Fonduri Europene Hunedoara Timiș

Două localităţi din zona de vest a României îşi schimbă total sistemele de iluminat stradal, cu bani europeni

Două localităţi din Regiunea Vest, Orăştie, din judeţul Hunedoara, respectiv Gătaia, din Timiş, au primit în total aproape 17 milioane de lei pentru a-şi moderniza sistemele de iluminat stradal. Cele două vor înlocui sistemele existente cu altele moderne, de tip LED, cu bani din Programul Operaţional Regional. De asemenea, vor fi instalate sisteme de comandă pentru iluminat şi corpuri alimentate cu panouri fotovoltaice şi vor fi montaţi noi stâlpi.

Proiectul de la Orăștie (județul Hunedoara) prevede modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public din municipiu. Corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu unele cu tehnologie LED, va fi implementat un sistem de comandă şi control pentru iluminatul public, prin telegestiune, și vor fi instalate sisteme de alimentare cu panouri fotovoltaice pentru iluminat la trecerile de pietoni.

Vor fi 1.990 de corpuri de iluminat instalate, 345 de stâlpi montați, 22 de sisteme bazate pe energie regenerabilă amplasate și, în total, 13.000 ml de sistem de iluminat public creat/ modernizat/ extins.

Valoarea totală a proiectului este de 14.873.563,70 lei, din care 7.698.265,84 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 19 luni.

În orașul Gătaia (județul Timiș), sistemul de iluminat public va fi modernizat și extins prin: înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED (936 bucăți), montarea de corpuri de iluminat cu LED pe stâlpii existenți (61 bucăți), instalarea de stâlpi noi (165), pe care se vor amplasa corpuri de iluminat LED (40) și corpuri de iluminat LED cu panouri fotovoltaice (125). De asemenea, proiectul include și implementarea unui sistem inovativ de telegestiune pentru controlul și monitorizarea de la distanța a sistemului de iluminat public, bazat pe tehnologie wireless.

Valoarea totală a investiției de la Gătaia este de 11.670.523,12 lei, din care 9.236.088,19 lei finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 21 de luni.

Cele două proiecte sunt finanțate prin Regio-POR 2014-2020, Axa Prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de Investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea C – Iluminat Public.

Related posts

ADR Centru: Biserică de secol XIII din Harghita, monument istoric, va fi restaurată cu fonduri UE

Stefana Muresan

Gigantul american Visteon deschide un centru de inginerie la Timișoara

redactia

Comisarul european Corina Creţu, la Cluj, apel la Ministerul Transporturilor să pregătească proiecte mature pentru finanţare europeană

redactia

Leave a Comment