Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Modelul belgian de zootehnie de familie va fi promovat în România

O familie de zootehniști din Belgia va veni în ianuarie în țara noastră pentru a avea un schimb de experiențe cu fermierii români, la invitația europarlamentarului clujean Daniel Buda.

Împreună cu un grup de fermieri români pe care i-a avut ca invitați, acesta a vizitat două ferme din Belgia. Delegația din România a avut ocazia să vadă ferma de oi Bergerie d’Acremont a celor doi fermieri, Peter și Barbara, și ferma de vaci Guerard, o fermă de familie de care se ocupă tatăl și fiica acestuia.

Ferma de familie deține 250 vaci de lapte Montbeliard. Principalele calități ale vacilor acestor vaci, pentru care popularitatea rasei a crescut în rândul fermierilor belgieni sunt adaptabilitatea la pășunat, calitatea laptelui și masa corporală.

Bergerie d’Acremont este o fermă unde proprietarul are până la 250 de oi din rasa Leitiere Belge. O rasă de lapte și carne a cărei producție se situează undeva la 500-600 litri de lapte, în funcție de an. Conștient fiind că fără o prelucrare cum scrie la carte a laptelui, ferma nu poate să reziste, proprietarii au procedat la prelucrarea laptelui, reușind să patenteze cel puțin 12 sortimente de brânză.

Venitul pentru fiecare oaie este de peste 1.500 de euro pe an doar din lapte, iar producerea laptelui este urmată de mica procesare și vânzarea direct din fermă. De asemenea, aceștia prepară carnea sub forma de diverse specialități (jambon, salam) care sunt vândute ulterior prin propria rețea la 30-35 euro/kg.

“În aceste ferme, am găsit ceea ce noi în zootehnie numim „rasă, masă, casă”. Rasele din aceste ferme sunt de o valoare genetică importantă. De asemenea, fermele le asigură proprietarilor un trai mai mult decât decent, care le permite să își trimită copiii la școală, să aibă un concediu, să nu ducă grija zilei de mâine.

Fermierii Peter și Barbara mi-au acceptat invitația de a veni în România în cursul lunii ianuarie pentru a avea un schimb de experiențe cu fermierii români. Vă voi informa cu privire la vizita acestora, având certitudinea că va aduce beneficii crescătorilor de animale din România.

Ferma de bovine Guerard este una familie de care se ocupă tatăl împreună cu fiica acestuia. Subvențiile încasate de la Uniunea Europeană reprezintă un real ajutor pentru aceștia, obținând 36.000 de euro pe an. Fermierii dețin 250 de vaci de lapte Montbeliard și primesc câte 100 de euro subvenție pentru acestea. De asemenea, aceștia beneficiază și de subvenția pe hectar”, a menționat Daniel Buda.

De această fermă de vaci de lapte se ocupă doar tatăl și fiica, însă cu toate acestea reușesc să facă performanță, folosindu-se și de tehnologia existentă. Ei dispun de un sistem de distribuire a furajelor unde vacile, pe baza unui senzor amplasat în zona gâtului, consumă potrivit perioadei de lactație.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
braziartificiali.com

Studiu: Crăciunul la români: câți bani sunt dispuși să cheltuie și pe ce anume

Articolul următor

Banca Transilvania și Romgaz, printre cele mai tranzacționate la bursă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share