție cu 30%

Stefana Muresan

NEPI Rockcastle aduce în Tîrgu Mureș un mall de Centenar

Ligia Voro

Lucian Anghel (BVB): "Dacă bursa ar fi un barometru, putem spune că economia românească a duduit în 2017"

Stefana Muresan

One United Properties dezvoltă proiecte office de 220 milioane EUR

Ionut Oprea

Leave a Comment