Agricultura Cluj Fonduri Europene Ultimele stiri

Modelul belgian de zootehnie de familie va fi promovat în România

O familie de zootehniști din Belgia va veni în ianuarie în țara noastră pentru a avea un schimb de experiențe cu fermierii români, la invitația europarlamentarului clujean Daniel Buda.

Împreună cu un grup de fermieri români pe care i-a avut ca invitați, acesta a vizitat două ferme din Belgia. Delegația din România a avut ocazia să vadă ferma de oi Bergerie d’Acremont a celor doi fermieri, Peter și Barbara, și ferma de vaci Guerard, o fermă de familie de care se ocupă tatăl și fiica acestuia.

Ferma de familie deține 250 vaci de lapte Montbeliard. Principalele calități ale vacilor acestor vaci, pentru care popularitatea rasei a crescut în rândul fermierilor belgieni sunt adaptabilitatea la pășunat, calitatea laptelui și masa corporală.

Bergerie d’Acremont este o fermă unde proprietarul are până la 250 de oi din rasa Leitiere Belge. O rasă de lapte și carne a cărei producție se situează undeva la 500-600 litri de lapte, în funcție de an. Conștient fiind că fără o prelucrare cum scrie la carte a laptelui, ferma nu poate să reziste, proprietarii au procedat la prelucrarea laptelui, reușind să patenteze cel puțin 12 sortimente de brânză.

Venitul pentru fiecare oaie este de peste 1.500 de euro pe an doar din lapte, iar producerea laptelui este urmată de mica procesare și vânzarea direct din fermă. De asemenea, aceștia prepară carnea sub forma de diverse specialități (jambon, salam) care sunt vândute ulterior prin propria rețea la 30-35 euro/kg.

“În aceste ferme, am găsit ceea ce noi în zootehnie numim „rasă, masă, casă”. Rasele din aceste ferme sunt de o valoare genetică importantă. De asemenea, fermele le asigură proprietarilor un trai mai mult decât decent, care le permite să își trimită copiii la școală, să aibă un concediu, să nu ducă grija zilei de mâine.

Fermierii Peter și Barbara mi-au acceptat invitația de a veni în România în cursul lunii ianuarie pentru a avea un schimb de experiențe cu fermierii români. Vă voi informa cu privire la vizita acestora, având certitudinea că va aduce beneficii crescătorilor de animale din România.

Ferma de bovine Guerard este una familie de care se ocupă tatăl împreună cu fiica acestuia. Subvențiile încasate de la Uniunea Europeană reprezintă un real ajutor pentru aceștia, obținând 36.000 de euro pe an. Fermierii dețin 250 de vaci de lapte Montbeliard și primesc câte 100 de euro subvenție pentru acestea. De asemenea, aceștia beneficiază și de subvenția pe hectar”, a menționat Daniel Buda.

De această fermă de vaci de lapte se ocupă doar tatăl și fiica, însă cu toate acestea reușesc să facă performanță, folosindu-se și de tehnologia existentă. Ei dispun de un sistem de distribuire a furajelor unde vacile, pe baza unui senzor amplasat în zona gâtului, consumă potrivit perioadei de lactație.

Related posts

Operațiile pe inimă la copii se vor relua la Timișoara

redactia

Business Days București repune pe agendă un subiect major:  rolul oamenilor de afaceri în construcția proiectului de țară

Ionut Oprea

DECATHLON a extins magazinul din Cluj-Napoca 

Ligia Voro

Banca Transilvania: mai puțin contact fizic, mai mult servicii online

Nora Dumitrescu

Fida Solutions va realiza portalul online al proiectului Mara Strategy

Nora Dumitrescu

Angajatori din Transilvania, în topul celor mai doriți din România

Nora Dumitrescu

Editorii de presă digitală, membri ai BRAT – apel către clienți și industria media

Ligia Voro

Parteneriat pentru centura Marghitei

Traian Dan

Loredana Pădurean: „Să repatriem românii din țările afectate masiv de Covid”

Nora Dumitrescu

Parc acvatic pe o suprafață de 12 hectare, la Cluj. Investiție de peste 40 mil. euro

Stefana Muresan

Aproape 33.000 de fermieri bihoreni au depus Cereri unice de plată la APIA Bihor

Traian Dan

Sibiu Quality Days 2019, a 10-a ediție

Nicolae Pop

Ana Birchall, la Forumul Economic Mondial de la Davos

redactia

Autostrada Sibiu-Piteşti, anunț mult așteptat de la CNAIR

Stefana Muresan

Institutul Inimii din Cluj-Napoca își relocă arhiva de documente pentru reorganizarea activității în contextul pandemiei COVID-19

Ionel Albu

CBRE: raport Q1, cum au evoluat tranzacțiile și ce efecte ar putea avea pandemia

Papuc Irina

Start-Up Nation: Industriile creative, punctate la fel ca producția și serviciile

redactia

IMM-urile vor primi 25.000 lei pentru prezenţa la târguri şi expoziţii

Stefana Muresan

A IV-a întâlnire de business networking și antreprenoriat din Sibiu, marca ELITE Business Women

Stefana Muresan

Sâmbătă, 23 mai 2020, se va redeschide Piața 100 (auto și Obor) din Oradea

Traian Dan

Ciugud, comuna cu 9.000 de euro pe locuitor bani europeni atraşi și buget de investiții de 6 mil. euro. Un investitor belgian – o nouă fabrică în domeniul automotive

Stefana Muresan

ALISIA ENCO isi face intrarea in high life-ul modei la Monaco

Ionut Oprea

Perspective și trenduri în sectoarele Retail și FMCG

Stefana Muresan

O echipă din România, cea mai bună aplicație europeană la Technovation Girls

Traian Dan

Leave a Comment