Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O nouă restaurare ce va completa oferta turistică din Alba Iulia. Fonduri europene pentru Cetatea Alba Carolina

Oferta turistică a municipiului Alba Iulia se va completa, după ce administrația locală a semnat un nou contract de finanțare ce va duce la creșterea suprafeței spațiilor verzi și a serviciilor de care pot beneficia cetățenii din localitate. Contractul prevede continuarea procesului de restaurare și valorificare a Cetății Alba Carolina.

Contractul a fost semnat luni, 16 decembrie 2019 la Alba Iulia, de către Paul Voicu, viceprimar cu atribuții de primar, și Simion Crețu, director general al ADR Centru. Valoarea totală a proiectului este de 8,8 milioane lei, iar fondurile solicitate vor fi asigurat prin Axa prioritară 4 a POR 2014-2020, obiectivul specific 4.2 dedicat dezvoltării urbane a municipiilor reședință de județ.

În comunicatul ADR Centru se menționează că în municipiul Alba Iulia prin investirea fondurilor europene s-a reușit readucerea la viață a Cetății, prin modernizarea celor trei căi de acces în localitate, dar și datorită celorlalte proiecte europene prin care, acum, cetățenii se bucură de Parcul Dendrologic, vârstnicii au un cămin modern, Palatul Principilor din Alba va fi redeschis turiștilor, iar peste 1.215 apartamente din 41 de scări de blocuri și Liceul Sportiv din municipiu vor avea în curând condiții energetice pentru un mediu mai curat, o imagine a unui oraș înnoit și cu economie la bugetul local.

Azi, îndemnul primăriei pentru toți cei ce ajung curioși în cetate este ”plimbați-vă prin cea mai mare Cetate în stil Vauban din sud-estul Europei, treceți prin porțile cetății, admirați monumentele istorice și vizitați cele mai reprezentative muzee”. În curând, acesta va putea fi completat cu ”Albaiulieni și nu numai, reîncărcați-vă bateriile prin câteva ore de relaxare și delectare în cele peste 2,9 hectare de zonă de agrement și parc”, ce se vor realiza printr-un nou contract de finanțare.

„Reușim acum să întregim procesul de restaurare și valorificare al Cetății Alba Carolina. Grădinile de zarzavaturi din șanțul exterior al Laturii de Nord a Cetății nu se încadrau în peisajul monumentului istoric și, sincer, o nouă zonă de promenadă, un nou demers de regenerare urbană, de transformare a spațiului public în locuri amenajate pentru agrement și pentru petrecere a timpului liber era normal și necesar. Dezvoltarea urbană, un proces demarat în urmă cu câțiva ani, trebuie făcută unitar și integrat, prin luarea în calcul a tuturor aspectelor de dezvoltare sustenabilă, inclusiv prin planificarea unor lucrări de reconversie a spațiilor libere”, a declarat Paul Voicu, viceprimar Alba Iulia cu atribuții de primar.

Primăria Municipiului Alba Iulia estimează că proiectul se va finaliza până la 30 noiembrie2021.

Obiectul de investiție vizat de proiect este un teren inclus în Lista Monumentelor Istorice, respectiv șanțul exterior de pe Latura de nord a Cetății Alba Carolina, reprezentat de zona aflată în interiorul intravilanului localității Alba Iulia. Prin realizarea investiției se urmărește amenajarea spațiilor verzi, fiind completate acele spații create prin acțiunea „grădina urbană” în zona Cetății Alba Carolina și prin amenajarea de alei pietonale pentru promenade și module de odihnă și de agrement pe zona șanțului exterior de Nord a fortificației de tip Vauban. Tot în proiect este prevăzută amenajarea pistelor pentru biciclete care fac legătura între zona Hotelului Cetate și Traseul Nordic, amenajarea de trotuare, zone pentru joacă, agrement și petrecerea timpului liber.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
romania-insider.com

BERD aderă la programul BCR de emisiune a obligațiunilor nepreferențiale de rang senior

Articolul următor

UMFST din Târgu Mureș – într-o nouă clasificare mondială de prestigiu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share